Tujina

Število slovenskih turistov ni znano

Bangkok/Ljubljana, 01. 12. 2008 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protivladni protestniki na Tajskem še vedno vztrajajo. Vseeno pa je vlada dosegla dogovor, s katerim bo nekaj turistov zapustilo državo. Število slovenskih turistov ni znano.

Moški na kontrolnih točkah, ki zapirajo ceste proti letališčem, naj bi bili oboroženi s palicami in kiji.
Moški na kontrolnih točkah, ki zapirajo ceste proti letališčem, naj bi bili oboroženi s palicami in kiji. FOTO: Reuters

Protivladni protestniki, ki so že pred dnevi zasedli bangkoški letališči, so dovolili več kot trideset komercialnih letov.. Dogovor predvideva skupaj 88 letov, namenjenih na druga tajska letališča in od tam v tujino. Predstavnik tajskih letališč je povedal, da morajo tuje letalske družbe stopiti v stik z njimi, da bodo lahko spet prevzeli svoja letala.

Letališče je preletel policijski helikopter in na tla spustil na stotine letakov, na katerih je pisalo, da hoče vlada krizo rešiti na miroljuben način. Letaki so tudi pozivali prebivalce, naj se izogibajo letališču in njegovi okolici, če je to mogoče.

Nasprotniki oblasti so sicer že pred dnevi zaprli glavne ceste, ki vodijo do letališč. Blokirali so jih s parkiranimi avtomobili, bodečo žico in celo letališkimi vozički za prevažanje prtljage. Moški na teh nadzornih točkah pa naj bi bili celo oboroženi s kovinskimi palicami in bejzbolskimi kiji.

Kljub obljubam obeh strani, da se ne bosta zatekali k nasilju, pa je v bližini vladnega poslopja prišlo do dveh eksplozij, v katerih je bilo ranjenih 49 ljudi. Tretja granata naj bi pozneje eksplodirala tudi na cesti, ki vodi do manjšega od obeh bangkoških letališč, Don Mueanga.

Kaj je s Slovenci?

Po neuradnih podatkih naj bi bilo na Tajskem okrog sto Slovencev, ki pa naj ne bi bili v nevarnosti. Ministrstvo za zunanje zadeve sicer svetuje, naj se v to državo turisti napotijo le v nujnih primerih. Slovenski državljani, ki so že tam, pa se za pomoč lahko obrnejo na Veleposlaništvo Republike Francije (tel:. 0033153591100), ki v Bangkoku 24 ur na dan deluje kot krizna celica. Za pomoč pa tam lahko zaprosijo tudi slovensko častno konzulko (kontaktna številka Konzulata: 00 66 2 234 76 37).

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je za 24ur.com poudarilo, da država ni obveščena o potovanjih svojih državljanov, saj se ti nimajo dolžnosti javiti, niti ministrstvu za zunanje zadeve, niti kateremu drugemu organu. "Posebno težko je pridobiti informacije o lokaciji turistov, če potujejo v lastni režiji in ne organizirano s turistično agencijo," so dodali.
Častni konzulat v Bankoku lahko po njihovih besedah nudi samo pomoč v informacijah (npr. razmerah v državah, obratovanju letališč in letih, drugih možnostih transporta, ukrepih vlade in podobno). "V primeru Tajske je nujno razumeti, da širša javnost (niti v Bangkoku) ni bila seznanjena z dogodki na letališču, poleg tega pa ti dogodki najbolj prizadenejo turiste, mnogo manj pa domačine. Funkcija častnega konzula je, kakor izhaja iz imena, častna in torej nihče za opravljeno delo, niti za materialne stroške, ne dobiva plačila ali nadomestila," so sporočili z ministrstva.

Protestniki so medtem zasedli še eno manjše letališče, ki ga je vlada uporabljala kot svoj začasni sedež. Njihove urade so namreč prav tako zajeli protestniki. Po podatkih tamkajšnjih oblasti se zdaj tudi tisti, ki so že od avgusta vztrajali v bližini vladne palače, selijo na zasedena letališča, kjer bodo nadaljevali svojo akcijo proti aktualni vladi.

Denarne izgube

Na Tajskem naj bi bilo ujetih okrog sto tisoč turistov.
Na Tajskem naj bi bilo ujetih okrog sto tisoč turistov. FOTO: Reuters

Država z vsakim novim dnem protestov izgublja ogromno denarja. Navadno vsak dan na mednarodno letališče v Bangkoku prileti okrog 60 tisoč turistov. Zdaj, ko je zaprto, pa se je po podatkih lokalnih oblasti izpad dohodkov dvignil celo na 50 milijonov bahtov, kar je skoraj poldrugi milijon dolarjev dnevno. Tamkajšnji minister za gospodarstvo naj bi se danes sestal s predstavniki trgovine, industrije in turizma, da ocenijo škodo, ki je nastala v tem kriznem obdobju. Po nekaterih ocenah naj bi se gospodarska rast zaradi protestov in njihovih posledic zmanjšala za dva odstotka. Poleg tega se državni proračun prazni tudi zato, ker se denar steka v prenočišča in hrano za ujete turiste. Tajski turizem naj bi jih dnevno stal kar 85 milijonov dolarjev. Vlada se ob tem boji, da bi se lahko obisk tujih državljanov v prihodnje zmanjšal tudi za polovico, kar bi ogrozilo milijon delovnih mest.

Spomnimo

Tajski protestniki oziroma Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PAD) v svojih zahtevah po odstavitvi vlade vztrajajo že šesti dan. Zveza pripadnikov kralja, naprednega srednjega sloja in poslovnežev namreč trdi, da je vlada skorumpirana in da jo v resnici iz ozadja vodi odstavljeni premier Taksin Šinavatra.

Vojska je sicer zatrdila, da ne bo izvedla državnega udara.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
01. 12. 2008 15.55
Baš me briga za germanske pedofile ! ! ! Poginejo naj psi !
tomazbodner
01. 12. 2008 15.10
bne: Izjemno inteligenten komentar...
bne08
01. 12. 2008 13.05
@ tom.tom tam so ku..be poceni,drugega ne vidim kaj bi lahko tam počel
odkimasin
01. 12. 2008 12.31
Sploh ne vem kaj hodte na Tajsko. Pejte rajš v Bohinj ali pa Piran!
Ramzess
01. 12. 2008 11.14
Turisti, kaj jim je tega treba, včasih je treba malo misliti vnaprej, v današnjem nestabilnem, norem, nepredvidljivem svetu, je biti turistist vedno bolj nevarno, nepredvidljivo. Ironija pa je da se turisti, mnogi (pregovorno ali tudi zares) znani po kratkovidnosti, nimajo nad čem pritoževat, saj je to bila njihova lastna izbira, kar pomeni da se morajo soočiti tudi s posledicami. Kandida=\"naši so imeli prednost, ker imajo sabo tudi otroka.\" Otrok je lahko prednost, lahko pa tudi slabost, zlasti če ga izgubiš. Človek se vpraša, ali je v današnjem norem, nepredvidljivem svetu, sploh še smiselno kam daleč potovati, zlasti iz lastne celine, ker nikoli neveč kaj se kdaj kje obrnilo, kdaj boš kje obtičal, kaj se utegne zgoditi in kdaj se boš vrnil domov, če boš sploh lahko. Se tako nepredvidljivo tveganje sploh izplača. Po moje ne. Nepoznavanje lokalnega področja in sistema je vedno problem. Če pa v tako negotovost, neprevidljivost, vlačiš otroke, zlasti manjše, je odgovornost še toliko večja. Varnost je vedno bolj vprašljiva, verjeti in zaupati katerikoli oblasti pa tudi, saj vemo kako se običajno vrtijo zadeve, redki pa poznajo dejansko ozadje in s tem resnico, tudi tega kaj se jim dogaja.
tomazbodner
01. 12. 2008 10.39
Mimogrede, protestniki so se po 6 mesecih kempiranja spakirali z vrta vladne palace (oz. se bodo do danes zvecer) ter se premaknili na letalisca. Medtem so Thai Airways, Bangkok Airways in Air Asia (ter se nekaj majhnih druzb) uspeli vecino svojih letal iz Suvarnabhumi letalisca premakniti na U-Tapao, zato zdaj leti (ceprav z zamudami), potekajo z dodatnimi leti iz U-Tapaoa. Tuje druzbe bi tudi lahko umaknile letala, a morajo za to zaprositi protestnike. Zaenkrat ne deluje, da bi jih poskusali ovirati, seveda pa se lahko vse spremeni. Precej tujih druzb pa je premaknilo njihove lete na Phuket ali Chiang Mai, cca. 800 km proti jugu in proti severu, medtem ko Bangkok airways ze 2 dni leta iz Hua Hin-a v KL ali Singapur, od koder ima povezave naprej. Tako da je zasedba letalisc vredna vsak dan manj, ceprav je gospodarska skoda iz minute v minuto vecja.
Kandida
01. 12. 2008 10.08
Naši so ravno dol na počitnicah, pa pravijo, da te panike ni čutiti, razen na letališču. je pa bilo velkio več problemov s poplavami na jugu države, kjer so morali pred parimi dnevi evakuirat vse turiste iz otokov in je bila menda taka gužva na ladjah in letalih, da si komaj ušel iz otokov. naši so imeli prednost, ker imajo sabo tudi otroka.
dragica
01. 12. 2008 09.32
tudi navadnega državljana je treba kdaj poslušati.hudečevo dobro bo vlada morala premisliti.
Vohun
01. 12. 2008 09.18
Koliko je pa slovenskih turistov (ostalo) na Tajskem?