Tujina

Šveda med govorom ugriznil krokodil pokojnega Fidela Castra

Stockholm, 21. 08. 2019 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedski mediji poročajo o nenavadnem dogodku. V akvariju v Stockholmu je med govorom krokodil ugriznil starejšega moškega, ki se je udeležil zasebne zabave. Žival je leta 1978 zdaj že pokojni kubanski voditelj Fidel Castro podaril ruskemu kozmonavtu Vladimirju Shalatovu.

Starejšega moškega so hospitalizirali, potem ko ga je med govorom v akvariju v švedski prestolnici ugriznil krokodil, ki je nekoč pripadal pokojnemu kubanskemu voditelju Fidelu Castru. Moški se je udeležil zasebne zabave, po podatkih policije pa je njegova roka med govorom spolzela čez zaščitno steklo ograde za krokodile, kar je privedlo do ugriza. 

Kot je švedskim medijem povedal vodja akvarija Jonas Wahlstrom, so obiskovalci uporabili prtičke, da bi ustavili krvavitev, medtem ko so čakali na prihod reševalcev. 

Krokodile imajo v akvariju že več kot 40 let, po besedah vodje pa ti še nikoli niso napadli človeka. 

Krokodil, ki je ugriznil moškega, je sicer eden od dveh kubanskih krokodilov, ki sta bila darilo Fidela Castra ruskemu kozmonavtu Vladimirju Shalatovu leta 1978 med njegovim obiskom Kube. Shalatov je nato krokodila, ki se imenujeta Castro in Hillary, pripeljal v Moskvo, imel pa jih je kar v svojem stanovanju. Ko sta krokodila odrasla in postala nevarna, je kozmonavtova žena zahtevala, da ju odstrani iz stanovanja. 

Krokodila Castro in Hillary.
Krokodila Castro in Hillary. FOTO: AP

Podaril ju je moskovskemu živalskemu vrtu, ti pa so ju nato poslali v akvarij v Stockholm, kamor sta prispela leta 1981, poroča španski časopis La Vanguardia

11 krokodiljih mladičev Castra in Hillary je leta 2015 vodja akvarija odpeljal na Kubo kot del prizadevanj za ohranitev te izjemno ogrožene živalske vrste na otoku. Kubanski krokodil je sicer edinstven primerek močvirja Zapata na otoku Isla de la Juventud, ki pripada Kubi. Živi predvsem v sladkovodnih habitatih in redko plava v slani vodi. 

Na Kubi mu grozi izumrtje zaradi prekomernega lova. Ta se je znatno povečal v 90. letih zaradi velikega povpraševanja po krokodiljem mesu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Švejk 123
21. 08. 2019 17.15
+27
Verjetno je kvasil bedarije o krokodili pa ga je šavsnil - to je bilo samo opozorilo.
flojdi
21. 08. 2019 18.52
+1
..al pa ponudba : ubij me in si iz kožuha naredi lepo torbico in krasne čevle
flojdi
21. 08. 2019 16.59
-1
.zdej sam še čakam da se bo kapitan titovga obnovlenga galeba nauču plavat
Mornar
21. 08. 2019 16.50
+5
Laž to je pingo iz čukove pri kranju