Tujina

Teroristka RAF znova pred sodiščem

Berlin, 30. 09. 2010 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred sodiščem se je znova znašla članica organizacije RAF, ki naj bi leta 1977 sodelovala v atentatu na generalnega tožilca. Tehnologija namreč šele sedaj omogoča pridobitev novih dokazov.

V nemškem mestu Stammheim se je danes začelo sojenje Nemki Vereni Becker, ki je obtožena, da je leta 1977 sodelovala pri atentatu na zahodnonemškega generalnega zveznega tožilca Siegfrieda Bubacka. 58-letna Beckerjeva je bila članica levičarske teroristične organizacije Frakcija Rdeče armade (RAF).

Beckerjeva se je na sodišču pojavila z velikimi sončnimi očali, njen zagovornik pa je povedal, da na sojenju ne bo govorila.
Umor se je sicer zgodil v času najbolj krvave kampanje pripadnikov RAF proti po njihovem mnenju zatiralski kapitalistični Zahodni Nemčiji, znane kot "Nemška jesen".

Verena Becker na sodišču
Verena Becker na sodišču FOTO: Reuters

Buback je bil skupaj s svojim voznikom in telesnim stražarjem ubit v smrtonosnem napadu iz zasede, ko je zaenkrat še neznana oseba njegovo limuzino prerešetala s streli.

Prvotno preiskavo o vlogi Beckerjeve v umoru Bubacka so zaradi pomanjkanja dokazov zaključili leta 1980. V povezavi z atentatom na Bubacka so bili sicer doslej obsojeni že trije pripadniki RAF, a kdo je dejansko sprožil pištolo, ostaja skrivnost.

Preiskavo so ponovno začeli leta 2008, ko je forenzična tehnologija omogočila pridobitev novih dokazov. Aprila so proti Beckerjevi vložili novo obtožnico, obtožena je sodelovanja pri umoru, ne pa tudi dejanskega streljanja.

Sin Siegfrieda Bubacka Michael Buback pa je prepričan, da je Beckerjeva izstrelila usodne strele, kar namerava med sojenjem tudi dokazati.

Za sojenje je predvidenih 17 dni, vendar številni pričakujejo, da bo trajalo dlje, tako da naj bi bila razsodba znana konec decembra.

Beckerjeva je bila sicer aretirana maja 1977 in obsojena na dosmrtni zapor zaradi oboroženega ropa ter poskusa umora. Leta 1989 jo je tedanji predsednik Richard von Weizsäcker pomilostil in so jo izpustili.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artifakt
30. 09. 2010 16.17
@ armand_hammer komunisti = klavci zakaj nisem presenečen ...ker si kapitalist in so te na tak način vzgojili,...da nisi presenečen...
armand_hammer
30. 09. 2010 15.34
komunisti = klavci zakaj nisem presenečen