Svet

Taljenje cest, izkrivljene železniške proge, izpadi elektrike in požari

New York, 24. 07. 2022 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marina Zupan
Komentarji
29

Rekorden vročinski val je po Evropi sprožil številne požare, težave z infrastrukturo, kot so taljenje cest, obsežni izpadi električne energije, izkrivljene železniške proge; prekinil je promet in razselil na tisoče ljudi, saj se celina spopada s posledicami hudih podnebnih sprememb. Rdeče alarme in izredne razmere so razglasili tudi na Kitajskem in v Ameriki.

Po podatkih nacionalne vremenske opazovalnice je več območij v Franciji doživelo rekordne temperature, ki so se približale ali presegle 42 stopinj Celzija. Tudi v Veliki Britaniji, kjer je le malo domov opremljenih s klimatskimi napravami, je najvišja temperatura prvič v zgodovini presegla 40 stopinj. Promet z vlaki je bil omejen zaradi bojazni, da se bodo tirnice v vročini upognile. Na londonskem letališču Luton je bila zaradi ekstremnih temperatur ugotovljena napaka na površini vzletno-pristajalne steze, ki se je "stopila".

Vsaj pet evropskih držav je razglasilo izredne razmere ali rdeča opozorila, saj v Franciji, Grčiji, Italiji, na Portugalskem in v Španiji gorijo gozdovi, ki jih podžigajo vročinski pogoji. V zadnjem tednu je moralo zaradi požarov v regiji Gironde na jugozahodu Francije svoje domove zapustiti več kot 31.000 ljudi. 

Zaradi vročine v številnih evropskih državah tudi smrtne žrtve

Po ocenah španskega zdravstvenega inštituta Carlos III je zaradi visokih temperatur v zadnjem tednu v Španiji umrlo najmanj 350 ljudi. Na Portugalskem so zdravstveni uradniki sporočili, da je v prvi polovici julija zaradi visokih temperatur, ki so v začetku meseca dosegle 47 stopinj Celzija, umrlo skoraj 240 ljudi. 

Španski premier Pedro Sánchez je v ponedeljek sporočil, da je obiskal območja, ki so jih prizadeli požari v zahodni regiji Extremadura. "Podnebne spremembe ubijajo ljudi, naš ekosistem in vse, kar nam je najdragocenejše," je dejal Sánchez. 

Podnebne spremembe in posledice 

Zaradi podnebnih sprememb so vročinski valovi in suše pogostejši, intenzivnejši in bolj razširjeni. Suhe in vroče razmere tudi povečujejo požare v naravi, ki so v zadnjih letih vse bolj uničujoči. Zaradi segrevanja Zemlje izginjajo tudi nižje nočne temperature, ki običajno zagotavljajo kritično razbremenitev v vročih dneh. 

Medtem ko se ljudje po vsej Evropi spopadajo z vročino, je generalni sekretar Združenih narodov António Guterres izrekel jasno opozorilo voditeljem 40 držav, ki so se zbrali v Berlinu, da bi v okviru Petersberškega podnebnega dialoga razpravljali o ukrepih za odzivanje na podnebne spremembe. "Polovica človeštva je na območju nevarnosti zaradi poplav, suš, ekstremnih neviht in gozdnih požarov. Nobena država ni imuna. Kljub temu še naprej gojimo svojo odvisnost od fosilnih goriv," je Guterres dejal v ponedeljkovem video sporočilu voditeljem. 

Rdeče opozorilo pred vročino na Kitajskem – tako visokih temperatur ne pomnijo že od leta 1961

Na Kitajskem je več kot ducat mest izdalo rdeče opozorilo – najvišje možno opozorilo pred vročino. Tako visokih temperatur namreč ne pomnijo že več kot pol stoletja, po podatkih kitajske meteorološke uprave bodo kar v 19 mestih v vzhodnih provincah Zhejiang in Fujian predvidoma presegle 40 stopinj Celzija. Še 208 mest in okrožij po vsej Kitajski ima oranžen alarm, drugo najvišje opozorilo pred vročino, ki označuje temperature nad 35 stopinj Celzija. To opozorilo velja za dele južne in jugovzhodne Kitajske, vključno s provincami Jiangxi, Hunan, Guangdong, Guangxi ter nekaterimi provincami Anhui in Henan, poroča CNN.

Po podatkih kitajskega nacionalnega podnebnega centra se Kitajska od junija spopada z vztrajno visokimi temperaturami, najvišjimi od leta 1961, ki jih v zadnjih tednih beleži  vsaj 71 nacionalnih vremenskih postaj po vsej Kitajski. V teh mestih v osrednji provinci Hebei in enem v jugozahodni provinci Yunnan so temperature dosegle 44 stopinj Celzija. Kitajski osrednji meteorološki observatorij je ljudem svetoval, naj se v vročih obdobjih izogibajo dejavnostim na prostem, skrajšajo delovni čas in sprejmejo zaščitne ukrepe proti vročinskemu udaru.

Vlada na Kitajskem že uvaja predloge za strateške izboljšave
Glede na študijo revije Lancet, objavljeno leta 2020, se je umrljivost zaradi vročinskih valov na Kitajskem od leta 1990 močno povečala in leta 2019 dosegla 26.800 smrtnih žrtev.

Kitajska vlada je v začetku leta objavila nov strateški dokument za izboljšanje odziva na podnebne spremembe, ki po njenem mnenju ne povzročajo le dolgoročnih izzivov, temveč tudi povečujejo ranljivost države za "nenadne in ekstremne" dogodke, kot so vročinski valovi, suša in poplave.
"Podnebne spremembe so že povzročile resne negativne vplive na kitajski naravni ekološki sistem ter se še naprej širijo in prodirajo v gospodarstvo in družbo," je vlada zapisala v svoji nacionalni strategiji prilagajanja podnebnim spremembam. Hkrati so obljubili, da bo Kitajska do leta 2035 postala "družba, odporna na podnebne spremembe", in sicer z vzpostavitvijo sistema za spremljanje in ocenjevanje podnebnih tveganj po vsej državi ter s povečanjem zmogljivosti za zgodnje opozarjanje.

Nevarno visoke temperature tudi v Ameriki 

Tudi ZDA hromijo vročinski valovi, ki so po mnenju strokovnjakov zaradi posledic podnebnih sprememb vse pogostejši. 

"V četrtek in petek so v večjem delu države prevladovale temperature, ki jih ne pomnijo od sredine 90. let. Območja z največjim tveganjem za nevarno visoke temperature so na jugozahodu, v osrednjem in južnem delu osrednjih ZDA ter na obalnem območju srednjega Atlantika in severovzhodu", poroča CNN.

Vročinski val, ki je še poslabšal sušo na južnih in osrednjih ravninah, je spodbudil državne in lokalne voditelje, da so razglasili izredne razmere zaradi vročine in prebivalcem ponudili sredstva za ublažitev visokih temperatur.

Vročinski val v Kanadi in ZDA-1
Vročinski val v Kanadi in ZDA-1 FOTO: AP

Filadelfija je zaradi pričakovane hude vročine razglasila izredne razmere in aktivirala programe za nujne primere, kot so posebne ekipe na terenu, ki izvajajo obiske na domu in pomoč ljudem, ki se soočajo z brezdomstvom, je v sporočilu za javnost zapisal oddelek za zdravje.

Župan Washingtona je v četrtek razglasil izredne razmere zaradi vročine, ki se sprožijo, ko v okrožju naraste temperatura na 33 stopinj Celzija ali več, in bodo trajale do ponedeljka zjutraj.

Tudi v New Yorku prebivalce pozivajo, naj v prihodnjih dneh ostanejo v zaprtih prostorih, da bi se "izognili nevarnim razmeram, ki lahko povzročijo vročinski stres in bolezni", je za CNN povedala Jackie Bray, komisarka državnega oddelka za domovinsko varnost in službe za izredne razmere. V New Yorku, Filadelfiji in Bostonu bodo temperature nad 32 stopinj Celzija predvidoma trajale ves konec tedna ali še dlje.  

V okrožju Dallas v Teksasu so v četrtek objavili prvo letošnjo smrtno žrtev zaradi vročine – 66-letno žensko, so sporočili iz zdravstvene in socialne službe okrožja Dallas. Agencija ni navedla identitete ženske, je pa povedala, da je imela osnovne zdravstvene težave. 

V naslednjem tednu bi lahko več kot 85 odstotkov prebivalstva – torej 275 milijonov Američanov – doživelo visoke temperature nad 32 stopinj Celzija. V naslednjih sedmih dneh lahko več kot 60 milijonov ljudi doživi visoke temperature do 38 stopinj Celzija ali več.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
25. 07. 2022 16.40
Pa dražanje hrane o katerem ni govora.
Nick.Mason
24. 07. 2022 21.53
+0
poizkušam najti kraj v evropi z več kot 40 stopinj ,vsepovsod je manj in ne malo kar orng manj ???????
Roxy79
24. 07. 2022 20.51
+0
v Afriki nič ne jamrajo da je vroče.......
hanss
25. 07. 2022 10.40
AjdeMiPopuši
24. 07. 2022 20.43
-1
Čas je, da se selimo na drug planet, primerno za življenje
tonivecnormalno
24. 07. 2022 18.26
+3
To si tudi zasluzimo....glede na to kaj pocnemo z naravo...
patogen
24. 07. 2022 18.49
+0
PomisliNaSonce
24. 07. 2022 17.08
+2
Poleti je vroče....samo da ni kurilne sezone prekmalu. Aia takrat to ne bodo spremembe v naravi, ampak neznani virus draginje
mojcd
24. 07. 2022 15.58
+2
A nikoli noben ne pomosli da je to naravno cikel Zemlje? Da smo samo potniki ne glede na to kaj naredimo?
mojcd
24. 07. 2022 15.56
+0
Ta vikend v Parizu nas JE ZEBLO! Petek 22C dez, sobota 21 oblacno, danes sonce 30
InterRefIections
24. 07. 2022 15.56
+2
Da vam razložim, kaj je glavni pomen besede "zeleno" in "trajnostno" ? To na prvem mestu pomeni, da mi nehamo izčrpavati Zemljine vire hitreje kot jih Zemlja proizvaja. Nehamo krčiti gozdove, nehamo onesnaževati z odpadki, delamo izdelke, ki ne onesnažujejo. In če to primerjate s klimatskimi spremembami, ugotovite, da so na zadnjem mestu. Ampak z "zelenim" in "trajnostnim" ubiješ 2 muhi na en mah. Rešiš onesnaževanje in zmanjšuješ človeški faktor segrevanja. To je ponata "zelenega" in "trajnostnega" in ne zgolj segrevanje.
Luka Zeleznik
24. 07. 2022 18.32
+3
O tem imenu ki ga pišeš je le nekaj kako priti določenim ljudem do denarja!
Wilde Hilde
24. 07. 2022 15.53
-1
Takoj vse vstran zmetat strom isklopit pa gremo nazaj v kameno dobo
beware1
24. 07. 2022 15.22
+9
Ne vem, kaj bi povedal toda klimatske sprembe so se dogajale, se in se bodo s človeštvom ali brez. Ja, tudi Homo sapiens smo k temu nekaj pripomogli, ampak ne gre vsega pripisati industrializaciji. Ledene in tople dobe se izmenjujejo vsakih 10- do 12 000 let in sedaj smo nekje tukaj, odkar so izumrli mamuti in veliko sesalcev. Ljudje smo se prilagodili in se tudi bomo še naprej. Ledena doba se lahko zgodi že čez nekaj let ali čez 1000 let, toda zgodila se bo, , ker se ta ciklus ponavlja že na milijone let. Geološko gledano, to ne pomeni ničesar!!!! Mi smo samo kaplja v ocean, mati Zemlja bo naredila svoje z nami ali brez
Tomaž Hacin
24. 07. 2022 15.19
-1
Podnebne spremembe se spreminjajo in še na slabše bo šlo če ne bomo TAKOJ začeli ukrepat.Pa to traja že predolgo in tukaj so prve posledice,glavnina še pride.
Collywoggle
24. 07. 2022 15.46
+3
DR. RNR
24. 07. 2022 15.04
+5
Podnebne spremembe spreminjajo cloveki IQ. Zrekordno hitrostjo.
User1538643
24. 07. 2022 14.19
+8
Podnebne spremembe so, vendar jih je treba ločiti na naravne in na človeške, in vse skupaj na dejanske in zlagane, izoblikovane, zmanipulirane. Zelenaši človeške prištevajo naravnim, in se tudi s slednjimi, v bistvu v paketu, okoriščajo za uveljavitev svoje zelene politike in svojih zelenih mer, nad nami, ki so v končnici, le oblastno-finančni interesi in pretakanje denarja. Spominjam se sedamdesetih in osamdesetih let prejšnjega stoletja, mojega otroštva in mladosti, ko so vročine čez poletje tudi bile neznosne in so bila sušna obdobja, a turisti so po polžje potovali ob Jadranski obali. Na avtobusnih postajališčih in na semaforiziranih križiščih, kjer so se ustavljala in zapeljevala tovorna vozila in avtobusi, se je asfalt enako topil kot zdaj, in se je, iztisnjen, nabiral v valovite strukture, ter je tako ustvarjal nabrano gorovje tudi do desetak centimetrov visoko. Med tem so drugod nastajale in zjapile novonastale luknje, jame, ter popolni odtisi pnevmatik, da si lahko znamko iz profila razpoznal. Torej nič novega. Pred letom 2000 so nam znastveniki, ta isti kot danes, dopovedovali, da podatki in meritve nedvomno kažejo, da če ne ustavimo prirasta temperatur in ustvarjanja toplogrednih plinov do leta 2000, bo proces prerasel v verižno neustavljiv in samovzdržljiv, ter da ničesar ne bomo lahko storili več. Zakaj se potem takem zdaj toliko prizadevamo, če je to sploh prizadevanje v pravi smeri, za nekaj, kar nam vrli ta isti znastveniki nakladajo, za nekaj, kar kličemo 'zeleno'. Naziv za dnevno dozo manipulacacije prebivalstva.
SlovenŠtima
24. 07. 2022 14.26
-5
V 70ih in 80ih, so temperature redko presegale 30°C. Pa izklopi klimo v avtu, da boš podoživel otroštvo...
User1538643
24. 07. 2022 14.36
+3
Kako na globalno segrevanje vpliva (spremenjen) način komunikacije, oziroma obveščanja prebivalstva. Imam na voljo sliko, dvojno grafično podobo VB za potrebe vremenske napovedi. Res da ne morem preveriti avtentičnosti ali datumov, vendar, na levi so kvadratki s temperaturami za recimo London, 35, za Cardif 34 za Birmingham, Liverpool 35 °C, na desni pa so za iste kraje navedene temperature 33, 30, 33 °C, vendar, VB je na levi sliki, z višjimi temperaturami, obarvana normalno rjavo, a na desni, z nižjimi temperaturami bordo rdeče, kot za covid. Je indikacija, da je slika avtentična, obarvanost skrajnih severnih delih VB, kjer so označene temperature 15 levo in 17 desno, v modro, oziroma v zeleno.
Zmaga Ukrajini
24. 07. 2022 14.50
+0
Torej zanikaš podnebne spremembe, ki jih je povzročil (tudi) človek? Zanimivo. Ker znanstveniki so neizpodbitno dokazali, da je človek s svojo dejavnostjo (zlasti industrializacijo v zadnjih 100 letih in velike uporabe fosilnih goriv) povzročil izrazit porast toplogrednega CO2, ki še nikoli v zgodovini človeštva ni bil tako visok. Ne boš verjel, obstajajo grafi za preučevanje podnebja do 800.000 let nazaj. In kako si potem razlagaš, da izginjajo ledeniki? Mi smo imeli 2 ledenika (Triglavskega in Skuto),... danes bi jima le še težko rekli ledenik, kar je pač ostalo od njiju. Spomni se tudi letošnje nesreče v Dolomitih, na Marmoladi, ko se je odlomil velik del ledenika,... Slučaj? Kdaj v samostojni Sloveniji (ali tudi prej) smo imeli tako obsežne požare, kot prav zdaj? So kdaj v preteklosti ljudje v Evropi umirali zaradi vročine? Manipulacija, praviš? Se pa strinjam, da se med znanstvena imena prikradejo tudi navadni plačani manipulanti. Vendar pa je treba gledat neodvisne raziskave, plod analize ledu na Antarktiki ter Grenlandiji.
User1538643
24. 07. 2022 18.18
+0
nekdonekje
24. 07. 2022 14.10
-2
Spet "strokovnjaki" v komentarjih.
Nick.Mason
24. 07. 2022 13.56
+13
No zdaj pa lepo prosim ,narod vtipkajte vreme na google ,jih je velik ,boste videli da vročinskega vala nad 40 stopinj ni nikjer ,V,britanija niti 30 ,grki cca37.španija še manj,italija tudi 35???????????? in tako spremljam že dober teden in ni nobene panike .Požari pa so samo ne zaradi vr. vala
rockyrok
24. 07. 2022 13.50
-2
Počasi bo treba preklopit na veganstvo in na sončne elektrarne.
Infiltrator
24. 07. 2022 13.16
+12
Zacel se bo počasi boj za obstanek....Pandorina skrinjica se je odprla ze davno ,ko so se vsi ta glavni na zemlji sprenevedali in ignorirajo se danes ,samo leporecijo to je pa vse....
Zmaga Ukrajini
24. 07. 2022 13.40
+2
Saj, če bereš tukajšnje internetne junačke, razmišljajo enako kot "ta glavni" - podnebnih sprememb ni povzročil človek, pravzaprav je to del naravnega cikla, sistem emisijskih kuponov je zato, da "reptili", ki vladajo svetu, natehujejo ovce, Antarktika in ledeniki se ne topijo, Zemlja pa je ploščata. 😎
Stolček
24. 07. 2022 14.42
+2
Zmaga Ukrajini, stopi v senco. In kaj boš naredil? Elita, globalisti in korporacije, delajo težave, a taisti nudijo rešitve,samo, da udarijo po žepu malega naroda, sprememb pa ni in jih ne bo. A misliš, da vojska, maske nimajo vpliva na globalno onesnaževanje? Pa jih vseeno podpirajo/podpirate...Ne gre to tako, v nedogled. Dokler elita ne bo nehala uporabljat zasebna letala, jahte, itd.in začela živeti, kot navadna raja, do takrat ne pričakuj sprememb. Spremeniš lahko samo sebe. Upam, da vsako leto posadiš kakšno drevo, imaš vrt, imaš dobro izolirano hišo ali stanovanje, zbiraš deževnico, recikliraš odpadke, pobiraš za drugimi smeti itd.
Zmaga Ukrajini
24. 07. 2022 15.06
+2
Hahahaha,... že spet tvoje "elite". To je isto, kot bi rekel, dokler Kitajci ne bodo nehali onesnaževat, tudi nam ni treba nehat. A res misliš, da bomo nehali uporabljati fosilna goriva (ki so največja posledica za izpuste toplogrednih plinov in posledično višanja temperature) takoj, ko se bo elita nehala vozakat s svojimi jahtami, letali,...? Komu lažeš? Sam sebi? Ja, imam zelo dobro izolirano hišo, trenutno imam 22,5 °C, brez klime. Dreves ne sadim vsako leto. Pa tudi sicer zdaj malce drugače razmišljam o sajenju dreves kot sem prej. To pa predvsem po zaslugi Petra Wohllebna -"Skrivno življenje dreves". Pred kratkim je bil celo dokumentarec o njem. Zelo bi ga bilo dobro zdaj, po tako hudih požarih na Krasu, malce povabiti na razgovor in ga vprašati za mnenje. Skratka sajenje vsega kar vsepovprek nima nobenega smisla. In ne, sprememb ni mogoče naložiti le posameznikom, pač pa se morajo zgoditi sistemske spremembe v družbi, če želimo obrniti trend nazaj, v običajne cikle višanja in nižanja temperatur, da bodo kaj od narave imeli tudi zanamci. To pa lahko naredijo le oblasti. Ker že, če bereš nekatere tukajšnje komentarje, so to posamezniki, ki ne samo, da ne verjamejo v podnebne spremembe, ... pač pa se niso pripravljeni odpovedati prav ničemur, kar bi od njih terjalo že samo en mali korakec izven cone udobja, kaj šele kakšne večje premike izven tega.