Tujina

V Kongu drugi največji izbruh ebole v zgodovini, umrlo že 368 ljudi

Stockhom, 04. 01. 2019 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Švedske so poročali o moškem, ki so ga zdravili v bolnišnici zaradi suma okužbe z ebolo, a se je izkazalo da gre za lažni alarm. Moški je sicer več tednov preživel v državi Burundi, ki meji tudi na Kongo. Tam pa se soočajo drugim največjim izbruhom ebole v zgodovini.

Oblasti so potrdile, da so na bolniku že opravili testiranje, rezultati pa so kasneje pokazali, da omenjeni bolnik ni okužen z virusom ebole. 

Omenjenega mladega moškega, ki je trenutno v izolaciji, so sprva na zdravljenje sprejeli v bolnišnici Enköping, ki se nahaja približno 80 kilometrov od Stockholma, nato pa so ga okoli 7. ure zjutraj premestili v bolnišnico Uppsala University.

Po prihodu v bolnišnico je bolnik namreč kazal znake okužbe z virusom ebole, vključno z bruhanjem krvi. 

Ebola se med ljudmi prenaša preko stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami in izločki, bolnika ali okuženih živali.
Ebola se med ljudmi prenaša preko stika s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami in izločki, bolnika ali okuženih živali. FOTO: AP

Primeri okužbe z virusom ebole so v Evropi izjemno redki. Leta 2015 so en primer zabeležili v sosednji Italiji, leto pred tem pa v Španiji in Veliki Britaniji.

V Kongu v novem izbruhu ebole umrlo že 368 ljudi

Omenjeni mladi moški je tri tedne preživel v državi Burundi v osrednji Afriki, na Švedsko pa se je vrnil pred približno tremi tedni.

Burundi meji tudi na Demokratično republiko Kongo, kjer se soočajo z drugim največjim izbruhom ebole v zgodovini. Izbruh virusa se je začel avgusta preteklo leto, do sedaj pa je za posledicami te smrtonosne bolezni umrlo že 368 ljudi, zabeležili so 608 primerov okužbe. Ebola sicer velja za bolezen z visoko stopnjo smrtnosti.

Središče najnovejšega izbruha ebole v Kongu je na severu, v provinci Kivu, primere pa so zabeležili tudi v sosednji provinci  Ituri. Obe provinci veljata za najgosteje poseljeni v državi in mejita na Ugando, Ruando in Južni Sudan.

A težave na severu države ne povzroča zgolj ebola, temveč tudi oborožene skupine in spopadi. Združeni narodi ocenjujejo, da približno pol milijona beguncev in notranje razseljenih ljudi potuje skozi provinci, kar predstavlja tveganje za širitev ebole. V zadnjih mesecih se je stopnjevalo tudi nasilje med vladnimi silami in oboroženimi skupinami v času pred predsedniškimi volitvami. Mesto Beni v provinci Kivu namreč velja za trdnjavo opozicije Kabili.

Avgusta so v Kongu začeli tudi s programom cepljenja proti viruso ebole.
Avgusta so v Kongu začeli tudi s programom cepljenja proti viruso ebole. FOTO: AP

Izbruh ebole se je prvič istočasno pojavil leta 1976 v Sudanu in Demokratični republiki Kongo. V Kongu je bil izbruh v vasi, ki se nahaja v bližini reke Ebola, po kateri je bolezen dobila ime. Bolezen se od takrat občasno pojavlja v različnih državah Afrike. 

Za največji in najsmrtonosnejši izbruh v zgodovini pa velja tisti iz leta 2014 na območju zahodne Afrike, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ubil več kot 11.000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 01. 2019 09.58
+0
Ebola je menda na seznamu bolezni nastalih v laboratoriju.
Ramzess
05. 01. 2019 09.56
+1
Če ni imel Ebole, proti čemu so ga potem zdravili, ti zdravniki so tudi nekaj, kar na horuk, ker simptomi pač nečemu ustrezajo, posledice napačnega ali nepotrebnega zdravljenja pa ..., ni jim mar, za povrh pa še zaračunajo. Kljub temu, da so le ugotovili, sicer nekam pozno, da nima Ebole, ga še vedno zadržujejo, kar sploh ni upravičeno, razen če iščejo način kako bi upravičili svoje napake. Ni pa navedeno kakšne težave je sicer imel, ki so jih z napačnim zdravljenjem lahko še poslabšali in veriga simptomov se brez težav nadaljuje do ... dve možnosti sta, oseba slučajno ozdravi, kar si zdravniki napak razlagajo kot lasten uspeh, ali pa konča tragično. Ne bi smeli tako delati, ker je asociacija podobna mišljenju policije, najprej streljaj potem sprašuj oz. tukaj poskusi pa boš videl, če bo delovalo bo (potem pač sledi ustrezna diagnoza, se pravi domneva je bila prava), če ne, potem poskusi kaj drugega, išči diagnozo naprej. Tožilstvo, sodišča isti princip, človeka najprej obtožijo, potem dokazujejo ali kriv ali ne, oziroma človek mora sam dokazovati, podobno tudi v medicini, sam iskati drugo mnenje in dokazati pravo diagnozo oz. zavreči napačno drugih, a včasih je žal prepozno.
JokatPejt
04. 01. 2019 22.00
+11
Kaj ima folk sploh za hodt v afriko... sploh pa v države z raznimi epidemijami... takim bi morali prepovedati vstop nazaj
flojdi
04. 01. 2019 20.44
+2
.žal.res žal, ampak mislim , da bi morala prit ena , magari krokodilja ali pikapolončasta, kuga . / pa Ne Le v afriki
NPC24ur
04. 01. 2019 19.17
+20
uvazas 3 svet, postanes 3 svet
MrKrmar
04. 01. 2019 18.50
+21
Migranti so prinesli to bolezen, ne pa kdo drug
flisd
04. 01. 2019 19.01
-5
Glede na čas potovanja, migrant okužen z ebolo ne bo prispel do EU.
emilzapata
04. 01. 2019 18.39
+13
sedaj bo menda poleg južnoafriških farmarjev, ki imajo najbolj nevaren poklic na svetu, za smrtno nevarnega tudi biti zdravnik novih državljanov Evrope.
Alojz69
04. 01. 2019 18.32
+14
Kaj vse prinesejo zlati prinasalci
felix59 drugič
04. 01. 2019 18.11
-7
Kako ubil ?? Kaj ebola strelja s pištolo ?? Oziroma piše , da jih je ubil izbruh. Prav res ste za BRUHAT !!!
intel1
04. 01. 2019 18.06
+30
super ne so multi kulti tud ebolo so prinesli. supeeer
ivan.z Doba
04. 01. 2019 18.35
-2
Kje piše, da ni "avtohtoni" Šved, ali pa morebiti slovenski migrant, ki je bil v Burundiju na dopustu in se je vrnil delat na Švedsko?!