Tujina

Stopnja radioaktivnosti je večja

Tokio, 18. 07. 2007 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Stopnja radioaktivnosti vode, ki je po potresu iztekla iz japonske nuklearke v ocean, je večja od sprva ocenjene.

Japonsko jedrsko elektrarno Kašivazaki-Kariva, v kateri je po ponedeljkovem potresu na severozahodu Japonske izbruhnil požar, so začasno zaprli. Stopnja radioaktivnosti vode, ki je po požaru iztekla iz elektrarne, pa je večja od sprva ocenjene, je sporočil upravljavec nuklearke Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Kašivazaki-Kariva
Kašivazaki-Kariva FOTO: Reuters

Povečana stopnja radioaktivnosti kljub temu ostaja pod kritično mejo in ne predstavlja nevarnosti. Krajevne oblasti so sporočile, da bo elektrarna zaprta, dokler nevarnost ne bo odpravljena.

Predsednik tokijske nuklearke Tepca je sporočil, da so pri izračunavanju količine iztekle radioaktivne vode storili napako, in se že opravičil za "vse skrbi in težave, ki so jih povzročili". Povedal je še, da bodo izvedli temeljito preiskavo in zagotovil, da njihovi varnostni ukrepi delujejo.

"To je neodpustljivo," je dejal vodja japonske komunistične partije Kazuo Shii. Obenem pa je tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) od Japonske zahtevala, da izvede temeljito preiskavo nesreče.

Ponedeljkov potres z jakostjo 6,8 po Richterjevi lestvici je sicer po zadnjih podatkih zahteval deset smrtnih žrtev, več 100 ljudi je bilo ranjenih. Okoli 800 hiš v provinci Niigata in Nagano je bilo poškodovanih ali uničenih. Motena je bila tudi oskrba z vodo in elektriko.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 07. 2007 12.26
Stopnja radioaktivnosti se stopnjuje in tudi prepir okoli nuklearke in reaktorja se stopnjuje. Nič čudnega ni, če država, ki že ima dovolj težav zaradi potresa, skuša čimbolj zmanjšati uradno škodo, ki bi nastala zaradi izlitja radioaktivene vode iz reaktorja, podatki se potvarjajo že od začetka. Zelo hitro so se izgovarjali, da je stopnja radioaktivnosti majhna, da ni škode itd., še preden so bili narejeni kakršnikoli testi. Jasno je kaj skušajo narediti, a slej ko prej vse pride ven.