Tujina

Svetovni voditelji večinoma proti napadu

London/München/Kairo/Moskva, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Busheve grožnje v zvezi z morebitnim napadom na Irak so se odzvali tudi številni svetovni voditelji. Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Robin Cook je dejal, da bo za sodelovanje Velike Britanije v morebitnem napadu na Irak potrebno dovoljenje parlamenta.

Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Robin Cook je dejal, da bo za sodelovanje Velike Britanije v morebitnem vojaškem napadu ZDA na Irak potrebno dovoljenje parlamenta. "Nerazumljivo je, da bi lahko britanska vlada poslala britanske sile v vojaško posredovanje brez podpore parlamenta," je za britanski radio BBC povedal Cook, ki je zadolžen za odnose med vlado in poslanci.

Jacques Chirac
Jacques Chirac FOTO:

Nemški kanclerski kandidat konservativcev (CDU/CSU), bavarski premier Edmund Stoiber je v daljšem telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom poudaril pomembnost skupnega nemško-francoskega stališča glede vojaškega napada na Irak, s čimer se je Chirac popolnoma strinjal. Stoiber je ocenil, da sodelovanje nemške vojske v morebitnem napadu na Irak ne pride v poštev, saj nemška vojska po sodelovanju v Afganistanu in na Balkanu nima več razpoložljivih sil za vojaško posredovanje v tujini. "Nihče ni zahteval posredovanja nemških vojakov v Iraku," je dejal Stoiber in ponovno poudaril, da samostojna vojaška akcija katerekoli države ne pride v poštev.

Namestnik ameriškega državnega sekretarja John Bolton in namestnik ruskega zunanjega ministra Georgi Mamedov sta danes v Moskvi začela pogovore o strateški stabilnosti, katerih glavni namen je pripraviti srečanje zunanjih in obrambnih ministrov obeh držav. Srečanje je predvideno za 20. september v Washingtonu, je dejal Mamedov. Na dnevnem redu pogovorov je vrsta dvostranskih vprašanj kot tudi razorožitev, je povedal Mamedov. Z Boltonom se bosta podrobneje pogovarjala o rusko-ameriškem sodelovanju v boju proti terorizmu, povzela pa bosta tudi rezultate dela mednarodne protiteroristične koalicije.

Igor Ivanov
Igor Ivanov FOTO: Reuters

Bolton in Mamedev bosta verjetno govorila tudi o Iraku, pri čemer Rusija vztraja pri miroljubni rešitvi iraškega vprašanja. Ruski zunanji minister Igor Ivanov je namreč večkrat opozoril na nevarnost uporabe sile v Iraku, saj bi lahko taka dejanja povzročila nepopravljivo škodo prizadevanjem protiteroristične koalicije.

Na grožnjo so se odzvali tudi Pakistan, Indonezija, Egipt in Turčija

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je v danes objavljenem intervjuju ameriškega časnika New York Times dejal, da bi si moral ameriški predsednik George Bush pred morebitnim napadom na Irak pridobiti privoljenje muslimanskega sveta. Mušaraf je še dejal, da Islamabad ne bo sodeloval v ameriško-iraškem konfliktu. Po besedah Mušarafa Washington ne sme posredovati proti Bagdadu brez "soglasja svetovne muslimanske skupnosti, brez soglasja cele mednarodne skupnosti".

Tudi indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri in egiptovski predsednik Hosni Mubarak sta na današnjem srečanju v Kairu podprla zavrnitev morebitnega ameriškega napada z namenom strmoglavljenja iraškega režima.

Bülent Ecevit
Bülent Ecevit FOTO: Reuters

Turški premier Bülent Ecevit pa je izrazil zaskrbljenost zaradi "negotovosti" ameriške politike do Iraka. Ameriške oblasti sicer še niso sprejele dokončne odločitve, vendar pa naj bi možnost vojaškega posredovanja proti Iraku povzročila negotovost, je dejal Ecevit. Ameriško vojaško posredovanje naj bi bilo po besedah Ecevita zelo zaskrbljujoče, Turčija pa naj bi bila na vrhu držav, ki bodo deležne negativnih posledic takega dejanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni