Svet

Svetovni dan avtizma: treba jim je zagotoviti ustrezno mesto v družbi

Hrastnik, 02. 04. 2021 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
3

Avtizem je razvoja motnja in z njo se po svetu bori veliko ljudi in družin. O tem, koliko takšnih je v Sloveniji, nimamo točnega podatka, ker ne obstaja tovrstni register. Na ta problem opozarjajo tudi v Zvezi za avtizem Slovenije. Da je življenje z avtistom velik izziv, pa ve iz prve roke mlada mamica dvojčkov, Sabina Odžić iz Hrastnika. Oba imata namreč avtizem.

Spoznajte Darjana in Nikolasa Odžića, nadobudna in vedoželjna sedemletna bratca, ki s svojo energijo navdušujeta vse okoli sebe. "Od rojstva naprej sta bila čisto v redu, normalna otroka. Razvoj je bil normalen, vse je potekalo, kot bi moralo," razlaga mama Suzana Odžić. Rodila sta se kot povsem običajna fantka, diagnozo so jima postavili šele pri dveh letih in takrat se mi je svet postavil na glavo, razlaga njuna mama. "Vse se ti poruši. Tudi tiste želje in sanje, ki jih imaš za svoje otroke takrat, ko se rodijo, in takrat, ko rastejo vse nekako splava po vodi," še dodaja mama.

Sledile so številne terapije, posebna hrana in zdravljenje, vendar dečka nista govorila. Odžićeva si je najbolj od vsega želela, da bi lahko kdaj slišala njuna glasova. In pri treh letih in pol sta prvič spregovorila. Odžićeva se spominja:"Tega se spomnim v živo, zelo vesel dan je bil. Kasneje  smo šli v dvigalo, med spuščanjem pa kar naenkrat slišim, kako govori številke v polomljeni angleščini. Takoj sem vedela, da bomo naprej komunicirali v angleščini." In tako je tudi danes, štiri leta kasneje. Nikolasa smo vprašali, kakšne barve rože vidi in ali jih ima rad: "Roža je bela in rumena." Darjan pa je na vprašanje, katere športne igre igra, odgovoril: "Igram košarko, ker jo imam rad." "Zdaj že iščeta vsebine v ruskem, turškem in srbskem jeziku. Se vidi, da ju to zanima, ker sama iščeta te vsebine," pojasnjuje Odžićeva.

Življenje z avtizmom je izziv in še večji izziv je postalo v času pandemije, ko so bile tovrstne družine postavljene pred marsikatero oviro. "Pandemija še poslabšuje situacijo. Pri otrocih in mladostnikih ugotavljamo, da te spremembe rutine danes je vrtec, jutri ni vrtca in šole še dodatno poslabašajo situacijo za te otroke," razlaga Sabina Korošec Zavšek iz Zveze za avtizem Slovenije. "Pri odraslih je problem vezan na nezaposlenost. Z epidemijo se še dodanto slabša njihov socialno-ekonomski položaj v družbi," še dodaja.

In čeprav je svet Darjana in Nikolasa včasih drugačen, se od njiju lahko veliko naučimo. "Nikoli ne obupaj, vojak. Da, gospod," uči Darjan.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
04. 04. 2021 09.25
+1
Ocitno sta blazno inteligentna. Poliglota. Draga starsa, vem, da vama je zelo tezko, ampak ta decka sta pravi blagoslov.
JosipBrozDrugi
03. 04. 2021 11.14
+0
. . . treba jim je zagotoviti ustrezno mesto v družbi. V PARLAMENTU.
RamzesII
03. 04. 2021 09.41
+0
Niso vsi z diagnozo avtist, tudi pravi avtisti. Zato je pri psihiatričnih diagnozah vedno treba biti previden, ker se dajejo na podlagi opazovanj, ne pa dejanskih dokazov.