Tujina

Številne smrti zaradi okuženega mesa

Toronto, 26. 08. 2008 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kanadi se je z mesnimi izdelki zastrupilo več ljudi, 12 jih je umrlo. Družba, kjer omenjeno meso proizvajajo, je s trgovskih polic že umaknila okoli 220 izdelkov.

Kanadski zdravstveni inšpektorat je včeraj sporočil, da je zaradi zastrupitve z mesom, ki ga pridelujejo na farmi v lasti Maple Leaf Foods Incorporation, umrlo že 12 od 26 zastrupljenih oseb. Oblasti so sporočile, da so zabeležili še 29 potencialnih primerov zastrupitve, kmetijski minister Gerry Ritz pa je povedal, da v prihajajočih dneh pričakujejo še več primerov zastrupitve.

Predsednik družbe Maple Leaf Foods upa, da bodo farmo v Torontu kmalu spet odprli.
Predsednik družbe Maple Leaf Foods upa, da bodo farmo v Torontu kmalu spet odprli. FOTO: Reuters

Družba Maple Leaf Foods, ena največjih kanadskih proizvajalcev mesa, je povedala, da upa na ponovno odprtje farme v Torontu, potem ko so jo, zaradi številnih zastrupitev, zapečatili. Zdravstvena organizacija pa je poudarila, da bo vse mesne proizvode testirala in zadržala, dokler ne bo popolnoma prepričana, da niso okuženi.

Družba Maple Leaf je prostovoljno s trgovskih polic že umaknila okoli 220 izdelkov, ki so jih proizvedli na omenjenih farmah. Gre za največji umik prehrambenih izdelkov s polic v zgodovini Kanade, saj bo podjetje s tem izgubilo okoli 19 milijonov ameriških dolarjev.

Delavka sterilizira delovni prostor pred uporabo.
Delavka sterilizira delovni prostor pred uporabo. FOTO: Reuters

Bakteria Listeria ima enak genetski zapis kot bakterija, ki so jo našli pri bolnih ljudeh in pri dveh govejih izdelkih, ki so jih proizvedli na farmi. Bolezen, ki je posledica okužbe z omenjeno bakterijo, je nevarna predvsem za nosečnice, starejše, dojenčke in osebe s šibkim imunskim sistemom. Zaradi nje je že umrlo sedem oseb, pet ljudi pa je imelo bakterijo v telesu, vendar vzrok njihove smrti še raziskujejo.

Iz družbe Marple Leaf so sporočili, da bo izredno težko ugotoviti, kako je prišlo do okužbe mesa, saj naj bi bila bakterija pogosta in prisotna povsod.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No potem se pa take stvari ne dogajajo samo na hrvaškem. Tam še vsaj nobeden do sedaj ni umrl ali pa pač tega niso izdali v javnost.Hahahahahahahahaaaaa
jezek_teka_teka
26. 08. 2008 13.19
Jest mam pa glih dons za kosilo filanga piščančka s hrustljavo zapečeno kožco mladim krompirčkom in za prilogo pečene bučke.
nekdo...
26. 08. 2008 13.13
Meso če ga ješ v zmernih količinah ni problem... Problem je v tem da je to mesto "pridelano" na grozljiv način... In da ravno zaradi vseh antibiotikov in drugih stvari ki jih živini dajejo lahko nastrada tudi človek... Kako pa koljejo te živali... To pa lahko sam človek nardi... Ker je edino človek na Zemlji dovolj velik psihopat za kaj takega. Bkterije so pa itak prisotne povsod... Sploh v teh klavnicah ko med mesom teče tudi drek in vse ostalo...
SEJ BO
26. 08. 2008 12.24
ČISTO PRAV JIM JE,KMALU BODO POCRKALI VSI,KI ŽREJO TRUPLA...
Ramzess
26. 08. 2008 11.45
Kljub vsem težavam (boleznim) z mesom, človek ne dojame tega sporočila, da se mora mesni prehrani odreči. To je zgolj posledica napačnega načina prehranjevanja.
tr0ll
26. 08. 2008 10.50