Tujina

Tankerji postali piratske bojne ladje

Mogadiš, 18. 01. 2011 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Somalijski pirati so zajeli ter oborožili več tankerjev, ki jih uporabljajo kot matične ladje, na katerih bivajo več mesecev in prepotujejo daljše razdalje. Statistike kažejo, da se število napadov dramatično povečuje.

Ugrabljeni tankerji ponujajo stabilno platformo za streljanje s poveljniškega mosta, na morju pa lahko ostanejo dolge mesece in prepotujejo dolge razdalje, opozarjajo strokovnjaki.
Ugrabljeni tankerji ponujajo stabilno platformo za streljanje s poveljniškega mosta, na morju pa lahko ostanejo dolge mesece in prepotujejo dolge razdalje, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: Reuters
Strokovnjaki zveze Nato, ki so pričakovali, da bodo somalijski pirati zaradi trenutnih monsunskh neviht svoje napade vsaj začasno prekinili, so se pošteno ušteli. Morski razbojniki so namreč pri svojem početju storili korak naprej ter zajeli več velikih tankerjev, ki jih sredi morja sedaj uporabljajo kot matične ladje, na katerih lahko bivajo več mesecev in prepotujejo daljše razdalje. Nevarno območje njihovega delovanja se je s tem že razširilo na celoten Indijski ocean.

V letu 2010 so na Centru za boj proti piratstvu zabeležili 445 primerov piratstva, kar je za 8,5 odstotka več kot leto poprej.
V letu 2010 so na Centru za boj proti piratstvu zabeležili 445 primerov piratstva, kar je za 8,5 odstotka več kot leto poprej. FOTO: Reuters
Tanker MV York kot bojna ladja

V rokah piratov naj bi bilo trenutno šest takšnih plovil, zadnja ladja tipa MV York pa je bila zajeta konec minulega leta na Sejšelih. Po podatkih Natove mornarice naj bi na njej sedaj bivalo več piratov, na krov pa so namestili tudi močno orožje za obrambo ladje. "Reševanje zajetih talcev je v teh primerih mnogo težje kot reševanje tovorne ladje, ki prevaža zabojnike. Ta plovila so hitra, ponujajo stabilno platformo za streljanje s poveljniškega mostu, na morju pa lahko ostanejo dolge mesece,“ je predstavnikom medijev dejal Gary Porter, vodja varnosti danske ladjarske družbe Clipper Group.

Vojaška mornarica je sicer s svojo prisotnostjo ter posredovanjem v Adenskem zalivu omejila število napadov in ugrabitev, a teh piratov, ki lahko po novem preplujejo zelo dolge razdalje, ne morejo ustaviti.

Trenutno naj bi bilo v nemogočih razmerah še vedno zajetih kar okoli 700 talcev.
Trenutno naj bi bilo v nemogočih razmerah še vedno zajetih kar okoli 700 talcev. FOTO: Reuters

Trenutno zajetih 30 ladij in okoli 700 talcev

V komaj dveh tednih novega leta so somalijski pirati napadli že dvajset ladij. Šest od teh jim je uspelo tudi zajeti, posadke pa naj bi zadrževali v izredno slabih življenjskih pogojih znotraj svojih pristanišč Hobyo in Haradheere. Po podatkih pristojnih institucij je bilo lani zajetih 1.181 talcev, od katerih jih kar 700 še vedno zadržujejo na približno 30 ugrabljenih ladjah, osem pa so jih ubili.

Sicer so v letu 2010 zabeležili 445 primerov piratstva, kar je za 8,5 odstotka več kot leto poprej, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes v Kuala Lumpurju sporočil Center za boj proti piratstvu. Direktor centra Pottengal Mukunda je ob tem dejal, da se število piratskih napadov "dramatično" povečuje vsako leto, za morjeplovce pa so najnevarnejše odprte vode Somalije in bližnja okolica.

Nato in EU brez pooblastil za vojno zoper pirate

Angleški pravni strokovnjaki pojasnjujejo, da Nato in Evropska unija nimata zadostnih pooblastil, da bi lahko pričela vojno zoper somalijske pirate. Kot še pojasnjujejo, je trenutno preveč zajetih ladij ter talcev, da bi lahko rešili vse. "Nekatera podjetja razmišljajo o namestitvi oboroženih varnostnikov na krov, a problem je v zakonodajah držav, za katere in preko katerih plujejo. Obstaja pravica do samoobrambe, a kdo odloča, kdaj in kako uporabljati smrtonosno silo?“ se sprašujejo.

Območje možnih napadov se je z zajetjem tankerjev, ki služijo kot matične ladje, razširilo na celoten Indijski ocean.
Območje možnih napadov se je z zajetjem tankerjev, ki služijo kot matične ladje, razširilo na celoten Indijski ocean. FOTO: Google Maps

Dramatično zajetje tankerjev in s tem širitev roparskih operacij sta prišla hkrati s kampanjo Evropske unije in Nata, za katero letno odštejejo slabih devet milijard evrov. Mednarodno združenje strokovnjakov 18 velikih držav pa je mnenja, da smo s tem prišli do kritične točke, ki bi lahko trajno spremenila pomorski trgovski tok.

Pirati vse močnejši tudi v Indoneziji ter nigerijskih vodah

Po podatkih omenjenega centra se je število piratskih napadov povečalo tudi v Indoneziji, kjer so lani zabeležili 40 primerov (leta 2009 pa le 15). Napadi se nadaljujejo tudi v vodah pred Nigerijo.

Center ob tem mornarjem svetuje, naj bodo, ko plujejo po nevarnih poteh, previdni in naj pokličejo na pomoč že ob prvem morebitnem znaku piratstva.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
19. 01. 2011 17.24
Tole s tankerjem se počasi spreminja v uno sceno iz filma Waterworld,sam še Denis Hoper in Smokersi manjkajo.
laznivec_velik
19. 01. 2011 13.17
+2
admin briše, da se kar kadi.... Kakšno plačo le ma in kdo mu jo daje? Sem mislil, naivnež, da je cenzura stvar preteklosti...
jurimuri1
19. 01. 2011 06.16
+1
fantje so pametni, če smo jim že "civilizirani" evropejci uničili življensko okolje, so si našli pač nov način preživljanja sve se vrača - sve se plača
akikjorasic
19. 01. 2011 02.18
Novica ki jo bomo prebrelo čez eno leto, se glasi približno takole; Zaradi vse ševilnejših napadov somalijskih piratov na trgovske ladje, so se cene hrane in surove nafte v zadnjih šestih mesecih dvignile za 40%. Negdo pa vleče niti in denarce šteje
Slaviša Zeljkovic
18. 01. 2011 18.56
piratom se je zacelo mesat
The5myles
18. 01. 2011 17.33
Odlične tarče =) Lahko bi imeli naši vajo, da vidjo če vsi sistemi delujejo brezhibno =)
kg1
18. 01. 2011 17.33
+0
Namesto, da se spravljajo nad pirate, bi raje pomislili zakaj to delajo kar delajo...talci so ujeti v nemogočih razmerah...če bi Somaliji in podobnim državam, enlrat za vselej pomagali, da se vzpovstavi demokracija in bi narod imel kaj jesti,potem sem 100%, da piratstva ne bi bilo. Prav imajo. Borijo se za preživetje in za življenje. Medtem, ko naftne družbe in podobni ropajo njihovo zemljo. Ljudje hirajo, nimajo medicine, nimajo šol, nimajo nič. Edino upanje in orožje. Zdaj tako nimajo kaj izgubiti...jst tut neb lačn in bolan gledal kako se milijoni vozijo mimo mene. Za ves ostali svet so Somalijci smeti in roparji.... Dajte na 24ur napisat kak članek, kako živijo v teh državah, v kakšni bedi so, ko pa imajo drugi tolk vsega da stran mečejo denar, hrano, zdravila(tut pri nas cepivo za uno gripo čudno k je šlo par mio, v maloro) TO JE SOMALIJA!
Audy
18. 01. 2011 16.05
+1
To so odlične misije za SAS ali SEAL enote. Ne vem zakaj jih ne uporabijo, očitno res ni v interesu da se to že reši enkrat.
janez6b
18. 01. 2011 15.45
Ca6e 18.01.2011, 15:01 0 janez6b18.01.2011, 13:582 Kje sm pa to napisal, da so vzeli ven nevarne snovi, vedno sm pisal če bi genetiko uporabljali za miroljubne zadeve, bi tako bilo, na žalost pa prevladujejo posamezniki s svojimi idejami in želji po zaslužku! In pri vseh drugih zadevah, gre povsem za iste interesen- NEKATERI bi radi bajno zaslužili čeprav imajo že preveč za nekaj življnenj, pri tem človeško življenje ne igra nobene vloge,prostranska škoda, važno da se gospodom obračajo dolarji na računi. Pa nihče ni trdil da so ostale velesile kaj drugačne, to ti je umetnost služenja denarja z manipulacijo skozi medije. Tudi na Kitajskem in v Aziji obstajajo prostozidarji, če posplošimo, vendar o njih ne vemo nič, ker imajo imajo tudi internet pod nadzorom, na zahodu tega še ni in tako je lažje priti do informacij, a so kredibilne ali ne, ali jim bomo verjeli pa moramo presoditi sami, ni pa vse kar pljuva po eliti izmišljeno. VEliko nam je prikritega oz zavito v celofan, ker je tako lažje manipulirat z 7 milijardami. gespatij, ne mešaj rusov in američanov, amerika z iraqom ni imela stikov že od 1 zalivske vojne naprej. Ni jih imela pred kamerami, oz o njih niso poročali, v ozadju so pa potekali pogovori- če rabiš dokaz si lahko na netu njadeš confession of political Hitman, ki sam prizna kako je urgiral v iraku pred drugo zalivsko vojno leta 2003. Kje si pa ti našel oz kdo to pravi da niso imeli stikov???
Ca6e
18. 01. 2011 15.01
janez6b18.01.2011, 13:582 Kje sm pa to napisal, da so vzeli ven nevarne snovi, vedno sm pisal če bi genetiko uporabljali za miroljubne zadeve, bi tako bilo, na žalost pa prevladujejo posamezniki s svojimi idejami in želji po zaslužku! gespatij, ne mešaj rusov in američanov, amerika z iraqom ni imela stikov že od 1 zalivske vojne naprej. En teden nazaj so vam pisali o trgovcu s smrtjo, ki ga je bivša USSR pošteno ščitila, in vi še vedno natepavate da za vsem stoji amerika. Pri vas se vidi sovražnost do amerike, da ste kr zaslepljeni. Rusija še vedno velja za največjo izvoznico orožja, imajo še vedno za 95% več orožja kot američani, sploh pa sedaj ko vse posodabljajo! Kaj če ti toliko orožja ko pa nimaš ljudi ki bi ga uporabljali, znane besede gospoda putina! Kaj misliš da se teorije zarot dogajajo samo v ameriki, ne tm so dobri ljudje ki jih dajo na dan. Isto se dogaja na kitajskem, Rusiji, Iranu, sm tam žal poskrbijoza take, in s tem v vaših očeh postanejo ljubljenčki. Temu se reče uspeh, ki ga pa žal tudi določeni v ameriki hočejo na vsak način spremeniti!
gespatij
18. 01. 2011 14.46
@Ca6e Kam pa misliš da je šlo vso tisto orožje ki so ga zaplenili v svojih osvajalskih vojnah?? 2 2=4 a je tot ako težko?!?!
Martian
18. 01. 2011 14.43
mislim da je vsega kriv Johnny Depp..preveč je populariziral piratstvo..
Bartolomeus
18. 01. 2011 14.42
+0
Predvsem si je treba biti na jasnem, da se pirati nikoli ne bojujejo, kot omenjajo nekateri, pač pa ropajo, ugrabljajo, izsiljujejo in pobijajo. Tako početje ni mogoče opravičevati na noben način in ne glede na vzrok. Preprečiti ga je treba z vso možno silo in vsemi sredstvi.
gespatij
18. 01. 2011 14.41
@Ca6e hehe...amerika prodaja VSE...ne samo ruskega orozja..Kaj pa misliš da so "uničili" vso tisto orožje ki so ga zaplenili v Iraku in Afganistanu?!??! DAJTE MAL MIGAJTE Z MOŽGANI pa ne verjemite vsem zgodbicam ki vam jih natrosijo!!!
janez6b
18. 01. 2011 13.58
ca6e ne ti men da se moram še naučit veliko, ti ki verjameš da so gensko spremenjeni hrani odvzeti strupi iz okolja. :)
Bluzer Bluzoviti
18. 01. 2011 13.58
jaz bi tud bil pirat v našem morju in ribičem ribe kradel, bazo pa bi mel v Rovinju. Mam čoln, ki je hitrejši od vse naše mornarice, pa še na odprto morje si upam. škoda samo, da ni pri nas nafte, če pa tanker ugrabim, pa ga bo trežko skrit (v izliv dragonje morda...?)
Ca6e
18. 01. 2011 13.36
gespatij18.01.2011, 13:22-2 Če bi si malo več prebral, bi videl, da amerika ne prodaja Iranskega orožja, prav tako ne ruskega! Mogoče je pa novi ruski trgovec s smrtjo v igri, ali pa celo Kitajski, ker vemo da Kitajska na veliko prodaja stare zaloge ruskega orožja v afriki, seveda treba se znebiti starega, in začeti uporabljati lastnega! Kitajci imajo še vedno na zalogi 2/3 ruskega orožja, to je malo manj kot ga ima rusija na zalogi še danes, s tem da že zadnjih 10 let pospešeno izdelujejo lastnega ki je zamenjal staro! Le kam gre orožje, tm kjer bi ga radi uporabljali!
olafur
18. 01. 2011 13.30
Križnar naj ve da so plenilci njihovi voditelji, ki si trpajo denar v žepe in živijo kot carji, da ljudstvo jim je malo mar, torej pirati vsekite po svojih in začnite prodajat svojo nafto pa mal bo treba tud delat ne sam šmajser v roke pa po ta belih.
Ca6e
18. 01. 2011 13.30
pa še to ti Angleški pravni strokovnjaki so dokazali svojo znanost in prekrivanje svojemu latnemu folku. Jst se nebi glih nanašal na take strokovnjake ki govorijo tisto kar so jim ukazali!!!
Ca6e
18. 01. 2011 13.28
janez6b janez veliko se boš moral še naučiti, kar si dokazal malo spodaj, pa kakšna pooblastila?!? to je samo zaradi tega omenjeno da takim kot si ti zaprejo usta, in se sprijaznejo da ljudje umirajo ker niso dobili pooblastila! Policija če kdo koga ugrabi tudi rabi pooblastilo za posredovanje, ne to je njihovo delo! Birokracija uničuje svet, pa človeško pamet!