Tujina

Talibani pripravljajo bitko za prestolnico

Kabul/Washington, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA/D.P./V.A.
Komentarji
0

Ameriška pehota naj bi se s helikopterji že izkrcala blizu mesta Kandahar, ki velja za oporišče mule Mohameda Omarja in Osame bin Ladna. Talibani pa so napovedali, da bodo v primeru kopenske ofenzive Severnega zavezništva uporabili tudi kemijsko in biološko orožje.

Ameriška letala so ponoči in zjutraj ponovno silovito bombardirala cilje v Kabulu, Kandaharju in Džalalabadu. Talibani poročajo, da je bilo v nočnih napadih ameriških letal ubitih najmanj 20 ljudi. Samo v enem napadu naj bi umrlo 12 članov ene družine, ki je bila ubita v avtomobilu, v katerem je hotela zbežati iz mesta. Afganistanski viri poročajo, da je v eksploziji bombe, ki je dopoldne odjeknila v neki stanovanjski četrti v Kandaharju, najmanj sedem ljudi izgubilo življenje. Po poročanju katarske televizije Al Džazira pa so ameriška letala zadela bolnišnico v Kandaharju, pri tem je bilo ubitih pet ljudi.

Pentagon je priznal, da je raketa pomotoma zadela skladišče Rdečega križa v Kabulu
Pentagon je priznal, da je raketa pomotoma zadela skladišče Rdečega križa v Kabulu FOTO: Reuters

Ameriške oblasti so potrdile, da so včeraj po pomoti z raketo zadele skladišče Rdečega križa v Kabulu. Skladišče je bilo eden izmed ciljev napadov, ker so talibani v njem hranili vojaško opremo, ZDA pa niso vedele, da zgradbo uporablja tudi Rdeči križ. Rdeči križ v Ženevi je potrdil, da je bil pri tem ranjen nek sodelavec organizacije, uničene pa so tudi bile zaloge hrane, zdravil in odej.

Talibanski voditelj, mula Mohamed Omar je medtem prek radia svoje enote pozval, naj bodo potrpežljive, in jim zagotovil zmago nad ZDA, je poročala afganistanska tiskovna agencija AIP.

Napad na Afganistan
Napad na Afganistan FOTO:

Ameriška tiskovna agencija AP pa je poročala, da je bilo davi severno in severozahodno od Kabula slišati pet eksplozij, medtem ko so v noči na sredo po poročanju agencije AIP ameriška letala obstreljevala najmanj dve talibanski vojaški oporišči blizu Džalalabada na vzhodu Afganistana. V napadih v noči na sredo je bilo sicer znova zadeto kabulsko letališče, iz mesta pa se je slišala tudi vrsta eksplozij. Nekatere je bilo moč slišati tudi iz oddaljenosti 50 kilometrov.

Kopenski poseg vse bliže?

Posredovanje ameriških kopenskih sil v Afganistanu se po mnenju tadžikistanske vojske bliža. Do tega zaključka je vojaški vrh države, ki meji na Afganistan, prišel zaradi načina zračnih napadov, ki jih v zadnjih dneh izvaja ameriško letalstvo. V napadih namreč sodelujejo letala AC-130, ki so namenjena predvsem za podporo kopenskih sil. S sedanjimi akcijami naj bi pripravili prihodnja kopenska oporišča ameriške vojske v bližini mest Mazar-i-Šarif, Kandahar in Kabul, je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal neimenovani poveljnik tadžikistanske vojske. Dodal je še, da se je ameriška vojska o načrtu posredovanja dogovorila s Severnim zavezništvom.

Protinapad talibanskih sil

Talibanska protiletalska obramba je vedno bolj oslabljena
Talibanska protiletalska obramba je vedno bolj oslabljena FOTO: Reuters

Afganistansko opozicijsko Severno zavezništvo je sporočilo, da so talibanske sile vzhodno od Mazar-i-Šarifa danes začele obsežen protinapad, s katerim želijo preprečiti prodiranje opozicijskih sil. Tiskovni predstavnik zavezništva Mohamed Habel je dodal, da so talibanske sile napadle na območju Marmula in soteske Šadian vzhodno in jugovzhodno od Mazar-i-Šarifa, prestolnice province Balh, ki meji na Uzbekistan. Po trditvah opozicijskih sil naj bi sicer bilo zavzetje Mazar-i-Šarifa le še vprašanje dni.

Po poročanju našega posebnega dopisnika, so talibani napovedali, da bodo v primeru kopenske ofenzive Severnega zavezništva uporabili vse orožje proti sovražnikom, vključno s kemijskim in biološkim orožjem. Zato je v zadnjih treh dneh več ko 40 novinarskih ekip zapustilo okolico Kabula in se odpravilo na skrajni sever države. General, ki poveljuje enotam severno od Kabula, pa je za 24 potrdil, da se talibani pripravljajo na veliko bitko za prestolnico.

Po desetih dneh bombardiranja na cilje v Afganistanu je po navedbah Pentagona vojska talibanov praktično ohromljena. Član generalštaba ameriške vojske generalpodpolkovnik Gregory Newbold je sporočil, da je opozicijsko Severno zavezništvo tik pred tem, da vstopi v strateško pomembno mesto Mazar-i-Šarif na severu države. Ob tem je povedal, da je bilo od začetka napadov na Afganistan izstreljenih več kot 2000 bomb in raket.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni