Tujina

Tableta za brisanje spomina?

Amsterdam, 16. 02. 2009 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravzaprav niti ne, čeprav znanstveniki trdijo, da tableta, ki jo v medicini že dolgo uporabljajo, lahko služi za lažje spopadanje s strahovi in travmami iz preteklosti.

Za zdaj čudežne pilule, ki bi nam izbrisala vse negativne spomine, ni.
Za zdaj čudežne pilule, ki bi nam izbrisala vse negativne spomine, ni. FOTO:


Znanstveniki so dokazali, da je tableta, ki jo medicina sicer že pozna, uporabna tudi za lajšanje posttravmatskega sindroma oziroma, kot poročajo tuji mediji, za brisanje negativnih spominov. Slednje sicer ni popolnoma res, saj boleči spomini ob konzumiranju te tablete ne morejo izginiti, se pa lahko lažje spopadamo z njimi.

Gre za zaviralce beta, ki jih že zdaj predpisujejo bolnikom s srčnimi težavami, za lajšanje treme pa jih pogosto uporabljajo na primer glasbeniki. Že eksperimenti na živalih so pokazali, da omenjena zdravila res vplivajo na možgane in njihovo predelovanje strahov, zdaj pa so podobno dokazali tudi nizozemski znanstveniki. Dr. Merel Kindt z amsterdamske univerze je zdravilo in njegove učinke tako testiral na 60 moških in ženskah.

Skupina pod njegovim vodstvom je pri vseh najprej ustvarila spomin na strah, tako da so jim pokazali slike pajkov, ob tem pa jih izpostavili šibkim električnim šokom. Tako so razvili močno povezavo med pajki in negativnimi čustvi. Naslednji dan so bili prostovoljci razdeljeni v dve skupini. Enim so dali zaviralce beta, drugim pa placebo, nato pa so obojim pokazali slike pajkov. Raziskovalci so ob tem merili raven strahu, tako da so prostovoljce izpostavili nenadnemu hrupu, ob tem pa merili število njihovih mežikov.

Posamezniki v skupini, ki so jim dali zaviralce beta, so se v primerjavi z drugimi, ki so pojedli placebo, odzvali veliko bolj mirno.

Naslednji dan, ko nihče med njimi v organizmu ni imel več omenjenega zdravila, so poskus ponovili. Tudi takrat so se rezultati ponovili, trdijo nizozemski znanstveniki.

"Zdaj je nujno izvesti še dodatne teste, predvsem glede tega, kako dolgo ta učinek na možgane traja. Zaviralce beta pa je potrebno preizkusiti tudi na ljudeh, ki dejansko trpijo za posttravmatskim sindromom,“ je dejal Kindt. Do predpisovanja tega zdravila za soočenje s svojo preteklostjo tako lahko mine še veliko let.

Odzivi ostalih znanstvenikov so bili zelo različni. Nekateri ob tem opozarjajo na morebitne posledice, ki bi jih takšno zdravljenje lahko prineslo posameznikom, družbi in našemu občutku človečnosti, drugi pa so prepričani, da gre za popolnoma nepomembno spoznanje.

V vsakem primeru je gotovo res, kar je dejal profesor Neil Burgess z inštituta kognitivnih nevroznanosti londonske univerze. "Vse, kar so odkrili do zdaj, je to, da je možnost prestrašiti nekoga, ki je jemal beta zaviralce, zmanjšana.“

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
25. 01. 2020 12.50
+1
V SDS to vsi jemljejo.
zogby
18. 02. 2009 00.02
temu se reče manična paranoja,kar eni pišete,vedno ene zarote,skriti motivi,... pejte mal na svež luft!
Ramzess
17. 02. 2009 11.17
-1
Le kaj si bodo še izmislili. Psihologija ima novo orožje. Napačno razumevanje terminologije, in narave procesov. Človeškega spomina ni mogoče brisati, ali izbrisati, pač le za določen čas blokirati, pri čemer poznamo več vrst blokad. Tableta ima hudo napako, težave ne odpravi le preloži jo za določen čas, ljudje se bodo morali s preteklimi travmami prej ali slej vseeno soočiti. Tisti, ki posegajo po takih hitrih (kratkoročnih) rešitvah, ne razumejo pomena psilogije, psihoterapije, in ne razumejo, da jih kasneje lahko čaka še večje breme, če travma zdaj zdaj ni bila predelana. Še toliko hujše bodo posledice če bodo take tablete dajali otrokom. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. Proti psihološkim težavam se ni moč boriti, oz. pomagati, z vplivom na fizične možgane, oz. možganske procese. To sta izključujoča pojma, posledice pa ... kdo ve. Navsezadnje, je znano, da pred preteklostjo ni mogoče ubežati, na noben način, le na en, da se soočimo z njo, in opravimo kar je treba opraviti. Nepristeven="Končno se je našla prava rešitev težav človeštva. Ljudem so ponujeni zaviralci od ALFA do OMEGA. Tako bodo lažje prestali vse tretmaje v bližnji prihodnosti, bodo popolnoma brez strahu in brez možnosti samostojnega odločanja. Tega že sedaj ni bilo na pretek, v bodoče pa ne sekirajte se ........." Ne morem, da se ne bi strinjal.
djdj
17. 02. 2009 01.55
+1
Moja babica je ne rabi
Tinn?ek
17. 02. 2009 00.47
+1
... ewo jz se javim za poskusnega zajčka glede teh zdravil... z veseljem pozabim na določene stvari... na use bivše,na use kmete k jih poznam...ni lepšega...svet na novo
gniuKsvina
17. 02. 2009 00.17
Hrvat2... kaj pa ti pol delaš u tej mejhni nepomembni tranzitni državici? pejt u vašo lijepo in ne seri kle u sloveniji
rokislo
16. 02. 2009 23.21
+1
Logika tukaj je enostavna.. Tako kot dobri, morajo biti tudi slabi spomini. Tako da vemo kakšna je razlika. Če bi imeli samo dobre spomine, te razlike ne bi poznali in se nam dobri spomini sploh ne bi zdeli tako dobri.
dusan72
16. 02. 2009 22.08
Hrvat2 Načeloma proti Hrvatom nimam nič in se mi vse to potenciranje nestrpnosti med narodima neskončno gnusi. Vendar ko berem tvoje in tebi podobne komentarje, se sploh ne čudim zakaj niste bili pred nami V EU in bojim se, da to ne bo niti konec tega leta. Naša mentaliteta ni ravno zdrava, vaša je pa totalno u kur.u ! Vlada vas fopa še bolj kot naša in še večje ovce ste kot mi. Pa še več vas je (na kar se tako radi zanašate). Iz srca vam privošim in EU in NATO in vse živo... ampak šele, ko boste dozoreli za kaj takega. Zaenkrat vam zelo slabo kaže.
Hrvat2
16. 02. 2009 21.59
Jeh...mi bomo konec tega leta. In kaj potem. Ste in boste vedno bili samo majhna,nepomembna TRANZITNA drzavica! :))
repka
16. 02. 2009 21.55
tut jst sm se najprej na šahovnico spomnila:)
Krbo?
16. 02. 2009 21.52
@Hrvat2: Jaz živim v Evropski Uniji EU.
Hrvat2
16. 02. 2009 21.26
Lahko vam bi to pomagalo pozabit da zivite v sloveniji !!! :)))hehehehe
dusan72
16. 02. 2009 21.22
A so slučajno takšne barve kot CRO šahovnica? :D
martincheq
16. 02. 2009 21.10
stari ste bedni s temi naslovi.. ajde da vidmo če si upate napište tko: ATOMSKA BOMBA PADLA NA USA Pravzaprav niti ne.
Kaplanos_
16. 02. 2009 21.03
rum viski, rakija, vin, pir,....ka boste to zdj neki nam tupili,...jebeš tablete!
Nepristeven
16. 02. 2009 21.00
Končno se je našla prava rešitev težav ćloveštva. Ljudem so ponujeni zaviralci od ALFA do OMEGA. Tako bodo lažje prestali vse tretmaje v bližnji prihodnosti, bodo popolnoma brez strahu in brez možnosti samostojnega odločanja. Tega že sedaj ni bilo na pretek, v bodoče pa ne sekirajte se .........
mushy
16. 02. 2009 20.59
Ma kakšna tableta. Rakija.
predal23@email.si
16. 02. 2009 20.59
ma ne delajte bedarij in experimentov na živih stvorih. prepustite stvar teoriji: preživijo najboljši
rjene
16. 02. 2009 20.54
u bistvu zanimiva zadevsna, ampak men se zdi de mora met podoben ucinek ku anti-depressiv. zlo podobno
KomentarDOO
16. 02. 2009 20.52
POmoje da delujejo, ker so rdeče-bele barve!