Tujina

Strah pred snegom

Muzafarabad, 05. 11. 2005 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že naslednji teden naj bi v potresu prizadet sever Pakistana pobelil sneg. Pomoč je nujna, a prihaja prepočasi.

Mraz vse bolj pritiska
Mraz vse bolj pritiska FOTO: Reuters

V prihodnjih dneh se bodo temperature na severu Pakistana, ki ga je pred mesecem dni prizadel katastrofalen potres, še spustile, vremenoslovci napovedujejo začetek sneženja. To pa pomeni, da so življenja skoraj milijona ljudi, ki še vedno nimajo strehe nad glavo, vedno bolj ogrožena, poudarjajo človekoljubne organizacije.

Temperatura lahko pade do –20 stopinj Celzija.

Združeni narodi napovedujejo drugi val umiranja. Žrtve naj bi bili brezdomci, ranjeni, ki zaman čakajo na pomoč ali tisti, ki niso bili deležni ustrezne oskrbe. Številnim je odpornost že močno padla, kako bo, ko bo pritisnil še oster mraz, za zdaj le ugibajo. Najbolj se bojijo širjenja pljučnic in podobnih bolezni, ki že razsajajo. “Če ljudje živijo v mrazu in ob pomanjkanju hrane, postanejo neodporni na bolezni,” opozarja predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WTO), Rachel Lavy.

Ženske žalujejo za pokojnim sorodnikom
Ženske žalujejo za pokojnim sorodnikom FOTO: Reuters

Uradno je potres samo v Pakistanu zahteval 73 tisoč žrtev, v Indiji je umrlo 1300 ljudi. A do številnih vasi reševalci tudi po mesecu dni niso prispeli.

Skrbi nas, da bo umrlo še več ljudi, in to zaradi bolezni, mraza, ker nimajo zatočišča in ker pijejo okuženo vodo. Predstavnica ZN Amanda Pitt

Kljub številnim prošnjam za pomoč, se svet odziva počasi. Združeni narodi za najnujnejšo oskrbo žrtev potrebujejo 550 milijonov dolarjev, doslej so jih dobili le 135. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf zato obtožuje zahodne države, ki so se z darežljivostjo izkazale ob lanskem cunamiju, tokrat pa ne. Prepričan je, da so tudi po decembrskem potresu v Indijskem oceanu pomoč pošiljale le zato, ker so bili med žrtvami tudi turisti iz bogatih držav.

Pomoč prihaja počasi, ljudje zato med razvalinami iščejo kar koli, kar bi jim olajšalo življenje
Pomoč prihaja počasi, ljudje zato med razvalinami iščejo kar koli, kar bi jim olajšalo življenje FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3