Tujina

Svetovni pohod proti lakoti

Ljubljana, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 87 državah sveta je potekal že drugi pohod z naslovom <em>Borite se proti lakoti - prehodite svet</em>.

V 24 urah in 24 časovnih pasovih so ljudje "prehodili svet v boju proti lakoti". S pohodom želijo organizatorji Mednarodni prehrambeni program Združenih narodov (WFP) spomniti na tragično dejstvo, da v svetu, ki proizvede več kot dovolj hrane za vse, vsak dan zaradi lakote umre okoli 18.000 otrok, 300 milijonov jih živi v lakoti, 100 milijonov pa jih ne obiskuje šole.

S pohodom po svetu želijo zbrati več kot dva milijona evrov za prehrano šolskih otrok (Foto: Reuters)
S pohodom po svetu želijo zbrati več kot dva milijona evrov za prehrano šolskih otrok (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
WFP je največja svetovna človekoljubna pomoč, ki vsako leto podari hrano 90 milijonom revnih ljudi, da bi zadostila njihovim prehranskim potrebam. Med njimi je 56 milijonov lačnih otrok v 80 najrevnejših državah po svetu. WFP Kampanja za šolsko prehrano je darilo upanja na boljšo prihodnost.

Petkilometrski pohod se je začel v Aucklandu na Novi Zelandiji, sicer pa naj bi se na pohod proti lakoti odpravili kar v 270 mestih sveta. V znak boja proti lakoti otrok se bo tako med drugim več kot 200.000 uslužbencev WFP in mednarodnega podjetja za ekspresne postave TNT, njihovih družin ter prijateljev pridružilo petkilometrskemu pohodu proti lakoti. S tem skušajo zbrati več kot dva milijona evrov za program WFP za prehrano šolskih otrok.

Svetovni prehrambeni program za šolarje organizacije WFP je lani omogočil en dnevni obrok 16,6 milijona osnovnošolskih otrok v 72 državah po svetu. Do leta 2007 želijo pomagati 50 milijonom otrok. Preveč pogosto se namreč dogaja, da so otroci, še posebej deklice, prikrajšani za šolanje, ker si ga njihove družine ne morejo privoščiti. Toda prav izobraževanje deklic je eden izmed najboljših načinov za pobeg iz revščine in lakote. S pomočjo lanskoletnega pohoda je bilo v 72 državah zbranega dovolj denarja za prehrano 30.000 šolskih otrok iz sveta v razvoju.

Na internetni strani lahko le s klikom prispevate nekaj drobiža za podhranjene otroke (Foto: Reuters)
Na internetni strani lahko le s klikom prispevate nekaj drobiža za podhranjene otroke (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


V Sloveniji takega pohoda sicer ne bo, vendar pa se lahko Slovenci najbližjega pohoda udeležijo na Dunaju ali v Münchnu oz. kar lahko preko spleta sodelujejo v virtualnem pohodu, in sicer na spletni strani www.fighthunger.org. Za vsakogar, ki bo prvič obiskal spletno stran, in ob tem vpisal svoj elektronski naslov, bo namreč podjetje TNT podarilo 19 ameriških centov, kar zadostuje za enodnevno prehrano enega otroka.