Tujina

Streljanje na nemški gimnaziji

Berlin, 26. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V streljanju na gimnaziji v vzhodnonemškem mestu Erfurt je umrlo 18 oseb. Napadalec, ki si je sodil sam, je 19-letni bivši dijak te gimnazije.

Okno skozi katerega so dijaki pozivali na pomoč
Okno skozi katerega so dijaki pozivali na pomoč FOTO:

Storilec je ubil devet učiteljev, tri učitelje, namestnico ravnatelja, tajnico, dve dijakinji in policista, več oseb pa je ranjenih. Trupla umrlih je policija našla na hodnikih in v stranišču gimnazije.

Do streljanja je prišlo okoli 11. ure. Napadalec, oborožen s puško in pištolo, je vdrl v učilnico in začel streljati, nadaljeval pa je na hodniku. Medtem je okoli 180 dijakov opravljalo maturitetne izpite. Gimnazijo sicer obiskuje 750 učencev.

Policiste je o streljanju na šoli obvestil hišnik. Ko so prispeli na prizorišče, je napadalec nanje streljal z okna in ubil policista. Nato se je z orožjem in nekaj talci zatekel v učilnico, okoli 13. ure pa si je sodil sam.

Napadalec je ubil 14 profesorjev, dva dijaka in policista
Napadalec je ubil 14 profesorjev, dva dijaka in policista FOTO:

Preiskovalci domnevajo, da se je 19-letni zamaskirani napadalec, ki so ga pred kratkim izključili iz šole, na ta način maščeval profesorjem, saj je streljal predvsem na odrasle.

Policija, ki je sprva sporočila, da bi lahko bila v streljanje udeležena dva storilca, je nato potrdila, da je bil storilec en sam.

"Nad grozljivim zločinom smo osupli," je tragični dogodek označil kancler Gerhard Schröder
"Nad grozljivim zločinom smo osupli," je tragični dogodek označil kancler Gerhard Schröder FOTO: Reuters

Krvavi incident je pretresel celotno Nemčijo, nanj pa sta se z zgroženostjo že odzvala nemški predsednik Johannes Rau in kancler Gerhard Schröder. Zastave pred bundestagom in sedežem kanclerja so danes spustili na pol droga, vlada v Turingiji pa bo jutri na izrednem zasedanju razpravljala o pomoči svojcem žrtev.

Februarja je do podobnega dogodka prišlo v bavarskem Freisingu, ko je bil na poklicni šoli ustreljen učitelj. 22-letni storilec, ki je pred tem ustrelil dva moška v nekem podjetju, si je sodil sam. Omenjeni storilec naj bi zločin zagrešil iz maščevanja.

Aprila 1999 je do streljanja prišlo tudi v ameriški zvezni državi Kolorado, ko sta dva mladoletnika v neki gimnaziji v mestu Littleton v streljanju ubila 12 učencev in enega učitelja, nato pa si sodila sama. Tri leta pred tem, marca 1996, pa je v najbolj krvavem pokolu mlajše britanske zgodovine v osnovni šoli v kraju Dunblane na Škotskem umrlo 11 deklic, pet fantkov in učiteljica. Storilec, nekdanji vzgojitelj, si je prav tako sodil sam.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou