Gospodarstvo

Ryanair bo ukinil več kot 300 delovnih mest zaradi stavkovnega vala

Dublin, 25. 07. 2018 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair grozi, da bo v luči mednarodnega stavkovnega vala, v katerem zaposleni zahtevajo večji obseg delavskih pravic, ukinil več kot 300 delovnih mest.

V Ryanairu so v luči stavk, zaradi katerih so morali odpovedati več sto letov, zagrozili, da bodo ukinili več kot 300 delovnih mest. Največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik je obvestila o odpovedi z 90-dnevnim rokom že izročil več kot 100 pilotom in več kot 200 članom kabinskega osebja.

Ryanair namerava letošnjo zimo oklestiti tudi floto letal v Dublinu, in sicer s 30 na okoli 24. Pri Ryanairu pojasnjujejo, da da so zabeležili precejšnji padec nakupa vozovnic vnaprej, kar pripisujejo prav seriji stavk tamkajšnjih pilotov.

Do napovedi pa prihaja le dan za tem, ko je ducat pilotov v Dublinu izvedlo tretjo enodnevno stavko zaradi delovnih pogojev in plač. A če se podjetje v domači Irski sooča s številnimi težavami, pa na drugi strani pospešeno rast beležijo na Poljskem s čarterskim letalskim prevoznikom Ryanair Sun. "Obžalujemo, da bomo letošnjo zimo v Dublinu zmanjšali število letal, a se je uprava odločila, da bomo letala premestili na tiste trge, kjer uživamo močno rast," je pojasnil izvršni direktor družbe Peter Bellew.

Zaposlenim so v Ryanairu že prej grozili z odpuščanji v primeru ponavljajočih se stavk, sedaj pa grožnjo očitno uresničujejo. 

Letalska družba je že odpovedala 600 letov, kar bo prizadelo približno 100.000 potnikov.
Letalska družba je že odpovedala 600 letov, kar bo prizadelo približno 100.000 potnikov. FOTO: AP

Stavke se nadaljujejo 

Po včerajšnji stavki letalskega osebja na Irskem, zaradi katere so odpovedali že 16 letov, stavkajo tudi v Španiji, na Portugalskem, v Italiji in Belgiji. Zaradi tega je letalska družba že odpovedala 300 letov, kar bo prizadelo približno 50.000 potnikov. Pred dnevi je sicer napovedal odpoved 600 letov. A kljub temu v družbi zagotavljajo, da to ne bo imelo vpliva na večino evropskih potnikov. Kot zatrjujejo, so za potnike namreč poskrbeli oziroma so vsem uredili nadomestne lete oziroma so jim izplačali nadomestila.

Napoved stavke so zadnji potrdili španski sindikati, ki so se ta teden še pogajali z vodstvom družbe, a neuspešno. Sindikata USO in Sitcpla sta po torkovih štiriurnih pogajanjih sporočila, da je stavka neizogibna.

Posledice stavke so  trenutno še nejasne. Neznanka je predvsem število stavkajočih v Italiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej je moral Ryanair zaradi mednarodnega stavkovnega vala sicer odpovedati že 70 letov, kar je načrte pokvarilo več kot 11.000 potnikom. 

Delavci zahtevajo večji obseg pravic

Kabinsko osebje je z delodajalcem v sporu glede številnih vprašanj, med drugim tudi zaradi letnega dopusta, plačila in bolniške odsotnosti. Zahtevajo predvsem kolektivne zaposlitvene pogodbe, saj Ryanair z zaposlenimi sklepa individualne pogodbe. Pred mesecem dni so zaposleni Ryanair seznanili s svojimi zahtevami za večji obseg pravic.

Sindikati zahtevajo tudi, da letalski prevoznik zaposlene zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri delajo, in ne irsko zakonodajo. Prav tako zahtevajo, da Ryanair sindikate prizna kot reprezentativne. Doslej so to namreč storili le za sindikate v Veliki Britaniji in Italiji.

V podjetju so pojasnili, da je postopek pogajanj na manjših trgih počasnejši. Pričakujejo, da se bodo stavke nadaljevanje tudi v času vrhunca poletnih počitnic, pri čemer so poudarili, da niso pripravljeni poklekniti pred nerazumnimi zahtevami, ki bi ogrozile nizke cene ali učinkovit poslovni model.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NejkoSLO
25. 07. 2018 12.35
+4
Kar ta druzba premore so edino prave lepotice pilotinje!
NejkoSLO
25. 07. 2018 12.34
+2
En dre* od družbe!
JApajaDAja
25. 07. 2018 12.20
+4
najslabši avio-prevoznik....zamude vlakov na sž so kamilica v primerjavi s to let.družbo!
Bassettt
25. 07. 2018 10.16
+3
Prav imajo! Pa bužci brez zavarovanja in predragimi najemninami, ko živijo v tujini. Pozdravljam firme in ljudi, ki so prenehali leteti z njimi zaradi takih in podobnih izkoriščanj
fairplayy
25. 07. 2018 09.06
+7
sedaj bodo začeli varčevati na varnosti, če bodo ugodili zaposlenim
Kliko7
25. 07. 2018 08.09
+3
Kaka kolektivna pogodba? Adria lepo dela na tem, da jo ne bodo imeli več, ker zaposljujejo same sposobne tujce!