Tujina

Tajska princesa bo kandidirala za premierko, s tem pa izzvala voditelja vojaške hunte

Bangkok, 08. 02. 2019 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
1

Tajska princesa je napovedala, da se bo na parlamentarnih volitvah potegovala za položaj premierke, s tem pa bo postala prva članica kraljeve družine, ki se je odločila za tovrsten korak. Tajski kralj se je na odločitev odzval z besedami, da gre za 'neprimerno in neustavno' potezo.

Sestra tajskega kralja, princesa Ubolratana Mahidol, se bo na marčnih parlamentarnih volitvah potegovala za položaj premierke. Kandidirala bo za stranko nekdanjega premierja Thaksina Shinawatra, glede katerega je država še vedno razdeljena, s tem pa je izzvala vodjo vladajoče hunte, ki je upal, da bo oblast brez pretresov obdržal v svojih rokah.

Odločitev 67-letne Ubolratane, ki se je morala v začetku 70. let minulega stoletja zaradi poroke z Američanom odpovedati kraljevemu nazivu, je tako povsem premešala karte na političnem prizorišču na Tajskem, ki so ga doslej obvladovali člani vojaške hunte z generalom Prayutom Chan-o-Chajem na čelu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razkol s staro gardo?

Princesa bo na volitvah 24. marca kandidirala za stranko Thai Raksa Chart, ki podpira nekdanjega premierja Shinawatro. V tem političnem reformatorju in milijarderju, ki živi v prostovoljnem izgnanstvu, stara garda v tajski kraljevi palači in vladajoči vojaški generali, ki so ji blizu, še vedno vidijo grožnjo za kraljevino. Prav zaradi tega je Tajska pod njegovima vladama leta 2006 in 2014 doživela vojaški udar.

Kandidatura starejše sestre novega tajskega kralja Mahe Vajiralongkorna, ki po navedbah analitikov ne bi bila mogoča brez privolitve dvora, je tako očiten znak razkola s tamkajšnjo staro gardo, zvesto leta 2016 preminulemu kralju Bhumibolu Adulyadeju, čemu podobnemu pa v državi še niso bili priča.

Sama Ubolratana pred medije ni stopila, je pa predsednik stranke Thai Raksa Charta Preechapol Pongpanich poudaril, da je princesa najboljša izbira za položaj premierke. O njeni morebitni kandidaturi se je sicer ugibalo že nekaj dni.

Vodja vojaške hunte je v odzivu sporočil, da sam sprejema vabilo provojaške stranke Palan Pracharat, da v primeru volilne zmage postane premier.

Kot pravijo opazovalci, je vse do kandidature princese vladalo prepričanje, da se bo vodja vojaške hunte obdržal na čelu vlade tudi po volitvah. Vojska je od udara maja 2014 pripravljala teren v tej smeri, vključno s sprejetjem sporne ustave leta 2016. Ta določa, da izključno vojska imenuje člane senata.

Kralj je kandidaturo obsodil in označil za neustavno.
Kralj je kandidaturo obsodil in označil za neustavno. FOTO: AP

Tajski kralj odločitev označil za neprimerno

V švicarski Lausanni rojena Ubolratana, ki se je na Tajsko vrnila tri leta po ločitvi od ameriškega moža leta 1998, doslej ni kazala zanimanja za politiko, raje je zastopala tajsko kinematografijo, se preizkušala kot igralka, pevka in ljubiteljska športnica.

Njen brat Maha Vajiralongkorn bo kronan v začetku maja, je pa od smrti očeta leta 2016 že preoblikoval monarhične institucije in med drugim tudi imenoval novega šefa vojske, ki izhaja iz druge frakcije, kot je tista, ki ji pripada vladajoča hunta.

Tajski kralj je napoved kandidature danes v pisni izjavi, ki so jo objavili na tajski televiziji, označil za popolnoma "neprimerno in neustavno" potezo: "Če želite v politični sistem pripeljati višjega člana kraljeve družine, je to v nasprotju s kraljevo tradicijo in kulturo države (...), to je neprimerno," je ocenil.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
08. 02. 2019 21.56
+13
Čudno da se Amerikanci ne vmešavajo v to diktaturo, kot v Venezuelsko? Le zakaj, ne?