Tujina

Streljali na televizijskega voditelja

Bangkok, 28. 11. 2008 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajski protestniki, ki zasedajo letališči v Bangkoku, se bodo "borili do smrti". Vdrli so celo na eno od provladnih televizijskih postaj in izstrelili dve raketi.

Protestniki so pred vhodom na letališče postavili barikade.
Protestniki so pred vhodom na letališče postavili barikade. FOTO: Reuters
Po zadnjih informacijah je več kot 100 pripadnikov specialnih policijskih enot prispelo na mednarodno letališče Suvarnabhumi. Za zdaj naj bi bili kakšnih 300 metrov oddaljeni od glavnega terminala in protestnikov.

"Ne bojimo se. Borili se bomo do smrti, ne bomo se predali in pripravljeni smo," je dejal eden izmed voditeljev protestnikov na letališču Don Mueang, enem od dveh letališč, ki so jih zasedli protestniki, in zagrozil, da se bo "pojavilo še več protestnikov, če jih bodo poskušali zatreti".

Da razmere uhajajo izpod nadzora, priča tudi dejstvo, da so
protestniki vdrli na zgradbo ene od tamkajšnjih provladno usmerjenih televizijskih postaj. Ob vstopu so izstrelili celo dve raketi. V streljanju je bil med drugim poškodovan tudi voditelj Natthawut Mitmark, ki je ravno bral novice, vendar pa naj poškodbe ne bi bile hujše.

Protestniki se bodo vendarle pogajali

Policija je sicer sporočila, da se želi s protestniki najprej pogajati, preden jih bodo nasilno pregnali, saj se bojijo, da bi se zasedba letališč lahko krvavo končala. Zaradi zasedbe letališč je ohromljeno delo vlade, v državi pa je ujetih tudi na tisoče turistov. Zanje so začeli organizirati avtobusne prevoze do vojaškega letališča v bližini Bangkoka, ki pa je zelo majhno. Zato prihaja do vsesplošnega kaosa in prestavljanja letov. Večina turistov je po zadnjih podatkih kljub temu še vedno v hotelih.

Namestnik regionalnega načelnika tajske policije, generalmajor Piya Sorntrakkon je potrdil, da so protestniki pristali, da v soboto začnejo pogovore s tajskimi oblastmi.

"Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PAD) je privolilo v pogovore v soboto," je povedal Piya. Na pogovorih naj bi sodelovali tudi guverner province Samur Prakar, pod katero spada letališče, predstavniki letališča, predsednik tajske komisije za človekove pravice in mediji.

Tajski premier Somchai Wongsawat je sicer v luči protestov zamenjal načelnika policije, generala Patcharawata Wongsuwana. Razloga za odstavitev niso sporočili, so pa iz kabineta predsednika tajske vlade sporočili, da so prvega moža policije premestili v premierov kabinet. Novi načelnik tajske policije je postal generalmajor Parateep Tanprasert.

"Zamenjava je potrebna zaradi stabilnosti in v skladu z razmerami," je za tajsko televizijo dejal tiskovni predstavnik tajske vlade Nattawut Saikuar.

Nekateri izmed protestnikov so si privoščili tudi počitek. Prizor z mednarodnega letališča Suvarnabhumi.
Nekateri izmed protestnikov so si privoščili tudi počitek. Prizor z mednarodnega letališča Suvarnabhumi. FOTO: Reuters

Na mednarodnem letališču Suvarnabhumi in dovoznih cestah je po podatkih policije okoli 4000 protestnikov, na letališču Don Mueang, kjer so, potem ko so avgusta protestniki zasedli sedež vlade v Bangkoku, uredili tudi začasen vladni urad, pa je okoli 2500 protestnikov.

Po izjavah očividcev so protestniki na mednarodnem letališču začeli postavljati barikade iz dostavnih vozil, vhode pa varujejo protestniki, opremljeni z železnimi palicami.

Organizator protivladnih protestov, ki potekajo že več mesecev, je Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PDA), ki zatrjuje, da se protesti ne bodo končali, dokler ne bo odstopil predsednik tajske vlade Somčaj Vongsavat. PAD obtožuje vlado, da je skorumpirana in je le marioneta v rokah odstavljenega premiera Taksina Šinavatre. Slednjega, ki je Somčajev svak, so z oblasti odstranili v nekrvavem državnem udaru leta 2006.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da PDA, ki uživa podporo predvsem revnih množic, nima nobenih možnosti za zmago na volitvah. Na morebitnih volitvah bi ponovno slavila vladajoča ljudska stranka (PPP).

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherlock2
14. 04. 2009 04.52
Chemtrail....tvoji občutki te ne varajo...če mene zbudijo nočne more se čez nekaj dni kaj hudega zgodi ( no poglej...še rima se) na žalost.
tomazbodner
30. 11. 2008 17.49
mrmusic: tomazbodner: nekam zelo na tekocem si slisat. si ti eden unih srecnezev k so dol ostal in ne morejo (na rabijo) nazaj :) Nisem, raje tu zivim in se nimam namena vracati v Slovenijo. Sicer pa sorry za pozen odgovor, ravno sem se vrnil iz Hong Konga. Malce komplicirano je, ker se je zdaj treba po cesti vlaciti do Kuala Lumpurja.. no, vsaj sam sem se moral, ker takrat letalisce U-Tapao se ni bilo odprto...
tomazbodner
30. 11. 2008 17.37
ASTV je protivladna TV v lasti Sondhija, voditelja rumenih protestnikov PAD
svenita
29. 11. 2008 11.49
brezveze to delajo iz čistega dolgčasa!!!!!
ll777
29. 11. 2008 09.02
chicago-bears
29. 11. 2008 04.42
kriiiii prelivanje krviiiiii to je nov nacin za uspehe!!
klemen456
28. 11. 2008 22.40
a dei jst kle ne widm nikjer da bi kake rakete prletele :| to so okna menjal pa jim je okno skor padlo pa se je odloču da bo pomago xD :Dheeh
Agni
28. 11. 2008 21.07
že predolgo ni bilo nobenih spopadov nikjer na svetu !!!ŽALOSNO
sezutimacek
28. 11. 2008 20.40
a na net tv in papriko so pa pozabli..
Et54678
28. 11. 2008 20.31
kaj pa tem ni jasn
bnika33_LLJ
28. 11. 2008 19.24
pa tet so prtegnjeni...
Matjasch Muschich
28. 11. 2008 17.57
tomazbodner: nekam zelo na tekocem si slisat. si ti eden unih srecnezev k so dol ostal in ne morejo (na rabijo) nazaj :)
chemtrail
28. 11. 2008 13.55
Ne vem zakaj imam občutek, da bo tekla kri...
tomazbodner
28. 11. 2008 13.47
Policija je blokirala vse ceste proti obema letaliscema ter ukazala, da protestniki nemudoma zapustijo prizorisce demonstracij. Policija je sicer nic kaj miroljubno oborozena z M16. 8 zvecer po lokalnem casu naj bi bil cas napada na letalisce. To se je zgodilo takoj po tem, ko so zamenjali nacelnika policije. Vojska je par km oddaljena od obeh letalisc. Zaenkrat ne izgleda, da bi protestniki odhajali, ceprav jih je vsaj pol manj kot vceraj.
tomazbodner
28. 11. 2008 13.11
umm... PDA je dlancnik. PAD pa uziva podporo zgolj Bangkoske elite, in ni politicna stranka, zato na volitvah nima nobenih moznosti. UDD, po drugi strani, ki podpirajo vlado, pa so dejansko revnejse mnozice, ki so se pripravljene spopasti s PAD, ce le-temu uspe odstraniti vlado. PPP pa ne bo mogel slaviti na volitvah, ker je tik pred tem, da ga sodisce razbije (in kot zadnjo potezo poskusa odstaviti clane protikorupcijske komisije, ki jih hoce razpustiti), po trenutni ustavi pa bi morali biti izven stranke 90 dni, preden lahko kandidirajo na listi druge stranke (ki so jo ze ustanovili, da zamenja PPP). Ravno zato ni izhoda iz tega. PPP ne bo odstopil, dokler ne spremenijo ustave, da lahko na naslednjih volitvah isti obrazi kandidirajo pod novim imenom, PAD pa ne bo odnehal, preden jih ne odstranijo. Vojska in policija se noceta zameriti PAD, ker sta na njihovi strani in ignorirata ukaze vlade, demokrati se pa nocejo nobenemu zameriti in niso izstopili iz koalicije s PPP. Razen kralja pa ne poznam nikogar, ki bi tole lahko razresil, on pa je presibek (zdravstveno), da se bi v to vpletal, ce se res ne zacne prelivati kri. Sicer pa... sam Bangkok (razen letalisc, itd) je kot vsak drugi dan, da ne bo panike :-)