Tujina

'Današnji politiki so strahopetci. Evropa pa bo kmalu postala muzej, ki ga bodo obiskovali kitajski turisti'

München, 04. 03. 2018 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 21 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
597

Danes so številni politiki navadni strahopetci, pravi dr. Stephan Werhahn, vnuk enega najvidnejših državnikov povojne Evrope, Konrada Adenauerja, tudi enega ustanovnih očetov Evropske unije. EU grozi, da se bo razbila na čereh oportunizma, sebičnosti in nacionalnega protekcinizma, pravi. Rešitev vidi v "evropski republiki".

Werhahn ocenjuje, da je ena glavnih evropskih težav ta, da držav ne vodijo državniki, ki jim gre za skupno dobro, ampak oportunistični strahopetni politiki.
Werhahn ocenjuje, da je ena glavnih evropskih težav ta, da držav ne vodijo državniki, ki jim gre za skupno dobro, ampak oportunistični strahopetni politiki. FOTO:

Dr. Stephan Werhahn že vse življenje krmari med poslovnih in političnim svetom. Oboje mu je bilo pravzaprav že položeno v zibelko. Ko se je leta 1953 rodil v nemškem mestu Neuss ob reki Ren, je bil njegov ded Konrad Adenauer kancler Zahodne Nemčije, ki jo je vodil vse od leta 1949 in 1963. Na ruševinah povojne Nemčije pa Adenauer ni želel graditi le novih stavb, ampak predvsem mir. S tem pa je skupaj s peščico somišljenikov gradil tudi projekt, ki ga danes poznamo kot Evropsko unijo.

Za svoje politično udejstvovanje Adenauer, človek jasnih vrednot, plačal visoko ceno. Ko je Adolf Hitler leta 1933 prišel na oblast, je izgubil položaj župana Kolna in državnozborski položaj. Kot rimokatoličan in odločen protinacist je bil v času Tretjega rajha stalno pod nadzorom, ker naj bi sodeloval v atentatu na Hitlerja 20. junija 1944, pa je bila oblast odločena, da ga strpa v zapor. Da bi ga našli, so mučili njegovo soprogo Auguste, ki se je na koncu vdala. Tega, da je izdala moža, ni nikoli prebolela, tri leta kasneje je storila samomor.

Adenauer je vojno preživel in maja 1949 postal prvi kancler po koncu druge svetovne vojne. Obdobje, katerega del je nato od blizu spremljal tudi naš sogovornik, a katerim smo se pogovarjali v Münchnu.

"Odkar se spomnim se je v naši družini veliko govorilo o politiki. Še posebej, ker je  mama, ena od treh Adenauerjevih hčera, v času, ko je bil kancler, z njim veliko potovala na mednarodne obiske. Med drugim leta 1962 v ZDA k Johnu F. Kennedyju. Bila je podobne starosti kot Jackie Kennedy, s katero sta se odlično razumeli. Ena najpomembnejših poti pa je bila pot v Francijo, kjer sta Charles de Gaulle in Adenauer podpisala elizejsko pogodbo, s katero sta "stari sovražnici" Nemčija in Francija zakopali bojno sekiro in stopili na pot prijateljstva in evropskega povezovanja, to pa sta želela storiti v prisotnosti svojih družin. De Gaulle, čeprav sam vojak in "človek vojske", se je za to odločil, ker vojska še ni bila povsem pripravljena na podpis mirovnega sporazuma s sosedo, s katero so bili v vojni okoli 100 let. Tudi Adenauer kot poraženec vojne ni mogel sesti k mizi s kakršno koli obliko sile – ne gospodarske, ne vojaške. Bil je nekdo, ki je prosil, da ga spustijo nazaj na Zahod. Zato sta to storila v družinskem krogu. Takrat sem bil star deset let in sem vse to spremljal z velikim zanimanjem. Tudi trenutek, ko je Kennedy prišel v Berlin in izrekel znamenite besede "jaz sem Berlinčan" ali ko je De Gaulle prišel v sklopu kampanje, da bi populariziral mir med Francijo in Nemčijo. Ljudje so težko razumeli, zakaj naj bi po sto letih nehali z vojno. To je bil zanje nov, nepredstavljiv svet. Ko je bil nato Kennedy ubit, so bili moji starši dva dni povsem pretreseni, za našo družino je bilo to nekaj podobnega kot bi umrl družinski član."

Stephan Werhahn, ki je študiral pravo, ekonomijo in doktoriral s področja filozofije, se je politike do neke mere lotil tudi sam. 40 je bil član nemške CDU, krščansko demokratske unije, stranke, ki jo je ustanovil prav Kondrad Adenauer. Kasneje se je od stranke oddaljil, saj meni, da je njena politika preveč zašla s smeri, ki bi Nemčiji in Evropi zagotavljala potreben napredek. Tudi iz smeri, ki bi bila skladna z Adenauerjevo vizijo.

Kakšni spomini vas vežejo na dedka Adenauerja?

John F. Kennedy in Konrad Adenauer. "Ko je bil Kennedy ubit, so bili moji starši dva dni povsem pretreseni, za našo družino je bilo to nekaj podobnega kot bi umrl družinski član," se spominja Werhahn.
John F. Kennedy in Konrad Adenauer. "Ko je bil Kennedy ubit, so bili moji starši dva dni povsem pretreseni, za našo družino je bilo to nekaj podobnega kot bi umrl družinski član," se spominja Werhahn. FOTO: AP
Vnuki smo ga večinoma srečali trikrat na leto. Petega januarja, ko je imel rojstni dan in je bilo praznovanje uradni dogodek. Potem maja ali junija, ko smo otroci v njegovo hišo hodili na češnje.

Je pa res, da jih nismo samo jedli, ampak smo jih ob ograji prodajali ljudem, ki so se ustavljali pred hišo, in govorili, glej, to je Adenauerjev dom. Mi pa smo jih spraševali, če želijo češnje. Očitno je bil to trenutek, ko je že prišla do izraza moja poslovna žilica.

No, tretja priložnost za obisk dedka pa je bil vsako leto 26. december, torej dan po božiču, ko goduje sveti Štefan, po katerem sem tudi dobil ime. To je bil tudi dan, ko mi je redno izročil darilo. In običajno je bilo to nekaj posebnega, kar je prinesel s  svojih poti v tujini. Tuji državniki so namreč vedeli, da ima veliko vnukov, pa so mu vedno poklonili še kaj zanimivega za nas. Še posebej se spomnim, da je z obiska v ameriškem Teksasu prinesel maketo vozila na vodni blazini in ko sem to pokazal v šoli, so bili sošolci precej zavistni.

Tudi ko je prenehal biti kancler, je politika ostala del našega življenja. Po prenehanju mandata je živel še štiri leta in v teh štirih letih se je zgodilo marsikaj tako v Evropi kot po svetu, v Nemčiji pa se je predvsem bil boj za njegovo nasledstvo. Ko je umrl, sem bil star štirinajst let. Tudi to je bil velik "dogodek", prišli so vsi, ki so takrat v svetovni politiki kaj pomenili.

Ko ste odraščali, ste lahko od blizu spremljali tudi, kako je "odraščal" projekt združene Evrope.

Da. Že takrat je bilo veliko vprašanje, kaj narediti z Britanci – naj bodo del unije ali ne. De Gaulle je vedno govori ne, saj je želel biti prva jedrska sila na kontinentu. Pri tem je šel tako daleč, da se je po pomoč zatekel v Moskvo, saj je menil, da bi morala biti Evropa kontinent od Atlantika ko Urala. Ampak brez Britancev in brez ameriškega prijateljstva.

Vezi med članicami EU niso močne, večino vodijo sebični nameni, večina kalkulira, kako čim več iztržiti in čim manj prispevati, nacionalna politika postaja pomembnejša od skupnega projekta.
Adenauer se s tem ni strinjal, saj je Rusijo videl povsem drugače – kot pretečo vojaško nevarnost, ki lahko potencialno ogrozi Evropo. Britanci so se tako povezovanju pridružili šele kasneje, ko de Gaulle in Adenauer nista bila več na svojih mestih.

Vseskozi se je tudi bil boj v nemški politiki, ki se je spraševala, ali se je bolje povezovati z Evropejci ali z Američani, ki so bili na prvi pogled varnejša izbira, saj so imeli veliko vojsko in bi lahko nudili zaščito, če bi v Berlin vkorakali Rusi, ki so bili v Vzhodni Nemčiji precej agresivni. Strah pred Rusi je bil tako še kako prisoten. To je bilo tudi obdobje korejske vojne in tudi tukaj smo se bali, da se bo sredi Evrope znova začela nova vojna.

Gradnja združene Evrope je bila tako velik varnostni projekt in odločitev zanj je bila izjemnega pomena. Kot je jasno še danes, se na zunanje zaveznike, na primer ZDA ni mogoče povsem zanesti, izkazalo se je, da tudi Velika Britanija ni stabilen partner, prav tako je vseskozi kazala tendence, da ji ni nikoli dovolj.

Geopolitično je bilo takrat jasno, da bo glavna nevarnost, če bo do tega prišlo, prišla v vzhoda in cilj Nemčije je bil imeti čim več prijateljev in zaveznikov okoli sebe, če se uresniči najslabši scenarij. Prav tako je bilo jasno, da je najboljše mesto Nemčije v močni združeni Evropi. In obratno. Da ta okvir pomeni tudi nekakšen nadzor nad Nemčijo, da ta ne more več postati nevarnost. Prav tako pa je vzpostavitev varnega okolja pomenila in še vedno pomeni, da se je nato mogoče, namesto na oboroževanje, osredotočiti na gospodarske in družbene izzive.

Kaj bi si Adenauer mislil o današnji Evropi?

Politiki nimajo poguma, da bi ljudem povedali resnico, da so spremembe nujne in neizogibne. Gre za politike, ki so navadni strahopetci. Zatekli se bodo k protekcionizmu, kar pa se bo dolgoročno končalo s krčenjem trga, višjo brezposelnostjo in s še manj perspektive za ljudi.
Da je njena predstava precej povprečna. Ni najbolje in ni najslabše, nekako nam uspeva, da se kolesje vrti dalje. A dejstvo je, da je tveganje, da projekt razpade, veliko. Vezi med državami niso močne, večino vodijo sebični nameni, večina kalkulira, kako čim več iztržiti in čim manj prispevati, naionalna politika postaja pomembnejša od skupnega projekta.

"Dobri fantje" so trenutno Španci, Irci in Portugalci, ki so po krizi s strukturnimi reformami opravili svoj del domače naloge, so se vrnili na trge in kažejo željo po napredku. Mnogi tega niso storili. V smislu izpolnjevanja osnovne vizije EU, ki je bila kreiranje prostora miru in gospodarskega napredka pa mislim, da smo le na okoli 50 odstotkih tistega, kar bi moralo biti. Če se bodo oportunizem, sebičnost in nacionalni protekcinizem nadaljevali, je razpad precej verjeten.

Kje pa vidite vzroke za, kot pravite, sebičnost držav članic?

V veliki meri menim, da gre za izraz strahu in za to, da je vizija EU ljudem slabo predstavljena. V Italiji so danes volitve. Večina politikov je v kampanji pred volitvami slabo govorila o EU, jo slikala kot krivca za vse mogoče. Kar je po svoje zanimivo, saj je bila Italija običajno zelo proevropska. Tokrat pa imamo zanimiv argument. Politika trdi – če bi bila EU drugačna, se Italiji ne bi bilo treba spremeniti. Torej, namesto tega, da bi si politiki priznali, da bodo morali spremeniti sebe in svoje države, če želimo trdno Evropo, skušajo ohraniti status quo. Oklepajo se napol suhih vej. Namesto, da bi naslovili notranje izzive. Za primer Italije je to vprašanje, kako doseči, da bodo ljudje znova videli perspektivo v državi, ki kleca pod dolgovi, ki jih najbrž ne bo nikoli odplačala, in kjer državljani čutijo, da so žrtve globalizacije in digitalizacije, njihova nekoč ponosna država pa vse bolj zaostaja za glavnimi igralci.

Politiki pa nimajo poguma, da bi ljudem povedali resnico, da so spremembe nujne in neizogibne. Gre za politike, ki so navadni strahopetci.

Boljši primer je francoski predsednik Emanuel Macron, ki je tudi za voljo padca priljubljenosti ljudem povedal, kako stvari stojijo in kako nujne so reforme, če si želijo prihodnosti. V Italiji tega ne boste slišali. Tam se bodo prej zatekli k protekcionizmu, kar pa se bo dolgoročno končalo s krčenjem trga, višjo brezposelnostjo in s še manj perspektive za ljudi. Vračanje k protekcionizmu ni rešitev za nikogar.

Žal res veliko politikov EU vidi kot prikladen izgovor, da se nič ne spremeni, da ni treba povedati resnice, da ni treba delati. Prikladen grešni kozel.

Se politiki zavedajo nevarnosti, ki jo s tem povzročajo?

EU ima težave s pomanjkanjem subsidiarnosti in vpetosti ljudi v proces odločanja. Bruseljsko ukvarjanje z malenkostmi pa je tudi posledica načina voljenja evropskih poslancev. Nimamo vseevropske stranke ali česa podobnega, še skupnega evropskega medija nimamo. Tako se v evropske institucije selijo nacionalni interesi. Namesto enega skupnega imamo 27 parcialnih interesov in mnenj, ki nato služijo kot podlaga za sklepanje kompromisa, rezultat pa je ponavadi na koncu izjemno nedorečena rešitev, ki koristi vsem in nikomur, ker je brez vsebine.
Težava je, da jim je za to povsem vseeno. Njim je bolj pomembna lastna srajca kot skupni plašč. Veste, Evropa se ne bo spremenila, kot bi si Italija ali kakšna druga država želela. To so kratkoročne iluzorne želje. Končne žrtve bodo ljudje in ekonomija.

To pogosto vidimo tudi v Nemčiji, ko politika za ohranjanje relativnega zadovoljstva deli bombončke. In tako gre denar davkoplačevalcev namesto za investicije, ki bi zagotavljale prihodnost, za popravo domnevnih krivic. Recimo v populaciji mater ali starejših. Veliko je govora o "popravi krivic" določenim skupinam, ki so finančno prikrajšane. V osnovi je vsaka situacija za koga krivična. Vendar to ne pomeni, da je smiselno milijarde zapraviti za gašenje gorečih grmov, v daljavi pa lomasti velik ogenj. Če bi ta denar usmerili v sodobne energetske projekte, razvoj, digitalizacijo, infrastrukturo … bi dolgoročno vse skupine živele bolje. Sam sicer ocenjujem, da bi bilo za Nemčijo in Evropo bolje, če bi bilo uspelo sestavljanje jamajške koalicije kot še en poskus velike koalicije, saj bi bilo to najbrž prineslo obnovo politike in obnovo Evrope. In ta kontanstna obnova je nekaj, kar je nujno, če želimo, da povezava in enotni trg še naprej delujejo. Žal pa imamo težave s pomanjkanjem subsidiarnosti in  vpetosti ljudi v proces odločanja. Zdaj skušamo vse težave reševati na najvišjem nivoju, čeprav bi lahko lokalne težave reševali na lokalni ravni, na drugi strani pa se potrebuje nekaj, kar na najvišji ravni določa denimo geopolitična strateška vprašanja glede odnosov z Rusijo, Kitajsko …

Trenutno se pogosto ustvarja vtis, da se najvišja raven v Bruslju ukvarja z malenkostmi, z velikimi odločitvami in vizijo pa nihče.

Drži. Zato pa so spori. Nižjim ravnem odločanja jemljejo pristojnosti, zato se te upirajo, svojega osnovnega poslanstva pa ne opravijo. Če bi subsidiarnost delovala kot bi morala, vprašanja Katalonije sploh ne bi imeli, ker bi bilo jasno, kakšne so pravice in dolžnosti regije, ki je enakopravna in svobodna do mere, ki vsem koristi.

Bruseljsko ukvarjanje z malenkostmi pa je tudi posledica načina voljenja evropskih poslancev. Nimamo vseevropske stranke ali česa podobnega, še skupnega evropskega medija nimamo. Tako se v evropske institucije selijo nacionalni interesi, ki premagajo skupne in to povzroča težave. Nimamo nečesa, kar bi bilo "skupno evropsko javno mnenje". Namesto tega imamo 27 parcialnih interesov in mnenj, ki nato služijo kot podlaga za sklepanje kompromisa, rezultat pa je ponavadi na koncu izjemno nedorečena rešitev, ki koristi vsem in nikomur, ker je brez vsebine. To seveda ni najbolj učinkovit pristop k upravljanju kontinenta.

Veliko je govora o tem, kam naj gre Evropa od tukaj naprej. Premalo pa je zavedanja, da bomo, če je ne uredimo, šli daleč nazaj. Izgubili bomo mir, ekonomsko ugodje, našo vlogo v globalnem svetu. Kitajci, Rusi, Američani in migranti z juga nas bodo raztrgali vsak na svoj konec.
Veliko je govora o tem, kam naj gre Evropa od tukaj naprej. Premalo pa je zavedanja, da bomo, če je ne uredimo, šli daleč nazaj. Izgubili bomo mir, ekonomsko ugodje, našo vlogo v globalnem svetu. Kitajci, Rusi, Američani in migranti z juga nas bodo raztrgali vsak na svoj konec. FOTO:

Kaj pa danes sploh druži Evropejce?

Ljudje bi morali imeti "evropsko državljanstvo". S tem bi v veliki meri odpadla pomembnost vprašanja ali je nekdo Nemec, Italijan ali Slovenec, v prvi vrsti bi bila oseba Evropejec, ljudje bi se s tem tudi lažje identificirali s povezavo.
Mislim, da še sami ne vedno. Naloga evropske politike bi bila, da jim to pojasni. Ljudje bi morali imeti "evropsko državljanstvo". Digitalno identiteto, ki bi na enem mestu združevala vse pravice evropskih državljanov, ki bi jih nato lahko uveljavljali na celotnem kontinentu. S tem bi v veliki meri odpadla pomembnost vprašanja ali je nekdo Nemec, Italijan ali Slovenec, v prvi vrsti bi bila oseba Evropejec, ljudje bi se s tem lažje identificirali s povezavo. Nujno potrebujemo tudi medije, ki bi delovali po celotni EU skrbeli za obveščenost evropskih državljanov.

Če bomo nadaljevali s pristopom kot ga imamo zdaj, se bodo ljudje naveličali EU, ker bodo pozabili, kaj je pravzaprav sploh njen namen. Če v neki državi vsi politiki trobijo v isti rog in slikajo zlobno EU, bomo kmalu izgubili še kakšno državo, ker se EU pred tem sploh ne more braniti. Izboljšati moramo komunikacijo ter združiti tradicijo z napredkom.

Združena Evropa ljudem prinaša ogromno ugodnosti. Ljudje se ne zavedajo, kaj bi pomenilo, če je ne bi bilo več, ker jim te podobe nihče ne pokaže. Čez noč bi se vrnile mejne kontrole, nacionalne valute, treba bi bilo plačevati veliko več za lastno vojsko, znova bi se utapljali v še več smoga, ker ne bi bilo več skupnih energetskih ciljev, ker ne bi bilo več dogovorjenih standardov, bi spet bili v situaciji, ko recimo vladi zaradi razlik v infrastrukturi ne bi več mogli prestopati meja …

Kako dolgo pa bi v znova razdrobljeni Evropi trajal mir?

Izjemno kratek čas. V nacionalističnem svetu "najprej jaz potem pa dolgo nihče", kar je tudi filozofija ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se hitro pojavi želja po dobičku za vsako ceno. To je višek sebičnosti in to vodi v težave. V nekaj, kjer spet, kot v džungli, velja, da zmaga tisti, ki najbolj uspešno pretepa vse okoli sebe. Zmagovalec pobere vse. To je filozofija, ki na koncu vse ubije.

Do naslednjih evropskih volitev je še približno eno leto pa že gledamo predvsem razpravo o tem, kako se bo delilo moč in stolčke. Menite, da bo šla debata pred volitvami v vsebinsko pravo smer?

Ne. Za to je že prepozno. Kdor bi želel kaj spreminjati, mora to storiti vsaj dve leti in pol pred volitvami, da ljudje možnost spremembe začutijo. Sam menim, da potrebujemo panevropsko gibanje, vendar je za naslednje volitve že prepozno. Bi pa takšno gibanje potrebovalo med 5 in 10 odstotno volilno podporo, da bi lahko začelo uvajati spremembe. Za začetek bi morali govoriti o viziji evropske republike in o ustavi prihodnje Evrope, ki je nimamo, vemo pa, da bi bil to dolgotrajen proces, več kot deset let. To pa bi tudi terjalo zavedanje vseh članic, kaj je prioriteta. Če sredi procesa nekdo reče, jaz imam dovolj, grem nazaj na svoj nacionalistični vlak, se skupna lokomotiva ustavi.

Združena Evropa ljudem prinaša ogromno ugodnosti. Ljudje se ne zavedajo, kaj bi pomenilo, če je ne bi bilo več, ker jim te podobe nihče ne pokaže. Brez EU bi se evropski prostor spet spremenil v džunglo, kjer da zmaga tisti, ki najbolj uspešno pretepa vse okoli sebe. Zmagovalec pobere vse. To je filozofija, ki na koncu vse ubije.
Veliko je govora o tem, kam naj gre Evropa od tukaj naprej. Premalo pa je zavedanja, da bomo, če je ne uredimo, šli daleč nazaj. Izgubili bomo mir, ekonomsko ugodje, našo vlogo v globalnem svetu. Kitajci, Rusi, Američani in migranti z juga nas bodo raztrgali vsak na svoj konec, mi pa bomo postali vsak majhna provinca na kontinentu. Dobili bomo tuje vladarje. Vzemimo za primer Slovenijo. Kakšen vpliv bo imela na svetu brez Evrope? Zelo majhnega. Podobno velja še za 20 članic. Tudi srednje in velike Evropske države bodo nazadovale. Na drugi strani pa bodo Kitajci prišli "na žetev" in pobrali najboljša podjetja, prihajali bodo kitajski turisti … veste, kaj se nam bo zgodilo? Postali bomo muzej. Evropski muzej za tuje turiste. In to po najboljšem scenariju. Po najslabšem scenariju pa bo Evropa gorela. Izgubili bomo vse in šli nazaj v gozdove. Pa našega zatona sploh ne bo nihče opazil niti ne bo nikomur mar. Nepomembni ne štejejo.

Podoba, ki jo slikate ni prav nič privlačna. Po drugi strani pa izkušnje kažejo, da bi bilo najbrž izjemno težko dobiti podporo vaši ideji evrospke republike, ki pomeni veliko tesnejše povezovanje Evrope kot smo mu priča zdaj.

Res je, podporo bi bilo zelo težko zbrati, argumenti bi morali biti zelo jasno predstavljeni. Po drugi strani pa bi se morali zavedati, kako velik je pritisk, ki ga predstavljata globalizacija in digitalizacija. Ljudje v Evropi se sicer zavedajo, da v tej tekmi zaostajajo, manj pa nam je jasno, da bodo najbolj izgubili tisti, ki se bodo zaprli v "najprej jaz" kletke.

Postali bomo muzej. Evropski muzej za tuje turiste. In to po najboljšem scenariju. Po najslabšem scenariju pa bo Evropa gorela. Izgubili bomo vse in šli nazaj v gozdove. Pa našega zatona sploh ne bo nihče opazil niti ne bo nikomur mar. Nepomembni ne štejejo.
Težava je v diagnozi, zakaj zaostajamo. Ne bi smeli nasedati populistom, ki za to krivijo EU – kot na primer v Italiji. Smešno je, ko nekdo trdi, mi smo najboljši, največji, mi se ne bomo spremenili, ob tem pa pričakuje, da bo obdržal vse privilegije, brez da bi v zameno dal kar koli, ob tem pa se mora še ves svet spremeniti po njegovi meri. Smešno in kratkovidno. Ljudem mora postati jasno, da takšni politiki niso politiki, ampak strahopetci. Sistem mora biti transparenten, odprt, zaupanja vreden. Kdor tega ni sposoben narediti, se ga je treba znebiti. V tem primeru bi tudi sam zagovarjal koncept Evrope dveh hitrosti. Tisti, ki želijo iti naprej, naj gredo naprej, tisti, ki se želijo izločiti na periferijo, pa naj to prav tako storijo, a brez finančne pomoči naprednih. Vsakdo, ki si postavi takšno vlado je neumen in na poti, da postane muzej. V primeru Italije bi to pomenilo le še več muzejev, kmalu pa več afriških kot domačih prebivalcev.

Prav odnos do vprašanja migracij je v EU pokazal na precejšnje razlike v dojemanju vrednot EU.

V teoriji bi bil najboljši pristop ta, da je v državi toliko migrantov, kot jih družba in socialni sistem lahko preneseta in k temu je treba stremeti. V praksi so sicer nekatere države veliko bolj obremenjene kot druge. Pokazalo pa se je še nekaj drugega. V nekaterih državah, kjer odprti trg, ki ustvarja, še ni povsem razvit, je tudi to dodalo k strahu pred migranti, saj so imeli na eni strani ljudje občutek, da jim bodo odvzeli že tako redke priložnosti, na drugi pa se je sistem ustrašil, da bo nepreklicno nastopil čas za sprembe. Na Madžarskem vlada pod krinko obljube, da ljudi ščiti pred migranti, poskuša destabilizirazi liberalni sistem. Na Poljskem je ogrožena demokracija … Tako se izgubljajo vrednote EU.

Sistem mora biti transparenten, odprt, zaupanja vreden. Kdor tega ni sposoben narediti, se ga je treba znebiti. V tem primeru bi tudi sam zagovarjal koncept Evrope dveh hitrosti. Tisti, ki želijo iti naprej, naj gredo naprej, tisti, ki se želijo izločiti na periferijo, pa naj to prav tako storijo, a brez finančne pomoči naprednih. Vsakdo, ki si postavi takšno vlado je neumen in na poti, da postane muzej.
Mora pa v tem kontekstu svoje delo opraviti tudi EU. Z dosledno implementacijo subsidiarnosti bi imele države spet več občutka, da do določene mere krojijo svojo usodo, po drugi strani pa, ko gre za vprašanje varnosti, tega ne bi smeli prepuščati naključni dobri volji trenutnega voditelja določene države. Če imate notranje svobodno gibanje ljudi, potrebujete zunanji varnostni mehanizem, sicer notranje gibanje ne more biti svobodno. Če bi bilo državam bolj jasno, da so varne in da ne bodo prepuščene same sebi v primeru težav, bi bil upor držav kot sta Madžarska in Poljska najbrž manjši. A zato potrebujete skupno ustavo, dosledno spoštovanje načela subsidiarnosti, neodvisno sodstvo ter neodvisno javno menje, kar je povezano s svobodnimi mediji.

Debata o teh vprašanjih je s prihodom finančne krize precej zastala, saj se je fokus usmeril v reševanje držav, ki jih je kriza najbolj prizadela. Ocenjujete, da je bilo reševanje krize uspešno?

Številne države so dolgo videlele prednosti EU in evroobmočja. Za več držav pa se je izkazalo, da za evroobmočje niso primerne. Sistem precej koristi najmočnejšim državam, med njimi Nemčjii, saj relativno šibek evro pomaga gospodarstvu. Za šibkejše države pa se je izkazal za past. Najprej je pomenil hiter dostop do poceni denarja, a dolgoročno se politika, ki temelji na zadolževanju, ne obnese. ECB trenutno obresti umetno ohranja zelo nizko, a če se bo to spremenilo, bodo na obzorju nove težave. Ničelno obrestno mero ne moremo raztegovati v neskončnost, saj je to slabo za banke in zavarovalnice.

Ne bi smeli nasedati populistom, ki za razvojne zaostanke krivijo le EU. Smešno je, ko nekdo trdi, mi smo najboljši, največji, mi se ne bomo spremenili, ob tem pa pričakuje, da bo obdržal vse privilegije, brez da bi v zameno dal kar koli, ob tem pa se mora še ves svet spremeniti po njegovi meri. Smešno in kratkovidno.
ECB trenutno pomaga životarjenju in ohranjanja statusa quo držav južne Evrope, a cena je visoka, ko se bodo obresti dvignile pa bodo najbolj zadolžene države tako ali tako klecnile. In takrat bodo končno morale ukrepati. Najbrž bo katera zapustila evoobmočje, vse pa bodo morale izvesti reforme. Tiste reforme, nad katerimi so se pritoževale, ko sta jih zahtevala gospa Merkel in gospod Schauble, ki je bil v času krize nemški zunanji minister, njune zahteve pa so povzročale politične napetosti do te mere, da so se pojavile podobe kanclerke s Hitlerjevimi brki. Ko bodo te države dovolj revne, bodo ukrepale. Revščina ljudi prisili v aktivnost.

Nekateri rešitev vidijo v novih tehnologijah, ki naj bi s seboj prinesle pravičnejšo razporeditev bogastva.

Iluzija. Kar tehnološki giganti v resnici počnejo, je monopolizacija številnih dejavnosti. To pa je nekaj povsem drugega. Storitve kot je na primer booking.com od ljudi, ki oglašujejo na njihovih platformah, poberejo precejšen del zaslužka. Tako bogatijo, čeprav ne prevzemajo nobenega tveganja, saj v lasti nimajo nobenega hotela. Podobno Uber pravzaprav ni taksi podjetje. Te platforme veliko ponujajo.  A na koncu bi se morali v vseh teh primerih vprašati – kdo ustvarja, kdo plača davke, kdo služi. Evropa je tukaj učinkovita v debatiranju, veliko manj v delovanju. Pristojni komisar niti ni strokovnjak za to področje, stvari se premikajo počasi. Prednosti podatkov in podobnega se zavedajo predvsem majhna in srednja podjetja v Nemčiji, še vedno pa imamo le malo evropskih tehnoloških gigantov. Potrebujemo svoj Apple, Google … In pomembno je, da ta podjetja naučimo, da je treba plačevati davke. A tudi tukaj bi se morala končati "najprej jaz" politika, posledica katere je, da so nekatere države tem podjetjem ponudila nesprejemljivo nizke davke. Tukaj nas čaka veliko dela.

Koliko pa je časa?

10-20 let. V tem času bodo morali delo opraviti tudi v drugih delih sveta. Kitajska raste, a ima veliko težav. Je pa ena pomembna razlika – oni imajo vizijo, mi pa ne.

Medtem ko Kitajci hodijo po svetu, kupujejo najboljšo tehnologijo in rudnike v Afriki. Mi tega ne počnemo, v Afriki pa imamo obupen sloves še iz kolonialnih časov. Kitajci tako dobijo prihodnji dobiček, Evropa pa migrante iz držav, v katerih je tudi sama povzročila ogromno škode. Del našega blagostanja je posledica izkoriščanja drugih delov sveta v preteklosti. Vendar pa rešitev tega dela zgodovine ni z zbiranju migrantov, ampak v tem, da jim damo možnost, da te države ustvarijo svoje trge, razvijejo svoje gospodarstvo in nahranijo svoje ljudi.

Osnova za reforme pa je vizija, usmeritev, saj le to zagotavlja uspešne spremembe. To je tako kot bi imeli jadrnico pa bi jo želeli popraviti. Skrbi pa me, da bolj govorimo o tem, kako na evropski jadrnici zamenjati kakšen vijak, kako zakrpati kakšno luknjo, ne pa o tem, s kakšno hitrostjo bomo pluli, s katero smer in proti čemu.

Po drugi strani pa bo v podsaharski Afriki število prebivalcev do leta 2050 z 1,1 milijarde naraslo na 2,4 milijarde. Ženske tam imajo povprečno še vedno pet otrok. To smo v Evropi nazadnje videli pred res veliko časa. Prav tako v Afriki ostajajo klimatski izzivi, politična in varnostna nestabilnost … Izzivov je veliko. Za vse skupaj pa bo najbolje, da Afrika uredi svoj kontinent, zato je pomembno, da jim pri tem pomagamo. Kitajci, ki prihajajo na ta območja, tega večinoma ne počnejo, s seboj pogosto pripeljejo celo svojo delovno silo.

Vendar pa Evropa z odzivom na Afriko ni pav daleč. Zadnjih pet let smo iz morja večinoma pobirali trupla ljudi, ki prihajajo iz destabilizirane Libije. Čaka nas nekaj nujnih političnih odločitev. Ljudem moramo pomagati, a sistematično in učinkovito.

Treba pa se je zavedati, da mora biti gepolitično delovanje EU bolj učinkovito. Trenutno se ukvarjamo s posledicami delovanja tujih sil na Bližnjem Vzhodu, Afriki … Putin učinkovito destabilizira Evropo. Prav tako marsikateri populistični fenomen, na primer gospod Orban,  v Evropi brez migrantske krize ne bi bil niti predstavljiv. Osredotočiti se moramo na to, kako ljudem pomagati na njihovem domačem terenu, sicer bodo pretirani migrantski tokovi dolgoročno destabilizirali evropski način življenja.

Govorimo o velikih razlikah v mentaliteti, dojemanju odnosov. V Evropi smo imeli že dovolj vojn. V tridesetih letih prve in druge svetovne vojne, je gorelo nepredstavljivo število evropskih domov in ni treba, da se takšne napake ponavljajo. Predvsem pa si ne želimo, da se v Evropi bijejo verski nesporazumi, ki bi sem prišli skupaj z migranstskimi tokovi. Naš cilj mora biti ohraniti mir in že samo za to bo potrebnega veliko dela. In to brez vmešavanja zunanjih sil. Delovati moramo na ravni resničnih informacij, če bodo postavka našega delovanja lažne novice pa bomo v težavah.

Prav tako je napredek v Evropi prepočasen. Hitro moramo postati trden globalni igralec. Za to potrebujemo reforme in hitrost njihovega izvajanja bo določila, ali bodo naši otroci in vnuki še imeli kvalitetno prihodnost. Osnova za reforme pa je vizija, usmeritev, saj le to zagotavlja uspešne spremembe. To je tako kot bi imeli jadrnico pa bi jo želeli popraviti. Saj je krasno, da kupite novo jadro, a je treba vedeti, kam je treba jadrnico usmeriti, boste prišli na cilj. Mi imamo trenutno slabo opremo, nismo pripravljeni na vihar, prav tako pa ne vemo, kaj je naša destinacija. Vemo pa, da bi radi živeli dobro in v miru.

Kdo pa naj potegne čoln naprej? Dolgo se je EU zanašala na Nemčijo.

Ko bomo spet imeli polno delujočo vlado se bo morala ta pogovoriti s francosko vlado in novo itaijansko vlado. Skrbi pa me, da bolj govorimo o tem, kako na evropski jadrnici zamenjati kakšen vijak, kako zakrpati kakšno luknjo, ne pa o tem, s kakšno hitrostjo bomo pluli, s katero smer in proti čemu. Ponavljam – premalo se zavedamo situacije. Volivci bi morali od politikov zahtevati vizijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (597)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKrmar
05. 03. 2018 19.28
+8
Evropo ne ogroža Rusija ampak angela in vsi vemo kdo še.
Kalymero
05. 03. 2018 18.02
+10
Slovenija je že postala muzej samo, da nas obiskujejo korejske enodnevnice.
motorist_mb
05. 03. 2018 10.37
+3
Copatarji kot tričetrt dedov...za kos mesa se pustijo teptat!
cirenij
05. 03. 2018 09.37
+21
Tale prenova na 24 ur.com je pa resnićno bedasta. Veliko manj pregledna in zavajujoča.
tiger101
30. 09. 2018 20.19
+2
saj to je vendar namen ..žalostno, a resnično
nis9x
04. 03. 2018 22.05
+3
Kakšni ubogi in zmedeni odzivi,tole res ni za tale portal.
Belibog
04. 03. 2018 22.02
+39
Kaj ta Nemec pametuje, po en strani bi imel rad eno državo, po drugi strani bi pa rad multi kulti uvažal, za kar se niso države združile v EU, ki je bila ustanovljena, da bodo Evropejci bolje in svobodneje živeli, ne pa afričani in ostali muslimani, imajo oni svoje bogate države in jih naj oni podpirajo in sprejemajo. Nemci ste itaq krivi za 2 SV iz katerih imate velik moralni in materialni dolg do vseh Evropejcev, posebno še do Slovanov in Judov in bi raje delovno silo iz teh držav vzeli, pa jo niste hoteli, 1m Ukrajincev ste zavrnili, so jih Poljaki sprejel, tko da za razpad EU, boste v glavnem krivi vi Nemci, tudi Grke ste na vso silo držal v EURO skupini, da smo morale vse države prispevat denar, da so se vaše banke poplačale, sram vas je lahko Nemci.
BPGC
04. 03. 2018 22.31
+0
Govori pac o dediscini in ideji svojega starega oceta, pozabil pa je, da se s casom stvari spreminjajo.
ONniON
04. 03. 2018 21.42
+10
slovenija je bila povabljena v višegrajsko skupino ? spomnite ??
korintos23
04. 03. 2018 21.47
-4
Orban je obljubil leta 2056 dve penziji na mesec.
ONniON
04. 03. 2018 21.57
+10
korintos zgleduj se po češki in višegrajskih državah !
Vrhovni
04. 03. 2018 21.41
+20
Volite nas, SD + L + LMŠ, mi bomo 200.000 novih volivcev pripeljal, bodo pol penzije še nižje, nekaj mormo prispevat za multi kulti
ONniON
04. 03. 2018 21.43
+15
češka jih nima hvalabogu , tudi evra nimajo, so pokončni in suvereni, lekcija za slovenijo, dve slovanski državi srednje evrope, tako podobni a hkrati tako oddaljeni , v prvi izvedena lustracija v drugi še nobene lustracije in ponavljanje zgodovine
Diškor
04. 03. 2018 21.46
+6
korintos23
04. 03. 2018 21.47
+1
Čehi imajo komunistično stranko v parlamenti, 15%!
ONniON
04. 03. 2018 21.59
+1
Ajmomali
09. 03. 2018 15.25
+2
Nimaš ti tega denarja, da jih preživiš. Misliš spet našo državo molzti ? Ja vi pa res nimate nobene meje, če ne gre zlepa pa takole, no.
ONniON
04. 03. 2018 21.40
+0
ZGLEDUJTE SE PO VIŠEGRAJSKI ČETVERICI, ČEŠKA TUDI EVRA NIMA, HVALABOGU !
Adminjef
04. 03. 2018 21.29
+12
Nisem si mislil, da bom na tem trobilu kdaj prebral celo kak pameten članek..
BPGC
04. 03. 2018 22.37
+2
BPGC
04. 03. 2018 21.05
+18
Nekaj ima prav, nekaj pa tudi ne. Sploh glede migrantov...najprej je potrebno nasititi svoje ljudu, seke potem prisleke. Avtomatsko razmislja, da je EU enakomerno razvita....pa ni.
Adminjef
04. 03. 2018 21.31
+16
Saj pa je rekel, da jim je treba sistematično pomagati tam, ne pa uvažati probleme sem..
BPGC
04. 03. 2018 21.57
+9
Ce se svojih problemov EU ne more resiti, kako bo pa tuje?
johanca123
04. 03. 2018 20.46
+11
Slabši od politikov so novinarji!
korintos23
04. 03. 2018 20.53
-8
srebrnibreg
04. 03. 2018 20.55
+0
ONniON
04. 03. 2018 19.27
-1
češka hvalabogu tudi evra nima !
krtofl
04. 03. 2018 19.45
-1
HorstWiesel
04. 03. 2018 19.47
+5
krtofl
04. 03. 2018 19.53
-1
HorstWiesel
04. 03. 2018 19.54
+3
vertex
04. 03. 2018 20.10
+13
na češkem je najmanj rkc vernih v celi eu,zato jim gre dobro
korintos23
04. 03. 2018 20.43
+3
korintos23
04. 03. 2018 20.44
+0
Kollerik
04. 03. 2018 20.46
+8
BPGC
04. 03. 2018 21.05
+3
Slovaska je se bolj sekularna, tako sekularni so, da novinarje ubijajo.
ONniON
04. 03. 2018 19.17
+8
zgledujte se po višegrajski skupini, madžarska je navsezadnje naša soseda :-), čehi pa so izvolili Zemana ! bravo !
Skunk Works
04. 03. 2018 19.21
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kollerik
04. 03. 2018 19.22
+0
srebrnibreg
04. 03. 2018 19.41
+0
Nočemo biti siromaki kot so v višegrajski skupini.
HorstWiesel
04. 03. 2018 19.47
+6
Povprečen višegrajc slabše živi kot povprečen Slovenec.
puspan
04. 03. 2018 19.48
+4
Pa tudi ne maramo imeti pijanca za predsednika, kot je to na češkem.
Kollerik
04. 03. 2018 19.51
+7
In nočemo, da nam ubijajo novinarje, ter njihove ženske, kot to delajo na Slovaškem...
Skunk Works
04. 03. 2018 19.03
-5
A vendarle niso vsi poltiki cunje,....npr.: Orban, Trump, Janša, Putin, Berlusconi, Netanjahu,..Pa nekdanji: Kohl, Pinochet, Reagan, Nixon, tudi Margaret Thathcer......ja, na desni boste še našli moške, može...........in kakšno pravo žensko......Če pa volite cunje, pač dobite cunje.....
vertex
04. 03. 2018 19.07
+7
Skunk Works
04. 03. 2018 19.15
-3
Menda ne misliš za vaše novoobrazne mokre cunje za enkratno uporabo, da spadajo v družbo zgoraj naštetih......
vertex
04. 03. 2018 19.22
+5
seznam je kar v redu ampak zk noriški pravljičar prisesan na državo nikakor ne spada na ta seznam...ne smeši se,res pa je da je putin št.1 tega seznama odlikoval jankoviča
Kollerik
04. 03. 2018 19.23
+8
Realwork, pozabil si omeniti Dodika.... še kakšna podobna napaka in spet boste tam v SĐS ostali brez keša za burek....
srebrnibreg
04. 03. 2018 19.38
+7
Realwork 04.03.2018 13:56:06 -2 A vendarle niso vsi poltiki cunje,....npr.: Orban, Trump, JJ, Putin, Berlusconi, Netanjahu,..Pa nekdanji: Kohl, Pinochet, Reagan, Nixon, tudi Margaret Thathcer......ja, na desni boste še našli moške, može...........in kakšno pravo žensko......Če pa volite cunje, pač dobite cunje.....
srebrnibreg
04. 03. 2018 19.41
+8
srebrnibreg 04.03.2018 15:40:52 0 Stonickni upam, da se ti takšna svinjarija več e zgodi, da bi s tistimi prvimi tremi v prvem postu svinjač po ostalih normalnih in poštenih politikih kateri so pa svetlobna leta vstran od teh treh tolov. Na laži in ne zavajaj, da ne fehtate za glasove, ker sem to doživel na lastnem domu kamor so me prišli fehtat. Fehtarji ste in to lažnivi in manipulantski.
FrancRode
04. 03. 2018 18.58
+35
V Velenju na stežaj odpirajo vrata albanskim Evropejcem. Tem niti ni potrebno znati tujega (slovenskega) jezika. Se bo raje Slovenija prilagajala njim in iskala zdravnika z znjanjem albanščine.
LLLEPI
04. 03. 2018 19.01
+26
Slo narod ne spostuje sebe niti svojega jezika.Z temi priseljenci se bo ponovila zgodba iz Srbije postali bojo vecinsko prebivalstvo
brezcasni
04. 03. 2018 19.07
+14
Skunk Works
04. 03. 2018 18.49
+4
»Varujte se lažnih prerokov, ki pri¬hajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? Tako vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in sla¬bo ne dobrih. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu posekajo in vržejo v ogenj. Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.«..(Matej 7, 15-23)...in mi, še kar po starem, nič nas ne izuči,.....ne da hodimo mi v Avstrijo delati, mi bi morali biti druga Avstrija, smo mar kaj manj sposobni od njih? Zgleda da res......že 25 let grozdje obiramo s trnja.....Še Romuni so drevo, ki ni rodilo dobrega sadu posekali in vrgli v ogenj.....
ivanblagi
04. 03. 2018 19.04
+7
++++++samo tega mnogo Slovencev ne razume, ker ovce poznajo samo čredni nagon......
Skunk Works
04. 03. 2018 19.07
+2
Kollerik
04. 03. 2018 19.24
+6
srebrnibreg
04. 03. 2018 19.29
+1
Z Avstrijo se je pa svečkarju zelo neprimerno primerjati. Tam namreč eden v poslu s slovenskimi svečkarji mora biti v zaporu pri nas pa svečkar v sodelovanju z njim doživi prižiganje sveč v podporo njegovi lopoviji.
Kollerik
04. 03. 2018 19.33
+7
srebrni, svečkarski balkanci so celo Haiderja in njegove potunkali v več milijardno bančno luknjo....
srebrnibreg
04. 03. 2018 19.42
+4
Kjer koli so zraven so hujši od katere koli naravne katastrofe.
Acidic
04. 03. 2018 18.42
+24
Bolje imeti kitajce na obisku kot arabce na sociali
pepikrlinca
04. 03. 2018 18.51
+22
če politiki ne bi bili strahopetci.....tudi arabov ne bi bilo
LLLEPI
04. 03. 2018 19.02
+13
ti?2
04. 03. 2018 18.40
+18
Imamo toćno tako državo kot si jo ljudje zaslužijo. Država pooseblja državljane. Če malo pa bo kaos popoln.
LLLEPI
04. 03. 2018 19.03
+6
obožeobože
04. 03. 2018 18.16
+0
Polotika čista tema
LLLEPI
04. 03. 2018 18.33
+2
LLLEPI
04. 03. 2018 18.33
+6
besedami zakonito ropanje delovnega cloveka