Tujina

Streljanje v mošeji na Norveškem: ranjen 75-letni moški

Oslo, 10. 08. 2019 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V norveški prestolnici je moški, ki je bil oblečen v uniformo in nosil čelado, napadel mošejo Al-Noor. Ustrelil je 75-letnega moškega, ki je bil član tamkajšnje cerkvene skupnosti. Narava njegovih poškodb ni znana. Ljudje, ki so bili tam, so ga uspeli obvladati, preden so prispeli policisti, ki so ga aretirali.

V bližini Osla na Norveškem je oborožen moški, ki je bil oblečen v uniformo in nosil čelado, napadel mošejo Al-Noor. Ustrelil je 75-letnega moškega, ki je bil član tamkajšnje cerkvene skupnosti, poroča BBC

Napad se je zgodil dan pred pomembnim muslimanskim praznikom kurban bajram.

Imena napadalca niso sporočili, ga je pa policija opisala kot "mladega belopoltega moškega". Oborožen naj bi bil s pištolo in dvema šibrovkama. Vdrl je skozi steklena vrata in začel streljati. Ljudje, ki so bili v mošeji, so ga uspeli obvladati, preden je prispela policija. 

Ifran Mushtag, vodja mošeje, je za norveški TV2 povedal, da se je incident zgodil, ko je tam bilo le nekaj vernikov. Ko so opazili napadalca, sta se dva skrila, tretji moški pa je lahko ravnal hitro in s pomočjo drugih dveh uspel obvladati napadalca, ki je vseeno uspel izstreliti nekaj strelov, preden so ga s topim predmetom udarili po glavi. Napadalec je pri tem utrpel lažje poškodbe, kot tudi vernik, ki ga je uspel obvladati. so sporočili policisti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija iz Osla je napad potrdila na Twitterju, rekoč, da je ena oseba bila ustreljena in da je resnost njenih poškodb neznana. Dodali so tudi, da so aretirali osumljenca. Rone Skjold z norveške policije je na tiskovni konferenci povedal, da je napadalec prihajal iz okolice, a da motiv za napad še ni znan. Zaenkrat ni nobenih znakov, da bi v napadu sodeloval še kdo drug. 

Premierka Erna Solberg je izrazila sočutje do vseh, ki so bili v času napada v mošeji. "Moralo bi biti varno – v mošejah, cerkvah in kjerkoli se ljudje udeležujejo bogoslužja," je dejala, in dodala, da je prezgodaj, da bi lahko sklepali o motivu za napad. 

V mošeji so sicer sprejeli mnoge varnostne ukrepe, po pokolu, ki se je zgodil v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji, ko je strelec ubil 51 ljudi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3