Tujina

Švicarska predsednica se je opravičila

Bern, 10. 12. 1999 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švicarska predsednica Ruth Dreifuss se je odzvala na današnje poročilo neodvisne komisije, ki ugotavlja, da so švicarske oblasti med drugo svetovno vojno izvajale diskriminatorno in antisemitsko politiko do judovskih beguncev. Dreifussova je ponovila uradno opravičilo švicarske konfederacije, ki ga je že leta 1995 izrekel takratni predsednik, radikalec, Kaspar Villiger.

Po njenih besedah poročilo opozarja, da Švica v najbolj temačnem obdobju zgodovine človeštva ni ravnala tako, kot bi morala. Velik del švicarskega prebivalstva pa je, kot trdi Dreifussova, vendarle zavrnil nacistično ideologijo.

Na približno 800 straneh poročila je devet članov komisije analiziralo ravnanje švicarskih oblasti. Ugotovili so, da sta to obdobje zaznamovala predvsem dva žalostna dogodka. Leta 1938 so švicarske oblasti potne liste Judov žigosale s črko J, leta 1942 pa so zaprle vrata za vse judovske begunce, ki so jih preganjali zgolj zaradi njihove rase. Od 51.000 beguncev, kolikor jih je Švica sprejela med drugo svetovno vojno, je bilo 20.000 Judov, 24.000 beguncev pa so zavrnili.