Tujina

Svet pozdravlja aretacijo

Bruselj, 08. 12. 2005 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoki predstavnik EU Solana je pozdravil aretacijo hrvaškega generala Gotovino. Odzivi na Hrvaškem pa so mešani.

General Ante Gotovina se je na Kanarskih otokih skrival pod imenom Kristijan Horvat
General Ante Gotovina se je na Kanarskih otokih skrival pod imenom Kristijan Horvat FOTO: Reuters
50-letni Gotovina je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med operacijo Nevihta med vojno na Hrvaškem leta 1995. Po objavi obtožnice proti njemu leta 2001 se je za njim izgubila vsaka sled.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je ob aretaciji haaškega obtoženca Anteja Gotovine izrazil zadovoljstvo in poudaril, da so prizadevanja haaškega sodišča, še posebej glavne tožilke Carle Del Ponte, končno obrodila sadove.

"Pozdravljam sodelovanje hrvaških oblasti pri iskanju obtoženca in učinkovito delo španske policije," je dejal Solana. Aretacija Gotovine bi morala biti po njegovih besedah močna spodbuda za vse pristojne, ki jih to zadeva, naj podvojijo svoja prizadevanja za iskanje preostalih haaških obtožencev, ki so še na prostosti.

Javier Solana je vesel aretacije
Javier Solana je vesel aretacije FOTO: Reuters

Aretacijo Gotovine sta pozdravila tudi vodja Zveze liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) Graham Watson ter poslanec Evropske ljudske stranke (EPP) in predsedujoči odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve Elmar Brok. "To je dobra novica za Hrvaško, saj je bila to njena zadnja ovira na poti v EU," je dejal Watson. Brok pa je poudaril, da je današnja aretacija dokaz iskrenosti hrvaške vlade in dokaz, da so bile enostranske kritike Hrvaške neutemeljene.

Pozitiven odziv Evropske komisije

Aretacijo hrvaškega generala je danes pozdravila tudi Evropska komisija. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je dejal, da je to "zelo dobra novica", saj je "za spravo na celotnem območju ključno, da vsi obtoženci pridejo pred sodišče". Rehn je sicer danes po poročanju tujih tiskovnih agencij SČG in BiH pozval, naj okrepita napore za izsleditev glavnih haaških obtožencev, nekdanjega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića in vojaškega poveljnika Ratka Mladića. 

Ivo Sanader je potrdil, da je aretacija dokaz, da je Hrvaška govorila resnico
Ivo Sanader je potrdil, da je aretacija dokaz, da je Hrvaška govorila resnico FOTO: Reuters

Sanader in Mesić: To je dokaz, da smo govorili resnico

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob novici, da je Gotovina aretiran, dejal, da aretacija še enkrat dokazuje, da je to le še ena potrditev verodostojnosti Hrvaške in njenih institucij, ki so trdile, da general ni na domačih tleh. Ob tem je dodal, da bo nekdo s hrvaške strani šel v Španijo, a da še ni odločeno kdo. 

S sporočilom se je oglasil tudi predsednik države Stipe Mesić, ki je prav tako poudaril, da je Hrvaška dokazala, da je govorila resnico, ko je trdila, da Gotovine ni na njenih tleh.

Stranke se odzivajo različno

Predsednik hrvaške nacionalne stranke HSP Anto Đapić je dejal, da je današnji dan "težak dan za Hrvaško, težak dan za borce hrvaške domovinske vojne in za vse tiste, ki imajo radi in cenijo generala Gotovino." Ob tem je še izrazil prepričanje, da bo Gotovina v Haagu dokazal svojo nedolžnost. 

Ivica Račan
Ivica Račan FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški premier in predsednik socialno demokratske stranke SDP Ivica Račan je pozdravil aretacijo in ob tem dejal, da je to velik korak za Hrvaško in samega generala Gotovino.

Podpredsednica kmečke stranke HSS Ljubica Lalić pa je novico komentirala, kot zelo čudno naključje. "Nam se zdi zelo čudno naključje, da so nam to novico sporočili prek Beograda. Sicer pa je z generalom Gotovina obtožena hrvaška država," je dejala Lalićeva. 

Aretacijo pozdravili tudi slovenski politiki

Aretacijo Gotovine je ob robu rednega polletnega zasedanja zveze NATO v Bruslju pozdravil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je dejal, da je aretacija dobra novica, ki bo Hrvaški odprlo vrata v zvezo NATO.

Tudi slovenski premier Janez Janša se je odzval na novico iz Španije. "Potrdilo se je tisto, kar smo v podpori Hrvaški vedno trdili - da ne verjamemo, da je Gotovina na Hrvaškem," je dejal Janša v Londonu, kjer se je sestal s predsedujočim Evropski uniji, britanskim premierom Tonyjem Blairom.

"Velika Britanija je bila skeptična, a zdaj verjame," je pristavil Janša. "Kar se Hrvaške tiče, smo ravnali prav in dobro je, da se je zgodba končala, ker to vendarle dokazuje, da pravni red deluje in da ni možno početi karkoli, brez da bi te dosegla roka pravice," je še izjavil slovenski premier.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou