Tujina

Število primerov suma kolere se je v Jemnu povzpelo že na milijon

Sana, 21. 12. 2017 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna zdravstvena organizacija je do novembra v Jemnu zabeležila več kot 913.000 sumov na kolero, nedavno pa je ta številka že presegla milijon. Število obolelih zadnje tedne sicer rahlo upada, a humanitarne organizacije opozarjajo, da bi se razmere lahko kmalu obrnile - sploh, če se bo nadaljevala blokada države.

Število primerov suma kolere je v Jemnu naraslo že na milijon, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. Kot je dodal na Twitterju, se s tem še krepi "trpljenje države, ujete v brutalno vojno".

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem med 27. aprilom in 8. novembrom zabeležila nekaj več kot 913.000 tisoč sumov kolere. Za to boleznijo je v tem obdobju umrlo nekaj manj kot 2200 ljudi.

Za kolero je med aprilom in novembrom v Jemnu umrlo nekaj manj kot 2200 ljudi.
Za kolero je med aprilom in novembrom v Jemnu umrlo nekaj manj kot 2200 ljudi. FOTO: AP

Organizacija je sicer dosegla napredek v boju proti bolezni in v zadnjih tednih je število primerov upadalo. A kot so novembra posvarili v Ženevi, bi se razmere v boju proti koleri lahko hitro obrnile, če se bo nadaljevala blokada države.

Zaradi blokade letališč in pristanišč še dodatno otežen dostop humanitarne pomoči

Savdska Arabija od leta 2015 vodi koalicijo držav, ki v Jemnu posreduje proti hutijskim upornikom. Ti zasedajo velik del države, vključno s prestolnico Sano, od koder so pregnali provladne sile.

Koalicija je vzpostavila tudi blokado države na letališčih in pristaniščih, kar otežuje dostop humanitarne pomoči do prebivalcev. V začetku novembra je v odgovor na raketo, ki so jo Hutiji izstrelili proti Rijadu, blokado še zaostrila. Nekaj tednov pozneje jo je pod mednarodnim pritiskom vendarle omilila, sploh v pomembnem pristanišču Hodeida.

V konfliktu v državi je od posredovanja koalicije po podatkih ZN umrlo 8750 ljudi, med katerimi so številni civilisti.

Sama koalicija medtem zatrjuje, da je od marca 2015 ubila 11.000 upornikov iz vrst Hutijev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
22. 12. 2017 13.23
Ker NATo ne more premagat Hutijev z orožjem, so pač slučajno poslali kolero. To je pričakovano in znano iz prejšnjih vsioljevanj demokracije. Ko bi pisali resnico bi še bilo. Niti svobode pisanja oz. resnice ni dovoljeno. toliko o naši demokraciji!
Infraping
21. 12. 2017 13.38
+1
Svet se bo zelo spremenil.
Frane Šajn
21. 12. 2017 13.35
+4
Živela demokracija po Ameriško in njihova obramba njihovih interesov in najbolj umazane demokracije. "Zveri" je mila beseda za to njihovo politično zlobo , do ostalega revnega sveta.
Frane Šajn
21. 12. 2017 13.36
+2
Ven iz te krvave organizacije prej kot potem!