Tujina

Svoboda po svetu spet nazadovala

Washington, 24. 01. 2014 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška neodvisna organizacija Freedom House v svojem zadnjem poročilu o položaju svobode po svetu ugotavlja, da je ta lani nazadovala že osmo leto zapored. Najslabše je na Bližnjem vzhodu in severu Afrike. Najboljša regija pa je Evropa.

Molotovka
Molotovka FOTO: Reuters

Ameriška neodvisna organizacija Freedom House v svojem zadnjem poročilu o položaju svobode po svetu ugotavlja, da je ta lani nazadovala že osmo leto zapored, saj je v primerjavi s prejšnjim poročilom nižje ocene dobilo 54, višje pa le 40 držav. Slovenija že vse od leta 2003 ostaja med najbolj svobodnimi državami.

Freedom House v svojem 41. poročilu po vrsti, ki se nanaša na lansko leto, ugotavlja, da je glede političnih pravic in državljanskih svoboščin najslabša regija na svetu Bližnji vzhod in sever Afrike. Evrazija, kamor spadajo države, nastale na ruševinah Sovjetske zveze, pa ne zaostaja veliko. Najboljša regija pa je Evropa.

Egipt padel med nesvobodne države

Egipt je iz kategorije deloma svobodnih držav zaradi državnega udara lani padel med nesvobodne države in je malce boljši od druščine najslabših med najslabšimi, kamor Freedom House uvršča Srednjeafriško republiko, Somalijo, Ekvatorialno Gvinejo, Sudan, Eritrejo, Sirijo, Severno Korejo, Turkmenistan, Savdsko Arabijo in Uzbekistan.

Poleg Egipta je nižje ocene dobilo tudi območje Gaze, Irak pa malce boljše zaradi uspešnih provincialnih volitev. Demokratične pravice so še naprej pod pritiskom v Rusiji zaradi avtoritativne vladavine Vladimirja Putina, ki pa ni edini. Freedom House ugotavlja porast števila podobnih voditeljev, ki opozicije ne uničijo povsem, ampak jo ohromijo, ne upoštevajo vladavine prava, obenem pa ustvarjajo videz reda, zakonitosti, legitimnosti in blaginje.

Slabše v Indoneziji

Evrazija ostaja med najbolj represivnimi predeli sveta in najmanj svobode je tam v Belorusiji, Turkmenistanu, Uzbekistanu in sedaj tudi v Azerbajdžanu. V Aziji se je položaj poslabšal za Indonezijo, ker je bil sprejet zakon, ki omejuje dejavnosti nevladnih organizacij, na ameriški celini pa je nizko še naprej ocenjena Venezuela, saj prenos oblasti s pokojnega Huga Chaveza na Victorja Madura ni prinesel napredka.

Kje je več svobode?

Guantanamo
Guantanamo FOTO: Reuters

Poročilo sicer ugotavlja tudi nekaj pozitivnih gibanj. Boljše ocene je dobila Tunizija in tudi Pakistan zaradi uspešnih volitev in mirnega prenosa oblasti. V Afriki so boljše ocene dobili tudi Madagaskar, Mali, Ruanda, Togo, Zimbabve in Slonokoščena obala.

Skupino držav, ki so demokracije s svobodnimi volitvami, pa so okrepile Honduras, Kenija, Nepal in Pakistan ter jo povečale na 122 držav. Vendar pa obenem 35 odstotkov svetovnega prebivalstva še vedno živi v državah, kjer ni poštenih volitev, vladavine prava, svobode govora ali pravic manjšin.

Pri ZDA Freedom House opozarja, da administracija predsednika Baracka Obame ni zaprla taborišča Guantanamo in je od tam izpustila premalo ujetnikov. Opozarja tudi na tajne programe nadzora, ki jih je razkril nekdanji analitik Agencije za nacionalno varnost Edward Snowden. Poročilo omenja tudi kritike zaradi preiskav proti novinarjem tiskovne agencije AP.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lopatka6
25. 01. 2014 00.40
+2
Z vsakim sprejetim zakonom, imamo majn svobode.
ONniON
24. 01. 2014 18.34
+1
Slovenija je bila leta 2003 veliko boljša kot je danes , povsod
Ataaufbix
24. 01. 2014 17.55
-1
Amerika ima daleč največji odstotek zapornikov, zato ne vem, če je ravno poklicana za ocenjevanje drugih držav, kako so svobodne!
wc15
24. 01. 2014 15.19
+6
Če mislte vi da ste svobodni se motite. Tako kot so kokoši lahko vzrejene v farmah, so prav tako lahko vzrejene v prosti reji. Mi smo kokoši iz proste reje.
Ramzess
24. 01. 2014 11.13
-2
Kakšna, katera svoboda, po kateri definiciji, ... težko je nazadovala, ko že leta ni napredovala.
Ramzess
24. 01. 2014 11.13
-1
MavritoGazarinni
24. 01. 2014 09.17
+4
v glavnem ,da so i phoni napredoval ,pa đastin biber,+kim in njena zadnjica...za slobodo po pa slobodan milouzević poskrbel...sam čaka se njegova rreinkrenacija nekje v Andori.
cirenij
24. 01. 2014 08.01
+0
Ja, če američane vprašaš.
Krta?a 21
24. 01. 2014 07.06
-1
Ameriska neodvisna....