Tujina

Dva imata pljučnico, ostali se počutijo dobro. Nositi morajo sončna očala.

Bangkok, 10. 07. 2018 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ A.K., K.H.
Komentarji
239

Na Tajskem se je končala zadnja faza neverjetnega reševanja iz jame, v kateri so bili več kot dva tedna ujeti člani nogometne mladinske ekipe in njihov trener. Potem ko so v prvih dveh dneh rešili osem od 12 otrok, je sledila najzahtevnejša faza do zdaj, ko so morali iz jame pripeljati še preostale štiri otroke, trenerja, zdravnika in tri pripadnike tajske mornarice. Dečki bodo na opazovanju v bolnišnici še vsaj teden dni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tajski dečki na dolgotrajnem prilagajanju
    03:12
    Iz 24UR: Tajski dečki na dolgotrajnem prilagajanju
  • Iz 24UR: Matjaž Horvat o tajskih dečkih
    03:21
    Iz 24UR: Matjaž Horvat o tajskih dečkih
  • Iz 24UR: Še zadnji štirje dečki in trener rešeni iz jame
    03:04
    Iz 24UR: Še zadnji štirje dečki in trener rešeni iz jame
  • Iz SVETA: Rešili vseh 12 dečkov in trenerja
    02:35
    Iz SVETA: Rešili vseh 12 dečkov in trenerja
  • Iz SVETA: Samo Milanič o posledicah jame na otrocih
    03:58
    Iz SVETA: Samo Milanič o posledicah jame na otrocih
  • Tajski dečki oskrbljeni
    01:00
    Tajski dečki oskrbljeni
  • Reševanje tajskih dečkov iz jame
    00:29
    Reševanje tajskih dečkov iz jame
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Jamarske zveze Slovenije
    05:02
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Jamarske zveze Slovenije

Na Tajskem so iz jame Tam Luang uspešno rešili vseh 12 dečkov in njihovega trenerja. Prvih 19 potapljačev se je v jamo odpravilo okoli 10. ure po lokalnem času (ob 5. uri po našem času), čez dan pa se jim je pridružilo še več potapljačev.  Nekaj ur za dečki in trenerjem so iz jame prišli še štirje reševalci, med njimi avstralski zdravnik, ki so pomagali ujetim dečkom in trenerju v votlini, kamor so se zatekli na varno, je sporočil vodja reševalne operacije Narongsak Osottanakorn. S tem se je operacija končala, poroča britanski BBC.

Vsi dečki so v bolnišnici, kjer jih bodo oskrbeli. Med zadnjimi je na prosto prispel najmlajši 11-letni deček. Danes ponoči bodo lahko skozi stekleno pregrado prvič videli tudi svoje družine. V neposredni stik z družinami dečki  ne smejo, da jih zaščitijo pred morebitnimi okužbami. Dečki se zaradi okrevanja ne bodo udeležili finala svetovnega prvenstva v nogometu, kamor jih je povabila Fifa. 

Počutijo se dobro

Po informacijah tamkajšnjih zdravnikov se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata blago obliko pljučnice in ju zdravijo. V karanteni bodo morali ostati tako dolgo, dokler zdravniki ne bodo prepričani, da se v jami niso okužili. Pitje okužene vode ali izpostavljenost iztrebkom ptic ali netopirjev bi namreč lahko vodila do nevarnih okužb. Fantje so sicer povedali, da v jami niso videli nobenih živali.

Ker so v temi preživeli več kot dva tedna, morajo sedaj nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo. Prve od fantov so danes že obiskale njihove družine, a so se preventivno lahko videli le čez steklo.

Obiskal jih je tudi tajski premier, ki je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni, kot so poročali mediji. To je bilo potrebno, da otrok med reševanjem ne bi zajela panika.

Za reševalno akcijo so jim čestitali Trump, Messi in Musk

Reševanje so pozorno spremljali na Tajskem in drugod po svetu. Ob uspešni reševalni akciji so poročali o veselju na ulicah Chiang Raija, čestital pa jim je predsednik ZDA Donald Trump, kot tudi nogometna zvezda Lionel Messi in ustanovitelj Tesle Elon Musk, ki je Tajski podaril mini podmornico za reševanje. Na obisk jih je v novi sezoni skupaj z reševalci povabil Manchester United, britanski nogometni klub, za katerega navijajo.

Optimistično začeli zadnjo fazo

Le nekaj ur po začetku akcije so sporočili, da so rešili že devetega fanta, nato so kmalu iz jame prinesli še desetega in enajstega dečka, po kakšni uri pa še zadnjega otroka in trenerja. Ob začetku tretje faze reševanja je vodja operacije reševanja ujete mladinske nogometne ekipe izrazil upanje na dober konec, če se bo vse izteklo po načrtih. "Pričakujemo, da bomo danes rešili vse. Otroci in trener in vsi ostali bodo zunaj," je dejal Narongsak Osatanakorn

Močno deževje, ki je ponoči znova padalo na območju, k sreči ni poslabšalo razmer v jami. Reševalci pa upajo, da bo ta faza reševanja tudi zadnja in da bodo preostale dečke in trenerja iz jame rešili še hitreje kot včeraj. 

Vodja operacije je kljub temu javnost prosil za potrpljenje. "Prosim, dajte nam čas, da lahko delamo. Današnja misija je zahtevnejša od prejšnjih," je poudaril. V minulih dveh fazah so iz jame pripeljali po štiri dečke. Danes so morali iz jame rešiti še štiri fante, trenerja, zdravnika in tri člane vojaške mornarice. 

Dečki prvič po 18 dneh za posladek dobili čokolado

Vseh osem dečkov, ki so jih v preteklih dveh dneh že rešili iz jame, je dobre volje in imajo dober imunski sistem, saj se ukvarjajo s športom, je poudaril predstavnik bolnišnice. Nihče nima vročine in z zdravniki normalno komunicirajo. Le dva imata manjše težave s pljuči, najverjetneje gre za pljučnico, in ju zdravijo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Sicer pa jih hranijo z lahko hrano, čeprav so jim danes prvič dali za posladek tudi čokolado.

Otroci bodo morali v bolnišnici, kjer so nameščeni v ločenih sobah, preživeti še nekaj dni. Starši, ki včeraj še niso vedeli, ali so med že rešenimi tudi njihovi otroci, se z njimi še nekaj časa ne morejo srečati. So pa danes nekateri starši skozi stekleno pregrado že lahko videli svoje otroke.

Eden od potapljačev, ki sodeluje pri reševanju ujetih dečkov na Tajskem, je presenečen nad neverjetno močjo dečkov. "Prisiljeni so narediti nekaj, kar ni naredil še noben otrok," je dejal.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.24

Dežujejo čestitke za neverjetno reševalno akcijo in povabila dečkom

Za neverjetno reševalno akcijo jim je čestital predsednik ZDA Donald Trump, kot tudi nogometna zvezda Lionel Messi in ustanovitelj Tesle Elon Musk, ki je Tajski podaril mini podmornico za reševanje. Na obisk jih je v novi sezoni skupaj z reševalci povabil Manchester United, britanski nogometni klub, za katerega navijajo.

18.14

Tajski premier: Dečki niso bili omamljeni, dobili so zdravila proti anksioznosti

Obiskal jih je tudi tajski premier Prajut Čan-o-ča, ki je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni, kot so poročali mediji. To je bilo potrebno, da otrok med reševanjem ne bi zajela panika.

17.24

Zdravstveno stanje dečkov

Po informacijah tamkajšnjih zdravnikov se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata blago obliko pljučnice in ju zdravijo. Ker so v temi preživeli več kot dva tedna, morajo sedaj nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo.

17.18

Družine jih bodo lahko videle danes zvečer, a skozi stekleno pregrado

Vsi dečki so v bolnišnici, njihove družine jih bodo lahko kmalu obiskale. Starši bodo zato zdaj odšli domov, da se bodo po mučnem čakanju na rešitev svojih otrok oprhali in preoblekli. Danes ponoči bi naj rešeni dečki svoje družine videli skozi stekleno pregrado.

16.55

Prva fotografija potapljačev in zdravnika

Tajski Tjulni so objavili sliko zadnjih štirih rešenih iz jame (treh potapljačev in zdravnika). V jami so v podporo dečkom ostali več dni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victorinox
10. 07. 2018 22.56
+1
Odlično izvedeno.
Ramzess
10. 07. 2018 21.11
-2
Zanimivo, otroci in trener morajo biti v karanteni, drugi, ki so bili z njimi skoraj enako časa, pa ne.
Ramzess
10. 07. 2018 21.08
-5
Ptiči in netopirji tako daleč v jami, malo verjetno, kot je malo verjetno da so pili vodo iz luž v tleh, če pa je voda, ki teče iz skal pitna, v popolni temi pa najbrž tudi niso bili. Kakšne bolezni pa bi lahko staknili pa tudi ni jasno. Časovnega okvirja kako dolgo bodo v karanteni pa tudi niso dali.
akmt
10. 07. 2018 22.51
Ne bos verjel, ampak bili so v popolni temi..
Karantanija
10. 07. 2018 20.56
+19
Vidite, to je fantastičen dan!
vsakdanjik
10. 07. 2018 20.01
+30
Respect za vse, ki so sodelovali v tem podvigu!
GlavniModerator
10. 07. 2018 19.35
+46
lahko bi kaksen clanek napisal o umrlem potapljacu, nekdo je izgubil oceta, moza, sina. Upam, da mu postavijo kip pred klubom, kjer igrajo teli fantje
deltex
10. 07. 2018 20.30
+19
Se strinjam.Pokopali ga bodo z državniškimi častmi, kar na Tajskem pomeni mnogo več kot v zahodnem svetu in zagotovo se mu bodo tudi na drug način ustrezno poklonili.
VirtualX
10. 07. 2018 19.34
-43
glih k sm kupu letalsko do dol, da bi šu pomagat, zvem, da so jih že rešil, pej no u rt! kaj nej zdej s karto? tk da zdj jo prodajam ugodno po dvojni ceni! zainteresirani pište ZS.
dabra
10. 07. 2018 21.07
+5
Jst bi jo kupu od tebe za dvojno ceno in potem bi tebe poslal z njo na Tajsko v tisto jamo...
akmt
10. 07. 2018 22.54
+2
Ne verjamem ti, da bi sel tja pomagat in to prostovoljno.Ker sicer ne bi pisal takih komentarjev.Ce bi bil res tako dobrosrcen clovek, bi sel sedaj tja, vseeno, jih objet, jim cestitat.Tako se pa raje zgleduj po tehle fanticih
FIGEC
10. 07. 2018 19.06
-24
"Tajski premier: Dečki niso bili omamljeni, dobili so zdravila proti anksioznosti"................................Splošno znano je, da so premierji vredni zaupanja in da jim je verjeti. Poglejmo si samo našega. Sicer pa..., kaj te onega to briga? Izjave bi raje novinarji jemali od tistih, ki so dečke reševali, jih psihično podpirali in tiste, ki so v jamo osebno prodrli in tja spravili nujne potrebščine za preživetje. Trenerja pa jaz nimam ravno za junaka ampak prej za junca.
26277
10. 07. 2018 19.02
-32
Kapo dol novinarjem, da ste izčrpno poročali. Hvala, upam, da bo članek na naslovnci vsaj 7 dni. Lp ovce
nisde357
10. 07. 2018 20.16
+2
Nimas otrok ane? Pa sej niste normalni ljudje...
26277
10. 07. 2018 20.33
-5
imam, 20, 18 let, brez 1 dneva bolniške nege, kuham , perem, imam lastno hišo, brez yugo kreditov, kaj bi rad davčno?
krneki_123
10. 07. 2018 19.02
+37
Dokaz več, kaj vse se da, ko ljudje stopijo skupaj. Potapljačeva žrtev ni bila zaman, naj počiva v miru.
Tegaj
10. 07. 2018 17.30
+81
Zgodba ima grenak priokus zaradi umrlega potapljača. Je pa to bilo res utrgano reševanje! Fantje so imeli srečo.
Ata_Smrk
10. 07. 2018 17.26
+60
za oddahniti si... res. bravo. a priokus ostaja... reševalec izgubil življenje... a vseeno; ena redkih dobrih novic... srečno fantje!!
gizmo28
10. 07. 2018 17.23
+49
braaaavoooo, najlepša novica danes
Ramzess
10. 07. 2018 17.12
+3
Vsi rešeno, le še morajo počistiti vse opreme in drugega.
KavčStrokovnjak
10. 07. 2018 17.08
+83
Kapo dol vsem potapljačem, ki so tvegali svoja življenja pri reševanju in sožalje družini umrlega potapljača. Dal je življenje, da so otroci preživeli. Vsa čast! Žabe so res posebni ljudje...
vladaricaumov
10. 07. 2018 17.20
-55
Čak, in kva je tle čudnga, itak je logično, da bo človk to nardil, da bo dal življenje za ktere kol otroke, a štekaš. No, vi ste itak p. vsi po vrsti, to pa jst štekam.
sre?a3
10. 07. 2018 17.48
+19
Vladarica...če te prav razumem, tebi ni to nič takega za to, ker bi sama isto naredila to, kar so oni ?po svoje imaš prav... jaz namreč verjamem, da bi se dosti Slovencev in Slovenk tudi obnašalo tako srčno, če bi se šlo za naše otroke....je pa ta novica fajna zato, ker je bolj malo teh zgodb o solidarnosti, zgodb od kriminala pa precej več....meni osebno take zgodbe veliko pomenijo, ker me spodbujajo, da kljub vsem negativnim novicam ohranjam pozitiven pogled na življenje : )
KavčStrokovnjak
10. 07. 2018 18.13
+15
Vladarica o tem bi jaz s teboj debatiral na privat ob pivu. Ni ravno logično bit cankarjanska mati in se žrtvovat za vsako ceno. To je debata za psihologa ali pa psihiatra, da ti razloži v čem je razlika rešiti svoje življenje ali pa življenje svojega otroka in umreti sam. Všeč mi je tvoj um ampak nekaj stvari bi se morala pogovoriti na privat. Še vedno vlečeš neke nezdrave vzorce iz ranega otroštva. Jaz tebe štekam, nisem pa prepričan, da ti mene štekaš, a štekaš?
Maxx365
10. 07. 2018 19.02
+16
vladarica, za svojega bi dal življenje brez debate vsak, nisem pa prepričan, da je vsak pripravljen žrtvovati svoje življenje za tujega otroka, poudarek je na VSAK, razumeš? Tile reševalci pa so bili vsekakor brez oklevanja pripravljeni izpostavit lastno življenje, vsa čast.
ropi fast
10. 07. 2018 22.05
-1
Nehi mi s temi lublankimi naglasi ,kvak kvak
andrej2004
10. 07. 2018 17.05
-1
Tisti, ki pa dajete tu minuse, mešate hruške in jabolka, se delate norca iz vseh in vsakogar, se pa postavite pred ogledalo in se vprašajte, če ste normalni??? Po moje vam manjka veliko, veliko do tega.
igyyp
10. 07. 2018 17.01
+18
Bravo vsem. Super!
pogan
10. 07. 2018 16.49
-29
Tako sedaj pa prosim dovolj člankov o tem.
akmt
10. 07. 2018 17.13
+4
Admin, prosim za brisanje zgornjega ("pogan")
BUONcaffee
10. 07. 2018 16.40
-46
Sedaj pa otroci v Rusijo na nogomet navijat za Hrvate.
BobbyP
10. 07. 2018 16.29
-52
Trener je šel nazaj noter. 😳 Je pozabil piščalko. 😂
BUONcaffee
10. 07. 2018 16.40
-22