Tujina

Svet Evrope nasprotuje predlogu ZDA

Strasbourg/Washington/Bruselj, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je dvostranske sporazume, s katerimi želijo ZDA preprečiti izročanje svojih državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču, označila kot nesprejemljive.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe in ameriški predsednik George Bush
Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe in ameriški predsednik George Bush FOTO: Reuters

Z 18 glasovi za, tremi proti in dvema vzdržanima, je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) sprejela resolucijo, ki od držav članic in opazovalk SE zahteva, da "zavrnejo podpis dvostranskih sporazumov o imuniteti, ki bi na kakršenkoli način škodili ali omejevali njihovo sodelovanje s sodiščem". Ameriški predsednik George Bush pa je medtem vnovič dejal, da želi dvostranske sporazume skleniti "z vsemi državami".

"Odločno zavračam izročanje državljanov ZDA Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Ne bom ga sprejel. Ne bom nas pripeljal v položaj, ko bodo naši vojaki in diplomati pripeljani pred sodišče," je po srečanju s kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribejem v Washingtonu dejal Bush.

V resoluciji je še izraženo mnenje PS SE, da ti "sporazumi o imuniteti" niso sprejemljivi z vidika mednarodnega pogodbenega prava, ki določa, da se morajo države vzdržati dejanj, ki bi pogodbi odvzele njen cilj in namen. ICC je vrhovno telo mednarodnega prava, ki ne sme biti subjekt političnega pritiska ali uporabljen v politične namene, je še zapisano v resoluciji. PS SE je omenjeno resolucijo sprejela po izredni razpravi o "grožnjah celovitosti Rimskega statuta ICC".

Sporazum je dosedaj podpisalo že več kot deset držav
Sporazum je dosedaj podpisalo že več kot deset držav FOTO: Reuters

ZDA nasprotujejo pristojnostim ICC nad ameriškimi državljani in skušajo prepričati čimveč držav v podpis posebne dvostranske pogodbe o imuniteti Američanov pred sodiščem. Dvostranski sporazum z ZDA je doslej podpisalo že več kot deset držav, med drugim Romunija, Izrael, Tadžikistan, Vzhodni Timor, Afganistan, Honduras in Mavretanija.

Romunska usluga ZDA naj ne bi vplivala na približevanje Romunije EU
Romunska usluga ZDA naj ne bi vplivala na približevanje Romunije EU FOTO: Reuters

Evropska komisija vnovič kritična do Romunije

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi se je v Bruslju sestal z romunskim predsednikom vlade Adrianom Nastasejem. Prodi je vnovič kritiziral romunski podpis dvostranskega sporazuma z ZDA o neizročanju ameriških državljanov, ki sta ga državi podpisali 1. avgusta letos.

Bukarešta si je s podpisom sporazuma nakopala nejevoljo Bruslja, ki jo je obtožil, da je s podpisom dogovora ogrozila oblikovanje enotnega evropskega stališča glede ameriških zahtev, saj bi se kot kandidatka za članstvo v EU morala prej posvetovati z državami članicami ter z njimi uskladiti stališča. Podpis omenjenega sporazuma pa naj ne bi neposredno vplival na predpristopna pogajanja Romunije s petnajsterico.

"Če želi država postati članica skupnosti, mora sprejeti tudi njene skupne etične odločitve," je dejal predsednik komisije.

Romunija si prizadeva tudi za članstvo v zvezi NATO, zato so nekateri analitiki mnenja, da naj bi popustila predvsem zaradi bližnjega vrha zavezništva v Pragi, kjer bo padla odločitev o širitvi te vojaške zveze. Članstvo v zvezi NATO naj bi bilo po nekaterih ocenah za romunsko vlado očitno bolj oprijemljivo kot pa morebitno članstvo v EU.