Tujina

Superbakterije v Evropi vsako leto ubijejo 33.000 ljudi

Berlin, 06. 11. 2018 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Breme, ki ga prinašajo superbakterije, je podobnega obsega kot tisto, ki ga pred nas postavljajo hiv/aids, gripa in tuberkuloza skupaj, opozarjajo avtorji študije, ki ugotavljajo tudi, da je smrti zaradi na antibiotike odpornih bakerij vse več. Med državami so velike razlike, v Italiji je tako v letu, ki so ga preučevali, umrlo več kot 10.000 pacientov, v Sloveniji jih je 96.

Superbakterije v Evropi vsako leto ubijejo 33.000 ljudi, je pokazala študija.
Superbakterije v Evropi vsako leto ubijejo 33.000 ljudi, je pokazala študija. FOTO: iStock

Na antibiotike odporne superbakterije v Evropi vsako leto zakrivijo okoli 33.000 smrti, kaže študija, ki jo je objavil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Po navedbah raziskovalcev se stanje od leta 2007 poslabšuje, najbolj prizadeti državi sta Italija in Grčija, Slovenija je v zlati sredini.

Analiza ECDC, ki so jo objavili v strokovni reviji Lancet Infectious Diseases, svari, da je breme, ki ga prinašajo t. i. superbakterije, podobnega obsega kot tisto, ki ga pred nas postavljajo virus hiv/aids, gripa in tuberkuloza skupaj. "Okužbe zaradi bakterij, odpornih na antibiotike, ogrožajo sodobni zdravstveni sistem," so poudarili raziskovalci.

V analizi so zajeli podatke iz držav Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora v letu 2015, pri čemer so preučili pet vrst okužb, ki so jih povzročile na antibiotike odporne superbakterije. Ugotovili so, da je število smrti, ki jih gre pripisati okužbi s superbakterijami, od leta 2007, ko jih je bilo okoli 25.000, občutno naraslo.

Okužbe s superbakterijami najbolj ogrožajo otroke in starejše, sicer pa do treh četrtin teh infekcij pride v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah.

Raziskovalci so ugotovili tudi velike razlike med evropskimi državami. Najbolj prizadeti sta Italija in Grčija. V prvi so v letu, ki so ga preučevali, zabeležili kar 201.584 primerov okužb in 10.762 smrti. Slovenija se med 30 državami uvršča na 14. mesto z 2280 primeri okužb in 96 smrti. Ravni tovrstnih okužb so nižje v severnih evropskih državah.

Zdravstveni strokovnjaki že dolgo opozarjajo na nevarnost, ki jo predstavlja porast pojavnosti superbakterij. Te bakterije so lahko odporne celo na najmočnejše antibiotike, ki se jih uporablja kot zadnjo rešitev, potem ko odpovedo vse druge možnosti zdravljenja. "Ko ti niso več učinkoviti, je izjemno težko oz. v številnih primerih celo nemogoče zdraviti okužbe," so opozorili pri ECDC.

Avtorji študije so poudarili, da bodo za reševanje tega ogromnega zdravstvenega izziva potrebni sodelovanje na ravni EU in tudi na globalni ravni ter strategije za preprečevanje in nadzor, ki bodo prilagojene potrebam vsake posamične države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
06. 11. 2018 18.08
+18
Vse meso iz množične reje je polno antibiotikov, kajti vsej hrani živalim so že preventivno primešani. V nasprotnem ne bi bilo ekonomično rediti živali, ker bi bil pogin, bom rekel čez palec, vsaj 80 procentov. Ni hudič, da se ne bi bakterije tem strupom prilagajale. Lepa prihodnost čaka naše vnuke, če jih ne bomo naučili sonaravnega kmetovanja za lastno hrano! Seveda imamo to možnost samo nekateri, ki smo še ohranili nezastrupljene njive!
flojdi
07. 11. 2018 11.14
+1
..ampak kaj ...ko se mi zdi...da tudi iz zraka...in z dežjem.. vsa Zemlja Faše" cel kup ČudovitostiPolno"
SLO-SURVIVAL
06. 11. 2018 17.29
+3
aha zdaj boste pa spet počasi začeli gnjavit s cepljenjem kajne?
akmt
06. 11. 2018 12.24
+26
leglo teh bakterij so bolnice in DSO-ji.Razlog za prenos: nestrokovno delo zdravstvenega osebja.
martinov
06. 11. 2018 12.20
-5
Očitno je, da so bolj učinkovite te bakterije, kot je bil za SPIZ oproščen dr. Smrt-Radan! Slovenski tožilci in sodišča bodo morala soditi tudi bakterijam, katere imajo v in med seboj !
flojdi
06. 11. 2018 11.58
+25
. nič hudega. tudi ti mali kaktuski morajo neki jest./ sicer pa se vse krasno prilagaja; razen ljudi. le koliko je prenafutranosti z zdravili..., še pujski , piški , vse to, je nabasano z zdravili; ne da bi sploh revčki bili bolni. pa futr, da hitreje zrastejo; tudi zato , ne dvomim , je toliko predebelih. ker vse tAko pojedeno gre tudi v nas . res ne dvomim.