Tujina

Obama: Grožnja je resnična

London/Washington, 29. 10. 2010 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Namig o domnevni teroristični grožnji je zaostril varnostne ukrepe v ZDA. Preiskali so več tovornih letal in tovornjakov, vendar eksploziva niso našli. Bombo pa naj bi vsebovala pošiljka, ki so jo prestregli v Dubaju.

Forenzik odnaša sumljivo pošiljko iz enega od kontejnerjev UPS na letališču East Midlands.
Forenzik odnaša sumljivo pošiljko iz enega od kontejnerjev UPS na letališču East Midlands. FOTO: Reuters

ZDA so na podlagi namiga o teroristični grožnji preiskale več tovornih letal in vsaj en tovornjak. Pozorne so na pošiljke, namenjene iz Jemna v ZDA, ki naj bi predstavljale grožnjo. Po besedah predsednika Baracka Obame so v dveh pošiljkah, namenjenih iz Jemna v ZDA, našli eksplozivne snovi. Še vedno sicer ni zagotovo potrjeno, da gre pri vsem skupaj za teroristične načrte v zvezi z ZDA, je povedal predstavnik Bele hiše.

Sumljivo pošiljko opazili na letalu družbe UPS

Varnostne oblasti na letališču East Midlands v Veliki Britaniji so pri pregledu tovora na letalu družbe UPS, namenjenem iz Jemna v Chicago, opazile sumljivo napravo, ki bi lahko bila eksploziv. Šlo naj bi za paket, v katerem naj bi bile kartuše za tiskalnike. Oblasti naj bi na njem našle žice in bel prah.

Ameriške oblasti so pred nevarnostjo posvarile sinagoge na območju Chicaga, nato pa opozorilo razširile na sinagoge po vsej državi. Eksploziv naj bi prišel po pošti, in sicer iz Velike Britanije, Jemna in Savdske Arabije.

Analiza je sicer pokazala, da ni šlo za eksploziv, kar so potrdili tudi pri FBI. Kot poroča BBC, je bila naprava "potencialno nevarna", zato so jo poslali na dodatne analize.

Kljub temu je dogodek sprožil poostrene varnostne ukrepe tudi drugje. Tako naj bi preiskovali še druga tri letala omenjenega podjetja, enega na letališču Newark v New Jerseyju, drugi dve pa na letališču v Philadelphii. Tudi na teh naj bi namreč našli sumljive pošiljke. Policija preiskuje tudi enega od UPS-ovih tovornjakov v New Yorku, ki je vozil sumljivo pošiljko v eno od bank v Brooklynu. Glede letala v Newarku so sicer že ugotovili, da na njem ni bilo eksploziva.

V eni od pošiljk našli eksploziv

Pred banko v Brooklynu, kamor je bila namenjena "sumljiva pošiljka", poslana iz Jemna preko UPS.
Pred banko v Brooklynu, kamor je bila namenjena "sumljiva pošiljka", poslana iz Jemna preko UPS. FOTO: Reuters
Ameriške oblasti skušajo izslediti trinajst domnevno sumljivih pošiljk iz Jemna, ki naj bi bile namenjene v ZDA.

Medtem so se oglasili še pri FedExu. Po njihovih informacijah naj bi lokalne oblasti v sodelovanju z FBI zasegle sumljivo pošiljko v njihovi podružnici v Dubaju. Tudi ta pošiljka je prispela iz Jemna. Zato so se v družbi odločili, da zaustavijo dostavo vseh pošiljk iz Jemna v ZDA. Po prvih informacijah naj bi ta pošiljka vsebovala eksploziv.

Kot so sporočili iz ameriške vlade, teroristična grožnja še ni potrjena, je pa na vrhu seznama osumljencev Al Kaida z Arabskega polotoka. Namig o morebitni teroristični grožnji so sicer dobili od "zaveznika iz tujine". Kot je še dejal neimenovan predstavnik ameriške vlade, naj bi bile edine potencialno nevarne pošiljke v Veliki Britaniji in Dubaju, na ozemlju ZDA pa ne.

Kljub temu so ZDA poostrile varnost v letalskem prometu. Vsa letala, ki prihajajo v ZDA s pošiljkami iz Jemna, temeljito preiščejo. Tako sta na primer letalo, ki naj bi iz Dubaja letelo proti letališču JFK v New Yorku z domnevno sumljivo pošiljko, spremljali vojaški letali. Na koncu se je sicer izkazalo, da na letalu ni bilo nobene pošiljke iz Jemna.

Obama: Grožnja je resnična

Na dogodke se je odzval tudi predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je teroristična grožnja resna in da pošiljke očitno res vsebujejo eksploziv. Eksplozivne naprave naj bi namreč po njegovih besedah našli tako v dubajski kot britanski pošiljki. Obama je dodal, da vse sumljive pošiljke izvirajo iz Jemna, kjer Al Kaida še vedno načrtuje napade proti ZDA. Poudaril je še, da jemenske oblasti tesno sodelujejo z ameriškimi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok Pirc 1
11. 11. 2010 11.54
edini način da jim dokažemo da poznamo ozadja dogodkov je ta, da gremo na ceste v ogromnem številu, po vsem svetu!
Rok Pirc 1
11. 11. 2010 11.52
Obama, ne LAŽI! Ne morem verjet da si ljudje dopuščamo da nas ZDA in mediji tako na široko naplahtavajo o nekem izmišljenem terorizmu. Ljudje, ne pustite se lagat.. 24ur pa bi si dvignil respekt če ne bi takšnih haribo novic razglašal, ker nekateri vemo da so 24ur v šmornu in morajo take izmišljene novice objavljat ker imajo pritisk iz ZDA
janez6bbb
02. 11. 2010 13.34
tako resnična kot je božiček.
Kristijan Jožef
30. 10. 2010 09.10
folk nuben ne zastop da bo 3sv. vojna :)
SLOVENIASTAN
30. 10. 2010 08.11
Le kaj Zda zopet naklepa s temi posiljkami , koga se bodo zdaj lotili ???
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
30. 10. 2010 00.02
PA PROSIM LEPO NE OBREMENJUJTE SE VEC Z TAKSNIMI LAZMI.BREZVEZE IN SEVEDA NE NASEDAJTE VEC LAZEM
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
29. 10. 2010 23.59
POPOLNA LAZ ENAKO KOT JE AMERISKA VLADA NA 11 SEPTEMBER SAMA V KLETEH POSTAVILA EKSPLOZIV IN SAMA PORUSLA DVOJCKA.NEKATERI SMO NORI AMPAK VSEENO POZNAMO POPOLNO RESNICO TEGA SVETA.CE PA ZE BODO KJER KOLI KAKSNE EKSPLOZIJE PA BO SEVEDA RESNICA SKRITA KOT VEDNO.PRELEP POZDRAV
G.R.E.E.N
29. 10. 2010 23.50
Amerika najbolj pogumna, misli da je vsemogočna, Rusi pa Kitajci so pa sam tih pa se zase brigajo dokler jih nekdo ne razjezi
haaaahahahaha
29. 10. 2010 23.47
Kdo vam kuščarjem al reptili al kaj ste , sploh še verjame. Tam en musliman ki še nikoli v življenju ni videl avijona , te bo napadel al kaj dej no nehite hahahaha
luka77777778
29. 10. 2010 23.43
Amerika je hujsa teroristicna groznja in to za celi svet.
habii
29. 10. 2010 23.25
sebe hvaljo,da bi državlanni misll kako FBI in tajne sluŽbe delajo na terorističnih grožnjah in kako jih varujejo...sami seb so poslal paket s kartušami v javnost pa dal kako so ga prestregl...ameriška javnost pa medijem vse vrjame
Die einemaister
29. 10. 2010 22.58
a nazaj američani prprauljajo teroristični napad kako bo pa zdej samo upam d nebojo pobrali iz zažganih stub potne liste vn
Aaron-Heydar
29. 10. 2010 22.39
Obama je paranoičen tako kot večina američanov.
covjek
29. 10. 2010 22.36
pa glih bojo teroristi prej najavil,da bojo napadl...ni logike tu
Krimsky
29. 10. 2010 22.16
Očitno so »načrtovalci ogroženosti« brali Orwellovo knjigo 1984. Tudi tam je ves čas nekdo bil »dežurni« sovražnik in nekdo zaveznik, potem pa so po potrebi zamenjali. Nad Londonom so stalno pokale rakete, čeprav ni bilo povsem jasno – čigave. Ves čas je vladalo vojno stanje, kaj pa drugega. Za navdih je najbrž služila tudi radijska igra Vojna svetov (Orson Welles, 1938), ki je tako prepričljivo govorila o pristanku Nezemljanov, da je nastal popoln kaos in poslušalci so panično klicali gasilce, vojsko, policijo ... Zaključek se je ponujal na dlani: »Ljudi lahko naplahtamo – karkoli!« In tako smo padli noter in poslušamo poročila o »terorističnih« grožnjah za zajtrk, kosilo in večerjo. Pa dober tek!
Kimberley-Echo
29. 10. 2010 22.04
Pa kako sploh lahko živijo s tako paranojo?
Northwest
29. 10. 2010 21.21
Amerika ki seje strah in trepet po vsem svetu jo je sedaj najbolj strah.
12345s
29. 10. 2010 21.05
he he, On je sposoben tudi take "demokracije"
Audy
29. 10. 2010 20.53
12345s, naj jo zgradi v dvojčku z džamijo :)
12345s
29. 10. 2010 20.41
Našo sinagogo bo Janković šele zgradil.