Tujina

Izpovedi preživelih: 'Reševalci vsako minuto pripeljejo trupla novih žrtev'

Džakarta, 30. 09. 2018 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razmere na indonezijskem otoku Sulavesi, ki sta ga v petek prizadela potres in cunami, so še vedno kaotične. Posledice hude katastrofe so po zadnjih informacijah veliko hujše, kot so sprva pričakovali. Število smrtnih žrtev se je povečalo na najmanj 832.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Indoneziji 832 mrtvih
    02:27
    Iz 24UR: V Indoneziji 832 mrtvih
  • Kaotične razmere na indonezijskem otoku Sulavesi
    00:48
    Kaotične razmere na indonezijskem otoku Sulavesi

Po zadnjih podatkih indonezijske agencije za upravljanje z naravnimi katastrofami se je število smrtnih žrtev petkovega potresa in cunamija na indonezijskem otoku Sulavesi drastično povečalo – smrtnih žrtev je najmanj 832, več kot 500 pa je poškodovanih, poroča britanski BBC. Tamkajšnje oblasti ocenjujejo, da je prizadeto območje precej širše, kot so sprva predvidevali. V mestu Palu s 350.000 prebivalci več deset ljudi še vedno pogrešajo. Iskanje žrtev pa še naprej dodatno otežujejo prekinjene cestne povezave in izpadi električne energije. 

Posledice potresa in cunamija so hujše, kot so pričakovali.
Posledice potresa in cunamija so hujše, kot so pričakovali. FOTO: AP

Vse od petkovega potresa so tla na prizadetem območju še vedno pod vplivom potresnih sunkov, po poročanju nekaterih medijev jih je bilo 150. "Številni so še vedno ujeti pod ruševinami, do nekaterih pa preprosto ne moremo priti," je stanje na terenu opisal Sutopo Purwo Nugroho, predstavnik agencije za upravljanje z naravnimi nesrečami. Poudaril je, da so dostopi do drugih mest še vedno oteženi, zato je končno število žrtev težko napovedati. 

V bližini obale v popolnoma uničenem mestu Palu še vedno ležijo napol pokrita trupla žrtev, nekaterim preživelim pa se je s težavo uspelo prebiti skozi kupe jeklenih kritin, lesa in ruševin. Še vedno pa so nejasne razsežnosti katastrofe v manjšem mestu Dongala, do koder nimajo dostopa.    

Katastrofalne posledice potresa in cunamija si je od blizu ogledal tudi predsednik države Joko Widodo. "Zavedam se, da je veliko problemov, ki jih moramo rešiti v kratkem času, med njimi tudi vzpostaviti komunikacijske povezave," je dejal.

Reševalci so ponesrečence izpod ruševin poskušali izkopati celo z golimi rokami. "Kar trenutno obupano potrebujemo, je težka mehanizacija, s katero bi odstranjevali ruševine. Veliko ekip je na terenu, ampak je preposto nemogoče pričakovati, da bomo vse to sanirali sami," pa je povedal Muhammad Syaugi, vodja državne uprave za reševanje.

Preživele so izpod ruševin reševali z golimi rokami.
Preživele so izpod ruševin reševali z golimi rokami. FOTO: AP

"Ko je udaril potres, sva se ustrašila in pobegnila iz hiše," je dejal 39-letni Anser Bachmid. "Ljudje tukaj potrebujejo pomoč – hrano, pijačo, čisto vodo," je še povedal eden od preživelih. 

"Ko sem videl valove, ki so prizadeli domove na obali, sem samo tekel," je dejal Rusidanto, prebivalec mesta Palu.

Dwi Haris, ki je bil v mestu zaradi poroke, je bil med potresom v hotelu skupaj z ženo in hčerko. "Ni bilo časa, da se rešimo," je opisal težke trenutke. "Naenkrat sem bil stisnjen med ruševine stene ... Slišal sem ženo, kako kriči na pomoč, nato pa je nastala tišina. Ne vem, kaj se je zgodilo z njo in hčerjo. Upam samo, da sta na varnem."

Ker so bile v potresu porušene tudi nekatere lokalne bolnišnice, so morali preživeli minulo noč preživeti kar pod milim nebom. "Reševalci vsako minuto pripeljejo nova trupla žrtev. Čista voda je redkost, trgovine so oropane," je dejala Risa Kusuma, ki je z bolanim otrokom noč preživela v enem takšnih evakuacijskih centrov na prostem.

Rdeči križ: Velika tragedija, ki lahko postane še hujša

Po podatkih Rdečega križa je bilo v potresu in cunamiju prizadetih 1,6 milijona ljudi. 

"Že zdaj gre za veliko tragedijo, ki bi se lahko še precej poslabšala," so zapisali v izjavi za javnost. 

Kaj točno se je dogajalo?

Sulavesi sta v petek sicer stresla dva potresa, drugemu z magnitudo 7,5 je sledil tudi cunami, ki je dosegel glavno mesto osrednjega dela otoka, Palu. Številne zgradbe so se v mestu Palu, ki leži približno 80 kilometrov od epicentra, zrušile že ob samem potresu. Oblasti so po potresu najprej izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga nato preklicale. 

V mestu Palu je bila poškodovana tudi mošeja.
V mestu Palu je bila poškodovana tudi mošeja. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SU27
30. 09. 2018 16.49
+8
Žalostno,kaj se dogaja povsod,zato pa bi morali razmisliti kako naprej
JelencekRudolf1
30. 09. 2018 13.23
+20
flojdi
30. 09. 2018 13.11
+18
.ubogi ljudje tam.
A si ti mal bogi
30. 09. 2018 13.04
+10
Bog jim daj dobro!
zemljan10
30. 09. 2018 16.45
+4
Če jim bo bog dal dobro,potem jim je že dal kar je mislil. Malo čudno a ne?
Ramzess
30. 09. 2018 12.37
-9
Vprašanje kaj se je tukaj v resnici dogajalo, oblasti najprej izdajo opozorilo pred cunamijem nato pa prekličejo. Na koncu bo klasičen izgovor ti. Ognjeni obroč.
boorriicchhii
30. 09. 2018 11.06
+38
Naravne nesreče so se in se še bodo dogajale. Napoveduje se mega potres. Drugače pa, težko je tem ljudem, že tak živijo v pomanjkanju, nato pa jih prizadenejo še naravne nesreče.
Apostol1
30. 09. 2018 12.13
+7
Napoveduje se tudi konec sveta ,ne samo mega potres , kar vprašaj kakšno jehovino pričo ,če morda nisi sam. član te sekte.
Ramzess
30. 09. 2018 12.27
+11
Večina še ni dojela v kakšnih časih živimo, svet, planet se spreminja, narava, geologija, energija (vibracija energij in planeta) se spreminjajo. Nenazadnje se spreminja ves Sončni sistem. 'Posvečeni' to in še kaj vedo, ampak javnosti ne povedo.
flojdi
30. 09. 2018 13.13
+0
.ampak k marsičemu slabemu Vsi drvimo pomagat
Dragonball
30. 09. 2018 10.10
+41
Grozno, ubogi ljudje, iskreno sožalje svojcem žrtev