Tujina

Po uničujočem ciklonu grozi še kolera: 'Stanje se bo še poslabšalo'

Beira, 23. 03. 2019 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število žrtev ciklona, ki je pred tednom dni opustošil Mozambik, se je povzpelo na 417. Preživelim pa sedaj zaradi katastrofalnih razmer grozi še izbruh bolezni, kot je kolera: "Stanje se bo še poslabšalo, preden se bo izboljšalo," opozarja Unicef.

Več videovsebin
  • Reševanje posledic ciklona v Mozambiku
    00:38
    Reševanje posledic ciklona v Mozambiku
  • Helikopterska pomoč ljudem v Mozambiku
    01:01
    Helikopterska pomoč ljudem v Mozambiku

Ciklon Idai, ki so ga spremljali orkanski vetrovi in močne padavine, je povzročil poplave v Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju. Za seboj je pustil popolno opustošenje, celinski ocean, ki je nastal s poplavnimi vodami, se vidi celo iz vesolja. Med drugim je bilo uničenega kar 90 odstotkov mesta, v katerem živi pol milijona ljudi. 

Po zadnjih podatkih je samo v Mozambiku umrlo 417 ljudi, število smrtnih žrtev pa se je skupno povzpelo na 676. A število smrtnih žrtev se bo po napovedih še povečalo. Na stotine ljudi še pogrešajo. V Mozambiku so morali v zavetišča preseliti skoraj 90.000 ljudi, več tisoč jih je še vedno ujetih na poplavljenih območjih.

Mozambiška vlada ocenjuje, da je ciklon prizadel okoli milijon ljudi. "Doživeli smo naravno katastrofo brez primere. Katastrofo, ki je primerljiva samo z velikimi katastrofami," je izjavil minister za okolje Celso Correia.

Združeni narodi so pozvali k pomoči za prizadete v Mozambiku in Zimbabveju. Pri tem pa opozarjajo, da pomoč prihaja prepočasi. 

Mozambiška vlada ocenjuje, da je ciklon prizadel okoli milijon ljudi.
Mozambiška vlada ocenjuje, da je ciklon prizadel okoli milijon ljudi. FOTO: AP

Teden dni po naravni nesreči številni preživeli še vedno živijo v katastrofalnih razmerah. Sedaj pa jim grozi še izbruh bolezni, kot so kolera, malarija in tifus. "Stanje se bo še poslabšalo, preden se bo izboljšalo," je za AFP dejala Henrietta Fore iz Unicefa. Šele sedaj so vidne vse posledice najmočnejšega deževja v zadnjih 20 letih: "Celotne vasi so potopljene, zgradbe so podrte, šole in zdravstvene ustanove so uničene." 

Dobrodelne organizacije tako bijejo bitko s časom za pomoč ljudem, nekateri izmed njih niso dobili obroka že več dni. Slabe sanitarne razmere pa lahko pomenijo novo katastrofo: "Že poročajo o prvih primerih kolere v mestu Beira, skupaj z močno povečanim številom okužb malarije med ljudmi, ujetimi v poplavah," pravijo pri Rdečem križu. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
24. 03. 2019 14.23
.sam da (še) ni kleke. / bo pa
emilzapata
24. 03. 2019 10.11
+2
pravi moj južnoafriški sosed, ki dobro pozna razmere v tistem koncu, da se invazije od tam dol dolgoročno, in tudi kratkoročno, ne bomo ognili, kajti klimatske spremembe so očitne že slepemu in gluhemu, to pa je povezano z boleznimi, preneseljenosti in pomanjkanju vseh resursov.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.