Tujina

Teroristi grozijo Avstraliji

Canberra, 02. 11. 2005 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski premier je dejal, da je avstralska policija prejela informacijo o načrtovanem napadu na državo.

Premier John Howard pravi, da še ni razloga za paniko
Premier John Howard pravi, da še ni razloga za paniko FOTO: Reuters

Avstralski premier John Howard je dejal, da je vlada od policije prejela informacijo, da teroristi načrtujejo napad na državo. Čeprav naj bi bila grožnja zelo resna, Avstralija še ni povečala stopnje varnosti.

Avstralija ima svoje vojake v Iraku in v Afganistanu. Kot tesna zaveznica Združenih držav se zaveda nevarnosti s strani skrajnežev, vendar Howard pravi, da še ni razloga za paniko.

Premier ni izdal podrobnosti o načinu ali tarči napada, dejal je le, da bo vlada pregledala protiteroristične zakone in tako policistom omogočila hitro ukrepanje.

V napadu islamskih skrajnežev na Bali leta 2002 je umrlo 88 Avstralcev.

Pred kratkim je avstralska obveščevalna služba (ASIO) opozorila, da v državi prebiva mnogo ekstremistov, ki so jih usposabljali v tujini. »ASIO je nekaj skrajnežev že identificirala. Večina od njih se je rodila v Avstraliji in mnogi so zaradi vojne v Iraku zelo besni,«je povedal predstavnik obveščevalne službe.

Na sojenje trenutno čakajo štirje Avstralci, ki so osumljeni sodelovanja s terorističnimi skupinami, kot so Al Kaida. Po poročanju medijev, je najmanj 800 muslimanov v Avstraliji glasno izrazilo podporo teroristom, 80 državljanov pa naj bi se skupaj s teroristi usposabljalo v Pakistanu in Afganistanu.

Novi protiteroristični zakoni

Obtožene skrajneže čaka do sedem let zapora
Obtožene skrajneže čaka do sedem let zapora FOTO: Reuters

Premier Howard bo v četrtek predstavil nov sklop protiterorističnih zakonov, ki so ga oblikovali po napadu na London 7. julija letos. Zaradi močnega nasprotovanja opozicije pa vlada verjetno ne bo sprejela sporne policijske taktike 'ustreli in ubij'.

Tudi drugi zakoni so naleteli na kritike borcev za človekove pravice. Policisti bodo namreč osumljence lahko zadrževali sedem dni, pri zasliševanju pa se bodo lahko poslužili paralizatorjev. Če bodo spoznani za krive sodelovanja s teroristi, jih čaka sedem letna zaporna kazen.