Tujina

Odstopil vodja sudanskega vojaškega sveta

Kartum, 13. 04. 2019 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
5

Vodja sudanskega vojaškega sveta, general Avad Ibn Auf je dan po četrtkovem državnem udaru, ki je je z oblasti odnesel dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja, odstopil. Nasledil ga je general Abdel Fatah al Burhan Abdulrahman. Množica na ulicah Kartuma je odstop pozdravila.

Po mesecih protestov je sudanska vojska v četrtek izvedla državni udar in prevzela oblast. In tako se je po treh desetletjih z oblasti poslovil predsednik Omar al-Bašir, ki ga je vojska odpeljala na "varen kraj".

Oblast je prevzel vojaški svet, ki naj bi državo vodil največ dve leti, temu pa naj bi sledile splošne volitve. Razglasili so trimesečne izredne razmere, razveljavili ustavo, varnostno-obveščevalna služba pa je začela izpuščati politične zapornike.

A zdaj je vodja sudanskega vojaškega sveta Avad Ibn Auf sporočil, da odstopa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Oznanjam svoj odstop z mesta prehodnega sveta," je v petek v nagovoru narodu sporočil general Ibn Auf. Dodal je, da verjame, da bo njegov naslednik s svojimi izkušnjami uspel "ladjo varno pripeljati na obalo".

Ob napovedi Ibn Aufovega odstopa je med protestniki v Kartumu izbruhnilo veselje, vodje protestov pa so poudarili, da gre za zmago volje naroda. Obenem so generala Burhana pozvali, naj oblast čim prej preda prehodni civilni vladi. "Če se to ne bo zgodilo, bomo nadaljevali proteste," so zagrozili.

V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika Baširja izbruhnili že decembra.
V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika Baširja izbruhnili že decembra. FOTO: AP

V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika Baširja, proti kateremu je Mednarodno kazensko sodišče vložilo obtožnico zaradi genocida v Darfurju, izbruhnili decembra, v začetku aprila pa so se še okrepili in v četrtek privedli do njegove odstavitve.

Sudanska vojska, ki je izvedla udar, trdi, da ni šlo za vojaški udar, temveč se je vojska postavila na stran ljudstva. Vzpostavili so prehodni vojaški svet, ki naj bi državo vodil dve leti ter pripravil volitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nagec123
13. 04. 2019 12.49
+3
Morilci in kriminalci grejo v pokoj...
JApajaDAja
13. 04. 2019 10.35
+15
o nočnih napadih izraela na sirijo pa nič?
pravakritika
13. 04. 2019 11.52
+14
...Ne, o tem pa nič... To pa zato, ker spadajo židje med zaščitene vrste....
Andree
13. 04. 2019 12.19
+3
1918
13. 04. 2019 12.26
+6