Tujina

Napadalec pred streljanjem objavil manifest, navdihnil ga je norveški Breivik

Christchurch, 15. 03. 2019 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V. / M.S.
Komentarji
1

Za grozljivim terorističnim napadom na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu naj bi stal 28-letni Brenton Tarrant, avstralski državljan, ki naj bi ga navdihnil norveški Breivik. Po njegovem vzoru je napisal tudi manifest, poln ideologije skrajne desnice, ki ga je objavil tik pred napadom.

Oblasti uradno še niso potrdile, da je moški, ki so ga pridržali v povezavi s strelskim napadom na mošeji v Christchurch na Novi Zelandiji, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 49 ljudi, prav 28-letni Brenton Tarrant. Potrdili so zgolj, da so moškega v poznih 20. letih obtožili umora, avstralski premier Scott Morrison pa je potrdil, da je v pridržanju avstralski državljan, ki ga je označil za desničarskega, nasilnega terorista. 

V sedaj že izbrisanem Twitter profilu je Tarrant pred strelskim napadom objavil več fotografij strelnega orožja ter povezavo do svojega manifesta, v katerem je jasno začrtal svoja dejanja. 

Manifest na 74 straneh, ki ga je naslovnil The Great Replacement oziroma Velika zamenjava, se začne s citiranjem pesmi Dylana Thomasa "Do not go gentle into that good night", čemur sledi tirada o t. i. "belem genocidu". Sebe pa opiše kot "etničnega nacionalista" in "fašista".

Ekstremistični manifest poln skrajno desne ideologije navaja tudi ime 'Darren Osbourne' – kar je sklic na Darrena Osborna, ki je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi napada na mošejo Finsbury Park v Londonu junija 2017. Piše: "Podpiram mnoge izmed tistih, ki so se uprli etničnemu in kulturnemu genocidu. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne itd." 

Sebe je opisal kot običajnega belega moškega, starega 28 let, rojenega v Avstraliji v delavski družini z nizkimi dohodki.
Sebe je opisal kot običajnega belega moškega, starega 28 let, rojenega v Avstraliji v delavski družini z nizkimi dohodki. FOTO: AP

Kot motivacijo za svoj strelski pohod navaja "vzbujanje strahu" in "spodbujanje nasilja" proti muslimanom. Kot razlog za napad pa maščevanje za "tisoče smrti, ki so jih povzročili tuji vsiljivci".

Tarrant naj bi po poročanju avstralskega ABC izhajal iz avstralske zvezne države Novi južni Wales, natančneje iz tamkajšnjega mesta Grafton. Tam je bil nekaj časa zaposlen kot fitnes trener, kar je potrdila njegova delodajalka. "Z delom je pričel leta 2009, končal pa leta 2011, ko se je odločil, da odpotuje v Azijo in Evropo," je povedala Tracey Gray. Po njenih besedah Tarrant ni deloval kot nekdo, ki bi bil sposoben česa takšnega. "Predvidevam, da se je spremenil v času svojih potovanj," je dejala. 

Sam sebe sicer v manifestu opiše kot "običajnega belega moškega, starega 28 let, rojenega v Avstraliji v delavski družini z nizkimi dohodki". Bil naj bi škotskih, irskih in angleških korenin. Opisuje tudi svoje pomanjkanje zanimanja za izobrazbo ter kako je komaj 'zdelal' srednjo šolo, na univerzo se ni vpisal.  

Na Novo Zelandijo naj bi prišel "samo začasno, dokler je načrtoval in treniral", nato pa se je odločil, da napad izvede kar tu. Načrtoval naj bi ga kar dve leti, lokacijo pa je izbral pred tremi meseci.

Na posnetku prikaže tudi strelno orožje, ki ga je imel v avtomobilu.
Na posnetku prikaže tudi strelno orožje, ki ga je imel v avtomobilu. FOTO: AP

Nekdanji analitik obveščevalne službe Paul G. Buchanan pravi, da je streljanje "klasični primer desničarskega ekstremizma, desničarskega terorizma". Manifest pa ga spominja na norveškega Andersa Behringa Breivika. In Tarrant v manifestu prav tako trdi, da je imel "kratek stik" z Breivikom, slednji pa naj bi mu dal 'blagoslov' za napad. 

Hrvaški mediji pa poročajo, da je ekstremist na poti do mesta napada poslušal četniške pesmi, med drugim 'Od Bihaća do Petrovca sela', v kateri se obuja spomin na Radovana Karadžića. Na eni izmed njegovih pušk pa je bilo v srbski cirilici zapisano ime srbskega viteza, ki je služil pod knezom Lazarjem, vladarjem Moravske Srbije, Miloš Obilić. Znan je kot vitez, ki je med znamenito bitko na Kosovskem polju ubil osmanskega sultana Murata I.. 

Potek napada.
Potek napada. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja