Tujina

Svobodnjaki zanikali poročanje medijev, da bodo podprli nezaupnico Kurzu

Dunaj, 21. 05. 2019 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski svobodnjaki so zanikali poročanje avstrijskih medijev, da bodo podprli nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu. Poudarili so, da še niso sprejeli odločitve glede tega. Odhajajoči notranji minister iz vrst svobodnjakov Herbert Kickl je sicer dejal, da tistemu, ki njim ne zaupa, tudi oni ne zaupajo.

"Bilo bi precej naivno, da bi Sebastian Kurz mislil, da mu svobodnjaki ne bi izkazali nezaupanja, potem ko ga je on nam," je Herbert Kickl povedal za današnjo izdajo avstrijskega časnika Österreich.

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so pojasnili, da so mediji narobe interpretirali to izjavo. Odhajajoči notranji minister je povedal zgolj, da tisti, ki ne zaupa svobodnjakom, tudi nima njihovega zaupanja. To pa še ne pomeni, da "je dokončno odločeno, kako bodo glasovali v ponedeljek".

Predsednik spodnjega doma avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, ki prihaja iz kanclerjeve ljudske stranke (ÖVP), je danes določil, da bodo poslanci o nezaupnici odločali na ponedeljkovi izredni seji. Poudaril je, da "želi dati prostor evropski volitvam", ki bodo v Avstriji v nedeljo.

Avstrijski svobodnjaki so zanikali poročanje avstrijskih medijev, da bodo podprli nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu.
Avstrijski svobodnjaki so zanikali poročanje avstrijskih medijev, da bodo podprli nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu. FOTO: AP

V opozicijskih strankah Jetzt, ki je napovedala nezaupnico, socialdemokratih (SPÖ) in Neos z izbiro datuma niso zadovoljni. V Neosu ne podpirajo nezaupnice, ta pa trenutno ni prednostna tema niti za SPÖ. Pri slednjih upajo, da bo Kurz prostovoljno odstopil.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico Kurzu, bo moral predsednik države Alexander Van der Bellen imenovati novega premierja.

Predsednik in kancler sta se sicer danes ob 12.30 znova sestala v predsednikovem uradu. Kot so napovedali v kanclerjevem uradu, bosta govorila o nadaljnjih korakih. Cilj je "stabilna in opravilno sposobna vlada".

Po navedbah bi lahko govorila tudi o imenih strokovnjakov ali visokih uradnikov, ki bodo v vladi zamenjali ministre FPÖ. Kurz in Van der Bellen sta se namreč v ponedeljek dogovorila o razrešitvi notranjega ministra Kickla, nakar so vsi ministri iz vrst svobodnjakov napovedali, da bodo zapustili vlado.

Politična kriza je v Avstriji izbruhnila, potem ko so nemški mediji v petek objavili videoposnetek, v katerem je nekdanji avstrijski podkancler in vodja FPÖ Heinz-Christian Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z državo in izkazal interes za vplivanje na medije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.