Tujina

Sudan sprejel resolucijo Varnostnega sveta

Manila/Kartum/Moskva/Stockholm, 01. 08. 2007 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sudan je sprejel resolucijo varnostnega sveta ZN, s katero je ta ustanovil mešano misijo ZN in Afriške unije v Darfurju.

Sudan je sprejel resolucijo, je povedal zunanji minister Akol
Sudan je sprejel resolucijo, je povedal zunanji minister Akol FOTO: Zvone Šeruga

Sudan je uradno sprejel resolucijo Varnostnega sveta ZN 1769, s katero je slednji ustanovil mešano misijo ZN in Afriške unije (UNAMID) v sudanski pokrajini Darfur. Medtem pa se je državam, ki so pripravljene prispevati za izboljšanje razmer v tej pokrajini v skladu z omenjeno resolucijo, pridružila še Rusija. Švedska in Norveška pa sta napovedali premislek o napotitvi skupne ekipe v mešano misijo za Darfur.

"Sporočamo, da smo sprejeli resolucijo," je v Kartumu novinarjem povedal sudanski zunanji minister Lam Akol, ki je ob tem tudi napovedal, da se bo Sudan zavzel za uresničevanje dela resolucije, ki se nanaša na vlado v Kartumu. Resolucija 1769 sicer poleg sprejetja resolucije s strani Kartuma, slednjega in uporniške skupine tudi poziva, naj se zavežejo trajnemu premirju in se pridružijo mirovnim pogovorom s posredovanjem Afriške unije (AU) in ZN.

Pridružitev Rusije

EU razmišlja o napotitvi enot v Darfur
EU razmišlja o napotitvi enot v Darfur FOTO: Reuters

Državam, pripravljenim prispevati v misijo, se je pridružila še Rusija, ni pa jasno, kaj natančno bi prispevala. Rusija "namerava učinkovito prispevati k izboljšanju razmer v Darfurju, strogo v skladu z resolucijo VS ZN," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Povedali so še, da je pomembno določilo resolucije to, "da potrjuje suverenost in ozemeljsko celovitost Sudana, pa tudi določilo, ki vse strani v darfurskem konfliktu poziva k premirju in opustitvi nasilja". Poleg tega so še poudarili, da Rusija izhaja iz predpostavke, da bo "proces uresničevanja resolucije potekal skozi nenehno tesno sodelovanje mednarodne skupnosti in sudanske vlade".

O napotitvi skupne ekipe inženirjev v misijo pa razmišljata tudi Norveška in Švedska. Kot je povedal švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je sprejem resolucije pozdravil kot 'odlično novico', Švedska skupaj z Norveško "išče načine, da bi sodelovala v misiji". Predstavnica norveškega obrambnega ministrstva Sunniva Tofte pa je povedala, da državi načrtujeta v Darfur poslati "skupni prispevek inženirjev".

EU razmišlja o napotitvi misije v Darfur

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana je  povedal, da EU preučuje možnost, da bi napotila enote v mešano misijo Združenih narodov in Afriške unije (UNAMID) v krizno sudansko pokrajino Darfur. "To je možnost, ki jo preučujemo," je dejal Solana v Manili, kjer se udeležuje letnega srečanja članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean).

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno potrdil resolucijo o ustanovitvi mešane misijo ZN in Afriške unije (UNAMID) v sudanski pokrajini Darfur. Mirovna misija bo štela skupaj 26.000 vojakov in policistov ter bo največja mirovna operacija doslej.

Francija in Danska ponudili pomoč

Vojna v Darfurju je povzročila največjo humanitarno krizo današnjega časa
Vojna v Darfurju je povzročila največjo humanitarno krizo današnjega časa FOTO: Reuters

Kot je dejal Solana, je za zdaj še težko natančno odgovoriti glede pošiljanja kontingenta EU na območje. Pri tem pa je poudaril, da je EU doslej že zagotavljala sredstva in svetovalce enotam Afriške unije, ki so na območju.

Svoj prispevek v misiji sta že ponudili Francija in Danska. Kot je povedal francoski zunanji minister Bernard Kouchner, bi Francija poslala vojake in sodelovala v poveljstvu, ni pa natančno navedel, koliko pripadnikov naj bi Francija prispevala. Danski obrambni minister Soeren Gade pa je dejal, da bo Danska zagotovo sodelovala v enotah UNAMID.

Državljanska vojna v Darfurju traja od februarja 2003. Doslej je zahtevala najmanj 200.000 življenj, več kot dva milijona ljudi pa sta ostala brez svojih domov. Vojna se je prelila tudi v sosednji državi Čad in Srednjeafriško republiko ter povzročila najhujšo humanitarno krizo današnjega časa.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celzij
01. 08. 2007 20.21
"Vojna v Darfurju je povzročila največjo humanitarno krizo današnjega časa." Čemu se potem sploh še trudijo...
eastpa123@gmail.com
01. 08. 2007 19.00
Skrajni čas, da se nekaj začne delati na tem. Tistega nesposobnega bebca Anana bi pa morali brcnit v rit že pred leti!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.