Tujina

Strah pred spreminjajočim se svetom je privedel v sodobne 'love na čarovnice'

Port Moresby, 05. 01. 2019 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Papui Novi Gvineji se v zadnjih letih soočajo z nasilnimi 'lovi na čarovnice', ki so po mnenju raziskovalcev predvsem odraz strahu pred ekonomskimi, socialnimi in kulturnimi spremembami.

Višavske predele Papue Nove Gvineje pretresajo vse pogostejši in brutalni lovi na čarovnice. Plemena, ki živijo na teh območjih, namreč krivijo temne sile za hitro spreminjajoči se svet okoli njih. 

Nasilno realnost sodobnega lova na čarovnice prikazuje več deset videoposnetkov, ki jih je kot dokazno gradivo zbrala tamkajšnja policija Royal Papua New Guinea Constabulary. V zadnjih nekaj letih je namreč v višavskih predelih te otoške države prišlo do vsaj 20 umorov, ki jih povezujejo z obtožbami čarovništva, ter več deset nasilnih napadov. Enega izmed posnetkov je pridobil tudi AFP

Prikazuje starejšo žensko, ki prosi za usmiljenje, medtem ko jo neusmiljeno pretepajo, posiljujejo in mučijo na tleh koče, preden njeno okrvavljeno, nago telo odvlečejo iz koče, kjer jo množica vaščanov pretepe in požiga, dokler njeno telo skorajda ne kaže več znakov življenja. 

Pri tem so zbrani skorajda vsi vaščani ... nihče se niti ne potrudi, da bi si zakril obraz, nihče niti ne poskuša ustaviti dogajanja. Verjamejo namreč, da počnejo, kar je prav – da gre za edini način, da ustavijo 'čarovništvo', ki ne prihaja iz tega sveta in ki je odgovorno za smrt njihovega sovaščana. 

Veliki deli otoka še dandanes ostajajo neraziskani.
Veliki deli otoka še dandanes ostajajo neraziskani. FOTO: iStock

Gre za nov fenomen, ki nima kaj dosti skupnega s starodavnimi običaji

Verovanja v čarovništvo imajo sicer na območju Papue Nove Gvineje in province Enga dolgo zgodovino in tradicijo, a ti najnovejši linči, ki se pojavljajo v zadnjih letih, nimajo kaj dosti skupnega s starodavnimi obredi in običaji. 

"Gre za nov fenomen," je prepričan misijonar Anton Lutz, ki je svoje življenje preživel v provinci Enga in je uspel celo rešiti nekaj ljudi, obtoženih čarovništva – med njimi celo otroke, stare zgolj šest let.

Tudi nekateri drugi raziskovalci pravijo, da so novo razširjeni linči nekaj novega v Engi, izjemna brutalnost in spolno nasilje, ki jih spremljata, pa nekaj prej še ne videnega.

"Res smo imeli starodavna prepričanja o duhovih in starodavna prepričanja o kamnih, ki lahko govorijo, in vseh mogočih zanimivih stvareh. Toda tovrstna praksa obtoževanja žensk, da so povzročile smrt, in večurnega sadističnega in spolnega mučenja, dokler ne umre, to je nekaj novega," pravi Lutz. 

Na Papui Novi Gvineji živi več kot sto različnih etničnih skupin, vsa posamezna plemena pa imajo svojevrstne tradicije, jezike in običaje.

"Začelo se je pred petimi leti," pripoveduje, "v lanskem letu pa smo imeli velik porast. Zdi se, kot da se napad zgodi skorajda vsak teden."

Lutz pravi, da napadi običajno sledijo smrti, ki je vaščani ne znajo pojasniti. Srčni napadi, diabetis in aids postajajo vse bolj pogosti tudi na tem območju, a si jih lokalno prebivalstvo še vedno ne zna popolnoma pojasniti. In tako je za smrt, sicer zdrave osebe, lažje okriviti čarovništvo kot pa holesterol.

Celo nedavna prometna nesreča, v kateri je pijani voznik ubil osem ljudi, je sprožila lov na čarovnice, saj so si ljudje skušali razložiti, zakaj so nesrečo nekateri preživeli, drugi pa ne.

Ob tem so se pojavili t. i. 'glasmani' oziroma oportunistični prerokovalci, ki potujejo po podeželju in 'odkrivajo čarovnice' za določeno plačilo – s čimer pa se povečuje tudi število ubojev.

Na otoku živi več sto različnih etničnih skupin, ki imajo le malo stika z zunanjim svetom.
Na otoku živi več sto različnih etničnih skupin, ki imajo le malo stika z zunanjim svetom. FOTO: iStock

'Bolečina je bila nevzdržna, mislila sem, da bom umrla'

Tudi Rachel, mati dveh otrok, je bila obtožena 'sanguma' oziroma čarovništva. Njena zgodba pa prikazuje, kako hitro se lahko sum sprevrže v nasilje.

Njeno življenje se je za vedno spremenilo aprila 2017, ko je z družino odšla na pogreb člana sosednjega plemena. Ko se je pripravljala na odhod , jo je nenadoma zagrabil sin umrlega moškega. Za njegovo smrt so namreč obtožili drugo žensko, ki pa je med mučenjem 'prepoznala' Rachel kot članico njene čarovniške skupine. Rachel so slekli, posilili, požgali z vročimi mačetami in palicami. "Bolečina je bila nevzdržna, mislila sem, da bom umrla," je povedala za AFP. Le prepir med množico približno tisoč vaščanov, ki so jo mučili, ji je rešil življenje.

Skorajda dve leti po napadu Rachel lahko znova hodi, vrnila se je v svojo vas, kjer pa še vedno živi v strahu. Njene opekline in rane so bile le delno pozdravljene, saj je množica vaščanov prišla tudi na kliniko, kjer so jo zdravili, in prisiljena je bila pobegniti tudi od tam. Njene rane se tako nikoli niso popolnoma zacelile. "Čeprav potrebujem operacijo, se bojim, da bi me moji napadalci ubili, če grem. Zato živim z bolečino."

'Strah je spremenil celotni kraj v paranoično zmešnjavo'

Na Papui Novi Gvineji se posebnosti lova na čarovnice med seboj močno razlikujejo. V Engi so obtožene skoraj vedno ženske, medtem ko so žrtve obtožb čarovništva na otoku Bougainville pretežno moški.

Na stotine tovrstnih primerov preučuje Miranda Forsyth iz Avstralske nacionalne univerze, v njih pa vidi mračne vzorce, ki se pojavljajo. Opisuje scenarij nasilnih napadov, ki se širi skozi Engo.

Del tovrstnega fenomena je, da se ljudje skušajo soočiti z "visoko stopnjo negotovosti zaradi drastičnih ekonomskih, socialnih in kulturnih sprememb," pravi Forsytha in dodaja, da je "strah spremenil celotni kraj v paranoično zmešnjavo".   

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Degnar
06. 01. 2019 11.50
+8
Plemena se pobijajo zaradi strahu pred spremembami. Elite pobijajo v želji po spremembah. Se še kdo spomni lova na čarovnice (beri: iskanje orožja za množično uničevanje :)))) Ko to počne raja se gre za barbarstvo, ko to počne elita pa za plemenito uvajanje demokracije.
Uporabnik1046796
06. 01. 2019 10.23
-1
Cudno...5 let nazaj, ko sem bil tam, so bili vsi prijazni...
kolbek460
06. 01. 2019 09.08
+7
Vera je znak šipkosti človeka ,,Ainštanov citat ,
jg57
06. 01. 2019 11.54
+2
Natanko tako. Človek je že v osnovi šibek, ima na stotine vprašsnj na katere ne zna odgovoriti, mnoge bolezni ki jih ne zna pozdraviti, naravne sile, ki jih ne more obvladovato, itd. Einstein je bil veleum človešta, koliko je bil močna osebnost pa samo sam vedel.
1230ab
05. 01. 2019 20.55
+6
kolbek460
05. 01. 2019 18.57
+32
Pa kaj se sprenevedate ,v evropi 15 do 17 stoletja so ti naši vatikanski veljaki pomorili na tisoče ljudi ,,Samo podatek v Varaždunu so skurili 26 000 žensk na grmadi obtožene čarovništva ,,ko bo v koledarju dela prost da vseh žrtev katolicizma bomo lahko obsojali taka dejanja vse ostalo je nič ,,
WAYNE.ROO
05. 01. 2019 21.03
+6
Hmm zate vprasanje. Mogoce ves kero stoletje smo zdaj? Musli so se zdej v 15 haha
jg57
06. 01. 2019 13.34
+3
Ni treba , da greš tako daleč nszaj v zgodovino. Še pred 75 leti so v Eu množice stale v vrstah za plinske celice, kraške jame, rudniške jaške, ...
gorden
05. 01. 2019 18.14
+23
Žalostno je, da ljudje še vedno mislijo, da lahko karkoli rešijo z nasiljem.
Miro32
05. 01. 2019 17.33
+42
jah,ljudje sevedno verjamejo v nevidno bitje v oblakih.Dokler bo um tako sibak nam ni ponoci.Kaj bodo naditeligentna bitja iz vesolja delala pri nas?Kot bi sli mi simpanzom razlagat pomen zivlenja.