Tujina

Pri preiskavi nedeljskih napadov bo pomagal Interpol

Kolombo, 22. 04. 2019 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K./L.Š./STA
Komentarji
0

Število smrtnih žrtev v terorističnih napadih na velikonočno nedeljo v Šrilanki je strmo naraslo na 290, več kot 500 oseb je ranjenih. Šrilanška vlada je sporočila, da je za napade odgovorna lokalna islamistična skupina NTJ. Predsednik Šrilanke Maitripala Sirisena je napovedal razglasitev izrednega stanja po vsej državi, medtem pa bo ekipo preiskovalcev, ki bo oblastem v tej otoški državi pomagala pri preiskavi nedeljskih napadov, poslal Interpol.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 24 osumljencev
    03:39
    Iz 24UR: 24 osumljencev
  • Iz 24UR: Izredne razmere
    04:04
    Iz 24UR: Izredne razmere
  • Iz 24UR: Posledice vojne v Šrilanki
    01:13
    Iz 24UR: Posledice vojne v Šrilanki
  • Iz SVETA: Skoraj 300 žrtev
    03:17
    Iz SVETA: Skoraj 300 žrtev

Kot smo poročali, so velikonočno praznovanje v Šrilanki včeraj presekali krvavi teroristični napadi. Gre za najbolj smrtonosen dogodek v Šrilanki, odkar se je leta 2009 tam končala državljanska vojna.

Odjeknilo je osem eksplozij, ki so za seboj po zadnji podatkih, kot poroča BBC, pustile 290 smrtnih žrtev in več kot 500 ranjenih.

Med 35 tujci so bili poleg Američanov v napadih po podatkih šrilanških oblasti ubiti državljani Indije, Kitajske, Danske, Nizozemske, Japonske, Portugalske, Velike Britanije in Turčije. Med umrlimi so tudi trije od štirih otrok najbogatejšega Danca, milijarderja Andersa Holcha Povlsena in njegove soproge.

Razglasitev izrednega stanja, na pomoč prihaja Interpol

Predsednik Šrilanke Maitripala Sirisena je napovedal razglasitev izrednega stanja po vsej državi, ki bo začelo veljati opolnoči. Policiji in vojski bo s tem omogočil dodatna pooblastila. Vlada bo objavila odredbo o preprečevanju terorizma, ukrep pa bo po poročanju agencije Reuters na njeni spletni strani omejen na boj proti terorizmu in ne bo ogrozil svobode izražanja v državi.

Oblasti v Kolombu so poudarile, da lokalna mreža napadov brez pomoči iz tujine ne bi mogla izvesti, ter napovedala, da bo zaprosila za mednarodno pomoč, da bi odkrili te mednarodne zveze. Na Šrilanko bo tako ekipo preiskovalcev poslal Interpol in oblastem v tej otoški državi pomagal pri preiskavi nedeljskih napadov.

Kot so pojasnili v Interpolu, bodo v ekipi za odzivanje na incidente (IRT) strokovnjaki z znanjem na področju preiskovanja na kraju zločina, eksplozivov, boja proti terorizmu in identifikacije žrtev. Če bo treba, bodo na Šrilanko poslali dodatno ekipo strokovnjakov s področja digitalne forenzike, biometričnih podatkov ter foto- in video analize. Kot je dejal generalni sekretar Interpola Jürgen Stock, bo organizacija zagotovila vso potrebno podporo v preiskavi.

Trenutno pregledujejo zbirke podatkov o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih, da bi ugotovili morebitne povezave ali mednarodne sledi, je poudaril.

"Informacije, ki bi pomagale identificirati posameznike, povezane s temi napadi, bi lahko prišle od kjerkoli na svetu," je dejal Stock ter poudaril pomen globalne mreže in baz podatkov te organizacije.

V ekipi Interpola bodo med drugim strokovnjaki za identifikacijo žrtev nesreč, ki bodo lokalnim oblastem pomagali identificirati žrtve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Našli dodatne eksplozivne naprave

Šrilanška policija je danes na dveh lokacijah v prestolnici države onesposobila eksplozivne naprave in odkrila 87 bombnih detonatorjev. Eno od eksplozivnih naprav so našli v vozilu, ki je bilo parkirano v bližini enega od bombnih napadov. V bližini ene od avtobusnih postaj v Kolombu pa so odkrili 87 bombnih detonatorjev.

Pozno v nedeljo zvečer so sicer tudi blizu mednarodnega letališča preiskovalci našli plastično cev, dolgo meter in pol, v kateri naj bi bila improvizirana eksplozivna naprava, a jim je uspelo napravo deaktivirati. 

Kot poroča BBC, je ameriški State Department izdal opozorilo, naj državljani ne potujejo v Šrilanko, saj da teroristične skupine nadaljujejo z načrtovanjem napadov. Kot opozarjajo, lahko teroristi napadejo brez opozorila in ciljajo na znane turistične točke, javni promet in ostale javne kraje. 

Potovalne nasvete so s pozivom k previdnosti posodobili tudi v nekaterih drugih državah, med drugim v Avstraliji in na Irskem.

Za napade odgovorna radikalna islamistična skupina, ki je imela verjetno pomoč iz tujine

Šrilanška vlada je sporočila, da je za napade odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ: "Radikalna islamistična skupina, imenovana National Thowheeth Jama'ath (NTJ), je odgovorna za nedeljske samomorilske napade, v katerih je bilo ubitih skoraj 300 ljudi," je dejal predstavnik vlade v Kolombu Rajitha Senaratne.

"Ne verjamemo, da je te napade izvedla skupina, katere delovanje je omejeno le na to državo," je dejal Senaratne in dodal, da brez pomoči iz tujine napadov ne bi bilo mogoče izvesti. Poudaril je, da bo Šrilanka zaprosila za mednarodno pomoč, da bi odkrili te mednarodne zveze.

Šrilanška policija je 11. aprila izdala opozorilo, da "tuje obveščevalne agencije" navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve.

"Obveščevalna poročila kažejo na to, da so za lokalnimi teroristi stale tuje teroristične organizacije. Predsednik zato prosi za pomoč drugih držav," je dodal.

Preiskava se nadaljuje

O NTJ, radikalni muslimanski skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije pa naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te ekstremistične skupine, vendar podrobnosti policija za zdaj ni razkrila.

Preiskava napadov se nadaljuje, pojavili pa so se novi dokazi, da naj bi vsaj tri napade izvedli samomorilski napadalci. Oblasti so odkrile kombi, s katerim naj bi se prevažali napadalci, ter hišo na obrobju glavnega mesta Kolombo, kjer naj bi bivali.

Oblasti so danes sporočile, da so uvedle policijsko uro na celotnem otoku. V Šrilanki so danes ostale zaprte šole in univerze, ustavili so trgovanje na borzi.

Šrilanški predsednik Majtripala Sirisena, ki je bil v času napadov v tujini, je po navedbah šrilanških vladnih virov za danes sklical sejo nacionalnega varnostnega sveta, na kateri bo sodeloval tudi premier Ranil Vikremesinghe.

Odgovornost za napade v državi, ki je bila desetletja v vojni s tamilskimi separatisti, v času katere so bile bombne eksplozije v prestolnici nekaj povsem običajnega, še ni prevzel nihče.

Katoliške skupine na otoku pravijo, da so bile v zadnjih letih tarča vse večjih ustrahovanj zaradi nekaterih ekstremnih budističnih menihov. Lansko leto so med večinsko budistično skupnostjo in muslimansko manjšino izbruhnila nesoglasja, pri čemer so nekatere budistične skupine muslimane obtožile, da silijo ljudi k spreobrnitvi v islam, poroča Reuters.

Na napad so se odzvali islamski voditelji

Na napad so se že odzvali tudi islamski voditelji v Šrilanki. "Vlado pozivamo, naj zagotovi varnost v vseh verskih objektih in najstrožje kaznuje vse vpletene v ta zavržna dejanja," so navedli v svetu islamskih teologov. Kot so poudarili, v imenu muslimanske skupnosti v Šrilanki izražajo sožalje ljudem krščanske vere in jim ponujajo roko prijateljstva in solidarnosti.

Dodali so, da so se islamski vodje po nedeljskih napadih že sešli s kardinalom Malcolmom Ranjithom, nadškofom glavnega mesta Kolombo.

Sožalje svojcem umrlih so izrazili tudi v nacionalnem svetu šura, skupini 18 tamkajšnjih islamskih organizacij. Zavzeli so se za natančno preiskavo in aretacijo storilcev, ne glede na to, kateri skupini prebivalstva bi lahko pripadali. 

Kako so se odvijali napadi?

Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je skoraj istočasno razneslo med velikonočno mašo. V prestolnici Kolombu je bila tarča napada cerkev Sv. Antona, v Negombu, kakih 30 kilometrov severno od prestolnice, pa cerkev Sv. Sebastjana. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu – Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji. Zadnji napad je izvedel samomorilski napadalec, pri čemer je ubil tri policiste.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni