Tujina

Strožji francoski zakoni proti kriminalu

Pariz, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prihodnje bodo lahko v Franciji mladoletnike, ki so zagrešili kaznivo dejanje, zaprli že s 13. leti. Parlament naj bi to zaostritev sprejel že v začetku avgusta, gre pa za del ukrepov, ki jih nova francoska vlada predvideva za okrepljen boj proti kriminalu.

Francoska narodna skupščina pa je v noči na četrtek v prvem branju z veliko večino sprejela sporni predlog zakona o notranji varnosti, ki v naslednjih petih letih predvideva 5,6 milijarde evrov dodatnih stroškov in 13.500 novih delovnih mest v policiji in sodstvu.

Socialisti in levousmerjene skupine, ki so glasovali proti, so vladi očitali "slepo represijo". Po njihovem mnenju hoče vlada svoje ukrepe čim hitreje prebiti skozi parlament, in sicer brez soglasja šol, socialnih služb ali sodstva, "kot da bi bila naglica edino merilo".

Pripor za trinajstletnike?

Drugi zakonski osnutek, ki ga bodo obravnavali avgusta, naj bi omogočil pripor mladoletnikov, ki so zagrešili kaznivo dejanje, že s 13. leti. Tudi ta predlog, ki ga je predložil pravosodni minister Dominique Perben, je naletel na ostre kritike. Socialisti so ta ukrep označili kot "nazadovanje za dvajset let". Kot je izjavil tiskovni predstavnik socialistov, se je pripor mladoletnih oseb že izkazal za neučinkovitega, saj ga je konzervativna vlada ukinila že leta 1987. Notranji minister Nicolas Sarkozy želi poleg tega jeseni z novim zakonskim predlogom olajšati tudi izgon tujih prostitutk.

Francoska policija bo dobila še več pooblastil
Francoska policija bo dobila še več pooblastil FOTO: Reuters

Predlog zakona o notranji varnosti, ki ga bodo sedaj predložili še senatu, v katerem pa imajo konservativci večino, naj bi med drugim policiji omogočal ostrejše ukrepanje pri nasilju v šolah. Regionalne intervencijske enote, ki jih sestavljajo policisti, cariniki in finančni uradniki, pa bodo lahko v prihodnosti ukrepale proti ilegalnim priseljencem. Zaostrili naj bi tudi boj proti trgovini na črno.