Tujina

Strokovnjaki: obnova katedrale bi lahko trajala desetletja

Pariz / Vatikan, 17. 04. 2019 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S. / Ti.Š.
Komentarji
151

Potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron v televizijskem nagovoru dejal, da bodo znamenito katedralo Notre-Dame, ki jo je zajel hud požar, obnovili v petih letih, so se oglasili strokovnjaki, ki pravijo, da bo obnova trajala več desetletij. Francoska vlada je na seji razpravljala o posledicah požara, bogati Francozi pa so obnovi namenili že skoraj milijardo evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najmanj pet let obnove
    02:53
    Iz 24UR: Najmanj pet let obnove
  • Iz SVETA: Notre-Dame bodo obnovili v petih letih
    02:42
    Iz SVETA: Notre-Dame bodo obnovili v petih letih
  • Iz 24UR: Je že znan strošek obnove katedrale?
    01:29
    Iz 24UR: Je že znan strošek obnove katedrale?

Dva dni potem, ko je 'srce Francije', znamenito katedralo iz 13. stoletja, zajel požar, gasilci pa so potrebovali kar devet ur, da so ga dokončno pogasili, so na delu strokovnjaki, ki preverjajo strukturno trdnost katedrale.

Ogenj je v ponedeljek zvečer svetovno znano lokacijo spremenil v pekel. Požar je bil popolnoma pogašen šele v torek zgodaj zjutraj, po devetih napornih urah. Kljub izjemnemu naporu več kot 400 gasilcev, se je sesula streha katedrale. Med intervencijo sta se poškodovala dva policista in gasilec.
In medtem ko se preiskovalci prebijajo skozi zoglenele ostanke starodavnih hrastovih tramov, pa se sprožajo tudi številna vprašanja, kako je sploh zagorelo. S pariškega tožilstva so ob tem sporočili, da so doslej zaslišali 30 zaposlenih (med njimi tudi varnostno osebje) in delavcev, ki so obnavljali katedralo.

Z zaslišanji nadaljujejo tudi danes. Po besedah pariškega tožilca Remyja Heitza policija ugotavlja, kaj se je pravzaprav sploh zgodilo. "Preiskava še naprej teče v smeri odkrivanja resnice ter izvora in vzroka požara," so sporočili iz pisarne pariškega tožilca. Zdi se sicer, da se preiskava podrobneje osredotoča na podjetje, ki je obnavljalo 150-letni zvonik, ki se je v požaru zrušil, poroča CNN.

Heitz je sicer že včeraj sporočil, da je najverjetneje šlo za nesrečo in da trenutno nič ne kaže na požig. Po njegovih besedah se je v ponedeljek ob 18.20 sprožil prvi požarni alarm, vendar nadzorniki niso zaznali nobenega požara. Le nekaj minut pozneje, ob 18.43, pa se je še drugič oglasil alarm, na strehi pa so nato odkrili požar.

Francoske oblasti so v torek razkrile, da je bilo za rešitev katedrale ključnih od 15 do 30 minut, v katerih jim je uspelo ohraniti ogrodje in slavna stolpa pariške dame. Večjo katastrofo so preprečili pogumni gasilci, ki so med gašenjem tvegali svoja življenja.

Predstavnik gasilcev Jose Vaz de Matos je na današnji novinarski konferenci povedal, da so gasilci katedralo rešili, ker so se osredotočili na to, da so preprečili širjenje požara s strehe na severni zvonik. Če bi ogenj zajel notranjo leseno strukturo, ki tam drži zvonove, bi se zrušil tudi zvonik. To pa bi pomenilo tudi izgubo katedrale, saj bi zrušenje vsakega novega dela povzročilo zrušenje drugega, je povedal.

Gasilci medtem tudi danes še vedno nadzirajo razmere v katedrali, medtem ko so pariški katoličani nadaljevali s pripravami na veliko noč. Na levem bregu Sene so se v cerkvi Saint Sulpice zbrali pri maši, ki bi morala potekati v poškodovani katedrali. Maše sta se udeležila tudi soproga francoskega predsednika Brigitte Macron in županja Pariza Anne Hidalgo. Več sto vernikov, za katere ni bilo prostora v cerkvi, je mašo spremljalo na platnu pred poslopjem.
Preiskovalci zdaj ugotavljajo, kakšno škodo je povzročil grozovit požar.
Preiskovalci zdaj ugotavljajo, kakšno škodo je povzročil grozovit požar. FOTO: AP

Med štirimi podjetji, ki so imela sklenjeno pogodbo za obnovo notredamske katedrale, sta v času požara dela tam opravljali le dve - podjetje za postavitev gradbenih odrov Europe Echafaudage in konservavijski center Socra. V času, ko je izbruhnil požar, nobeno od teh podjetij ni imelo na prizorišču delavcev.

Po prvem ogledu v torek so strokovnjaki ocenili, da se splošna konstrukcija stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkih točk, predvsem pri severni prečni ladji. Te so že zavarovali. Požar je uničil streho in nekatere druge dele stavbe, med njimi stolpič.

Tudi Julien Le Bras, generalni direktor podjetja Echafaudages, ki je pogodbo za obnovo zvonika sklenilo leta 2017, je novinarjem sporočil, da je na projektu sodelovalo 12 njegovih zaposlenih, vendar "tako v času požara, kot že nekaj časa pred tem, tam ni bilo njihovih delavcev".

Patrick Palen, predstavnik za odnose z javnostmi Socre, ki je bila zadolžena za prenovo kipov, je pojasnil, da so njihovi delavci prejšnji teden iz katedrale odstranili 12 kipov apostolov in štiri kipe evangelistov. Ti so bili v času požara varno shranjeni v delavnici zunaj objekta. Palen je še dejal, da njihovi zaposleni v času požara niso bili v katedrali.

Po Franciji zadoneli cerkveni zvonovi, papež se je zahvalil gasilcem, ki so gasili Notre-Dame

V znak solidarnosti s pariško škofijo, kjer je bila v požaru poškodovana katedrala Notre-Dame, so danes zvečer zazvonili zvonovi v vseh cerkvah po Franciji. Zadoneli so ob 18.50, času, ko je v gotski katedrali v ponedeljek izbruhnil požar. Zvonili naj bi tudi v drugih državah, med drugim na Poljskem in v češki prestolnici Pragi.

Papež Frančišek se je medtem v imenu celotne katoliške cerkve zahvalil gasilcem, ki so tvegali svoja življenja, da bi rešili gorečo katedralo.

"Hvaležnost celotne Cerkve gre vsem, ki so storili vse, kar so lahko, celo tvegali svoja življenja, da bi rešili baziliko," je danes na splošni avdienci v Vatikanu dejal papež.

Vsem Parižanom in Francozom je sporočil, da je ob požaru občutil veliko bolečino in da se čuti zelo blizu z njimi.

Pariško tožilstvo medtem nadaljuje preiskavo vzroka požara, ki ga obravnava kot nesrečo, tudi z zaslišanji več deset prič. Med njimi so tudi delavci, ki so delali na obnovitvenih delih na strehi in stolpiču. Podjetje Le Bras Freres, ki je odgovorno za dela, je zanikalo odgovornost za izbruh požara. Zagotovili so, da med obnovo niso ne varili niti opravljali drugih del, kjer bi uporabljali ogenj ali visoke temperature. Takrat so samo postavljali gradbene odre, so dodali.

Papež je sicer že v torek ob uničujočem požaru izrazil solidarnost s Francijo in po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Vatikan je ponudil tudi pomoč strokovnjakov pri obnovi cerkve.

 O požaru tudi francoska vlada

Francoska vlada, ki je medtem današnjo sejo v celoti posvetila razpravi o posledicah požara, pa se je odločila, da bo razpisala mednarodni razpis za gradnjo v požaru uničenega stolpiča.

Premier Edouard Philippe je sporočil, da bodo mednarodni arhitekturni razpis razpisali za 93 metrov visok s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja, ki se je zrušil med požarom, ki je v 12 urah v noči na torek uničil streho 850 let stare katedrale.

Po seji vlade je francoski predsednik vlade pojasnil, da bodo v okviru razpisa odločili, ali bodo stolpič znova postavili in ali ga bodo zgradili na enak način, kot ga je takrat francoski arhitekt in restavrator Viollet le Duc ali pa ga bodo postavili s sodobnimi tehnikami.

Minister za kulturo Franck Riester je medtem na seji vlade sporočil dobro novico, da so trije originalni gotski vitraži, tri monumentalne rozete, požar prestale nepoškodovane. Glavni verske relikvije in umetniška dela so prav tako prenesli na varno v muzej Louvre, kjer jih bodo po besedah premierja strokovnjaki podrobno pregledali.

Minister Riester je na seji kolege tudi seznanil, da so tudi monumentalni umetniški predmeti, kot so orgle in največje slike, ki jih med ponedeljkovim požarom niso mogli umakniti iz katedrale, prav tako 'preživeli'. Premestili jih bodo in konec tedna začeli z njihovo restavracijo, je dodal.

Preiskovalci medtem nadaljujejo iskanje vzroka požara, ki še vedno ni znan. Zaenkrat se zdi najverjetnejša domneva, da je bil povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli, ki so potekala na cerkvi. Tudi preiskovalci izhajajo iz domneve, da se je zgodila nesreča, saj nimajo nobenih dokazov, da bi šlo za nameren požig.

Več francoskih pristojnih ministrov je sicer že v torek na poziv premierja Philippa razpravljalo o tem, kako bi obnovili gotsko katedralo, ki je bila v požaru delno uničena. "Katedralo bomo obnovili, da bo še lepša. Želim, da bi to storili v petih letih," pa je v torkovem televizijskem nagovoru francoskega naroda dejal francoski predsednik Macron.

Premier Philippe sicer meni, da je zdravo, da država postavi svoje cilje glede obnove. Ocene, koliko bo stala obnova, pa ni mogel podati.

"Sinoči smo v Parizu videli, da se lahko mobiliziramo, poenotimo za zmago. V naši zgodovini smo gradili mesta, pristanišča, cerkve /.../ vsakič smo jih obnovili," je še poudaril. "Ukrepajmo in uspelo nam bo," je francoski predsednik pozval sodržavljane.

Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru ljudstvu izrazil željo, da bi katedralo obnovili v petih letih. Sodržavljane je pozval k ukrepanju.
Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru ljudstvu izrazil željo, da bi katedralo obnovili v petih letih. Sodržavljane je pozval k ukrepanju. FOTO: AP

A čeprav je Macron obljubil, da bo obnova dokončana v petih letih, pa se z njim prav tako ne strinjajo številni strokovnjaki, ki trdijo, da bi obnova lahko trajala desetletja. Glavna problema sta predvsem iskanje potrebnih materialov in dolgotrajno rekonstruiranje delov katedrale, ki so preživeli požar, a so hudo poškodovani.

Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca, kulturne organizacije ZN, je dejala, da bo obnova Notre-Dame trajala dolgo in stala veliko denarja. Donacije prihajajo z vsega sveta, francoski milijarderji in globalne korporacije so že obljubili 800 milijonov evrov pomoči.

Obnova katedrale bi lahko trajala desetletja.
Obnova katedrale bi lahko trajala desetletja. FOTO: AP

Kot je za The Guardian povedal Tom Nickson, predavatelj srednjeveške umetnosti in arhitekture na londonskem inštitutu Courtauld, je kamniti obok katedrale deloval kot nekakšna požarna vrata med zelo vnetljivo streho in zelo vnetljivo notranjostjo, kot so to predvidevali že v srednjem veku. A obstajajo strahovi, da so kamniti strop in vitraži, ki so preživeli požar, močno poškodovani. Če je bil strop oslabljen in razpokan zaradi vročine, bi ga bilo treba porušiti, meni Nickson.

Prav tako se še naprej zbira sredstva za obnovo. Mnogi premožni Francozi, podjetja, Združeni narodi, Evropska unija in posamezne države so pomoč napovedali že v torek. Za obnovo so glede na obljube zbrali že več kot 800 milijonov evrov finančnih sredstev, države pa ponujajo predvsem pomoč strokovnjakov.

'Trpijo' tudi okna, saj jih je najprej prizadela močna vročina, nato pa hladna voda, pa pravi Jenny Alexander, strokovnjakinja za srednjeveško umetnost in arhitekturo na univerzi Warwick.

Kot je povedal Duncan Wilson, izvršni direktor organizacije za ohranjanje zgodovine Anglije, se lahko potem, ko se stavba stabilizira in oceni škoda, začnejo restavratorska dela. "Inženirji za konstrukcijo, strokovnjaki za vitraže, strokovnjaki za kamen bodo v naslednjih nekaj tednih pakirali svoje torbe in se odpravili v Pariz," je dejala Alexandrova. Finančni in politični premisleki, pa tudi estetski, bodo verjetno imeli vlogo pri odločanju, ali naj se katedralo ohrani takšno, kot je bila pred ognjem, ali se jo prilagodi.

'Katedrale so kamniti feniksi, ki opozarjajo, da se lahko iz nevšečnosti znova rodimo'

Velik izziv je lahko tudi pridobivanje materialov. Streha katedrale je bila izdelana iz posebnega hrastovega lesa, ki ga je bilo težko pridobiti že v 13. stoletju. Nickson je povedal, da v Evropi danes verjetno ni nobene države z dovolj velikimi drevesi.

Potem je tu še vprašanje skladnosti s sodobnimi zdravstvenimi in varnostnimi standardi.

"Katedrale so kamniti feniksi, ki opozarjajo, da se lahko iz nevšečnosti znova rodimo," pa je ob tem dejala Emma Wells, arheologinja na univerzi v Yorku. Kot je še povedala, bodo lahko zdaj arheologi in zgodovinarji spoznavali zgodovino katedrale še podrobneje in tako bolje spoznali obrt naših srednjeveških prednikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zagor2
19. 04. 2019 12.17
+3
Za spodnji komentar povzet s časnikov Večer in Mladina sem bil 24 ur banan s strani moderatorja. Še zdaj ne vem, kaj je tle spornega. >Nad novico o obsežnem požaru sta se odzvala tudi poslanca SDS Branko Grims in Žan Mahnič, ki sta dogajanje v Parizu izkoristila za politično propagando in kar sama poiskala krivca za požar v katedrali Notre Dame. "Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije," je Grims zapisal na Twitterju.<
zemunac13
18. 04. 2019 14.47
Infraping
18. 04. 2019 08.21
+2
po moje je bil požar podtaknjen
ArkaMast
18. 04. 2019 07.31
-3
Božja kazen. Ena od edinih razlag.
urs x
17. 04. 2019 21.54
+12
Sramota denar za eno cerkev se ponudi takoj, za otroke,zivali, ki so brez toplega doma in hrane pa ne cerkve se p atako ali tako kopajo v denarju......kam smo prisli
Principat
17. 04. 2019 19.13
+2
na pomolu je novo pranje denarja
mihaga28
17. 04. 2019 19.04
+4
Verjetno jo je bog dal in še vzel
Petur
17. 04. 2019 18.30
+5
Trajalo bo kolkor bo denarja,za lacne otroke bomo pa ze kje zbirali
CIGU MIGU
17. 04. 2019 18.09
+2
a je vatikan kreditno sposoben,,,,srećno
iga_biba
17. 04. 2019 17.49
+10
So vprašali strokovnjake, kaj je narobe z ljudmi, ki lajkajo požar v Notre-Damu? Psihiatri in psihologi so odgovor strnili v dve besedi. Sovraštvo in patologija.
RamzesII
17. 04. 2019 21.14
+2
Pozornost raje je več kot dobro preusmerjena.
sky100
17. 04. 2019 17.43
+13
Admin briše komentar, če napišeš, da je bil požar podtaknjen.
dragan krstic
17. 04. 2019 19.04
+7
Admin in urednik Tepina točno vesta da je požar povzročila strela.
Raffy
17. 04. 2019 17.34
+0
Naj strokovnjaki pokličejo Japonce na pomoč, pa bo stala že v 1 mesecu.
BogiEmil
17. 04. 2019 17.22
+5
Glede na to, da nas z vseh koncev bombardirajo, da je zgodovina zlagana, da so sovražniki junaki in obratno, da pač vsak k je na oblasti prireja zgodovino sebi v prid mi je prav vseeno za to kolibo a stoji al ne, konec koncev bi bilo to treba porušit pa kak trgovski center narest, a ne? Nej bogati dajejo dnar za tole, to me pa ne moti, vsaj enkrat, samo domoljubje je lahko izkazovati s polno ritjo, večina Francozov, katera komaj shaja še pomisli ne na to. Prav rad pa verjamem, da bodo sprejeli kak butast davek, recimo pogorelnino, to jim pa jaz svetujem saj živim v državi, katera je v samem vrhu butastih davkov. Upam samo, da pri nas ne pogori kakšna cerkev in naša vlada v sodelovanju s Cerkvijo ne uvede tak davek. Pogorelnina, hmmm, dobro se sliši.
vera21
17. 04. 2019 17.07
+7
6. marec 2019 ...Presunljivi prizori nedohranjenih otrok v Jemnu so zadnja leta žal stalnica medijskega poročanja, kot tudi grozljivo dejstvo, da spopadom v Jemnu ni videti konca. Unicef je ena od ključnih humanitarnih organizacij, ki pomagajo pri preživetju več milijonov jemenskih otrok. Brez močno okrepljene humanitarne pomoči bi se lahko v naslednjih mesecih s hudo lakoto bojevalo še dodatnih 90.000 otrok, zato bo organizacija še okrepila humanitarno pomoč otrokom v Jemnu, za kar pa potrebuje finančno podporo. ... Cerkev bi se lahko odrekla temu denarju ter nahranila podhranjene! Bodo vedno samo druge učili, kako morajo delovati ali bodo sami postali VZOR?
Nabru3
17. 04. 2019 17.51
+4
KK lahko daš na tak post minus? Ne razumem, zakaj?
RamzesII
17. 04. 2019 16.42
+10
Napihnili ceno obnove, nekam veliko denarja se donira, le kje bo končal, škoda pa je tudi večja kot priznajo, ne le zaradi ognja, pač pa tudi zaradi vode. Tudi če jo kdaj uspejo obnoviti, ne bo več nikoli takšna kot je bila.
hribiINvoda
17. 04. 2019 16.42
+1
Pa bosta Pokljuka in Jelovica postali puščavi😥
kurimebolac
17. 04. 2019 16.31
+4
Medtem izrael mece bombe na civiliste v Gazi.. Pa nihce ne joka. Bogatasi skocijo za eno bogo cerkev, nujne stvari pa se ignorirajo, lep odraz druzbe.. Medtem unicujemo cel planet etc.. Koga briga ena stara RKC cerkev.. Skoda da ni pogorela do temeljev, bi lahko nardili majhen park tam.
direstraits
17. 04. 2019 16.43
-7
Pa jim ja greš v Gazo pomagat čez zid kamenje metat.... dej pojdi pa se prijav za mučenika, boš ogromno naredil za OBE strani . Kva Luka... si ti??.... al oba s Kordišem ,tule smetita.
dragan krstic
17. 04. 2019 16.53
-2
kurimebolac, tvojo bolečina v udu je premosorazmerna s tvojim IQ.
BogiEmil
17. 04. 2019 17.23
+0
kurimebolac
17. 04. 2019 17.37
+3
Dramo delajo tako s tole cerkvijo tako da boli glava, 5 clankov na eni naslovnici samo o tem.. So druge stvari bolj pomembne kot ena cerkev, ki jo zdaj vsi izrabljajo se za islamsko antipropagando..
zagor2
18. 04. 2019 07.34
+1
@dragan krstic, njegova bolečina je obratnosorazmerna z dolžino njegovega uda. Čuri pa zelo močno bolečino.
Manandi
17. 04. 2019 16.20
+17
V Franciji so v povprečju dnevno napadene, se pravi vandalizirane, tri cerkve, je konec marca v Breitbartu pisal Chris Tomlison. Ta trend je konstanten že skozi tri leta. Poročilo centralnega kriminalističnega urada francoske žandarmerije, ki je bilo objavljeno tudi v francoskem dnevniku Figaro, omenja več tisoč vandalskih napadov na krščanske cerkve v obodju 2016-2018, največ jih je bilo leta 2017, in sicer so zabeležili 1.045 napadov. V letu 2018 je bilo skupaj z napadi na cerkve in vandalizmom na drugih svetih mestih, kot so denimo pokopališča, primerov vandalizma 1.063. Samo v enem samem tednu na začetku tega leta je bilo napadenih ducat cerkva v Franciji, vštevši s poskusom požiga cerkve Saint-Sulpice v Parizu. V Nimesu je prišlo do še bolj gnusnega napada, ko so vandali razmazali gov-no po zidu cerkve Notre-Dame des Enfants in pokradli predmete z oltarja. V marcu letos pa je bila več kot 800 let stara bazilika Saint Denis, ki se nahaja v zdaj večinsko migrantsko poseljenem delu Pariza, tarča vandalskega napada, pri čemer so bile hudo poškodovane cerkvene orgle, razbita pa so bila tudi vitražna okna.
dragan krstic
17. 04. 2019 16.11
+4
Jim je delovodja lepo povedal da ne smejo čikov ugaševat na hrastovih tramovih.
lambert
17. 04. 2019 16.00
+8
Pokvarjeno in sprijeno do konca. Politika je verjetno dosegla namen. Zacelo je goreti ob 19.15 uri ... Takrat delavci se zelo mocno delajo na obnovitvenih delih. Pajade ... Pokvarjenci politikanski.
dragan krstic
17. 04. 2019 16.09
+5
Glih takrat so imeli malico. En delavec je čik ugasnu na hrastov tram, ta pa je kar zagorel, ogenj pa se je v nekaj sekundah razširil po celem nadstrešju.
Menes
17. 04. 2019 17.10
+2
devies - saj piše, da ni bilo takrat tam nobenih delavcev.