Tujina

Težave z medvedi in volkovi tudi drugod po Evropi

Velebit, 11. 08. 2019 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič/M.P.
Komentarji
120

Odstrel zveri, ki vse pogosteje napadajo drobnico in kmetom povzročajo škodo, ali varstvo narave in ohranjanje ogroženih živalskih vrst? Vroča polemika in protestni shodi, kot se je odvil v Velikih Laščah, niso le slovenska posebnost. Težave se pojavljajo tudi pri južnih sosedih. Medved na Velebitu je pohodniku celo odgriznil palec in del noge, volk pa je napadel le 20 metrov od kmetije.

Popraskan, šokiran, povit in brez palca na levi roki Božo Nekič že teden dni okreva v reški bolnišnici. Prejšnjo nedeljo ga je med sprehodom po gozdu le nekaj sto metrov od domače vasi pod Velebitom presenetil medved. Med tem ko je iz nahrbtnika vzel telefon se je prikazal medved.

Medved je Hrvatu odgriznil palec, nato pa se pognal za psoma.
Medved je Hrvatu odgriznil palec, nato pa se pognal za psoma. FOTO: POP TV

"Ko sem se obrnil, je bil medved že na zadnjih tacah in v treh skokih planil name," je povedal Nekič ter dodal, da sta mu življenje najverjetneje rešila labradorca, ki sta lajala in branila lastnika ter naposled le odgnala zver. Medved se je po pripovedovanju napadenega pognal za psoma, a mu je pred tem vseeno odgrizniti Nekičev palec.

Napad zveri vznemirja tudi domačine na Grobniku pri Reki. Le 20 metrov od hleva je volk uplenil in raztrgal kozo v nezavarovani čredi. "Zelo veliko se nam je spremenilo v življenju. Ne moremo biti več tako svobodni kot prej," je povedala lastnica črede Tina Krupić.

Težave z zvermi tudi v Nemčiji in Franciji

V Nemčiji so nekoč volkove popolnoma iztrebili, a so pred 20 leti spoznali napako in jih ponovno naselili iz vzhodne Evrope. Okoli 1000 zaščitenih divjih zveri pa zdaj kmetom povzroča vse več škode. Zato se tudi tam poraja podobna polemika kot pri nas; kmetje proti naravovarstvenikom.

Zaradi številnih napadov zveri so kmetje v Velikih Laščah priredili protest.
Zaradi številnih napadov zveri so kmetje v Velikih Laščah priredili protest. FOTO: Aljoša Kravanja

"Znanstvene raziskave predvidevajo, da odstrel volkov ne bi smel biti večji kot 10 do 12 odstotkov celotne populacije," je povedal nekdanji francoski minister za ekologijo Nicolas Hulot.

Prvi naslednji korak slovenske politike mora biti torej sploh določiti sprejemljivo število zveri, ki lahko sobiva z ljudmi. Po zadnjih podatkih je sicer v Sloveniji okoli 90 volkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
12. 08. 2019 14.08
-6
Jagenjčki na smrdljivem žaru po parkih niso ravno neka slovenska specialiteta, kmetje so že davno ugotovili, da Slovencem ovc ne bodo prodali toliko, da bi se jim splačal biznis.... šlepajo se na razne južne in njihove verske praznike.... in subvencije. Brez njih ni cvenka. Država to podpira in umetno vzdržuje, češ da se potem pokrajina ne zarašča, pač nujen nebodigatreba strošek. So pa zgleda ugotovili, da več multikulti iz jutrovega pomeni manj stroškov za državo in več denarja za kmete. Treba je pa odstraniti volka za to.
morituri
12. 08. 2019 14.05
+9
Veliko so v tem primeru krivi tudi okoljevarstveniki, ki samo dr. mešajo in nimajo pojma o živalih. Ti so vsaj tako neumni kot so na agenciji, ki tudi pojma nimajo! Ti okoljevarstveniki so tudi proti vetrnim elektrarnam, ker pač imamo v Sloveniji tako neumne ptice, ki se samomorilsko zaganjajo v elise elektrarne. Taki nenormalni osebki potem skvarijo celotne plane v gospodarstvu. Do kdaj jih bomo poslušali???????????
HarryCrazy
12. 08. 2019 11.17
-5
aja pa ce te v gozdu napade medvedka z mladici si si cisto sam kriv ne pa drzava ki ne dovoli odstrela...ljudje so vedno vecji neumnezi...
JApajaDAja
12. 08. 2019 13.40
+6
tako je, ko se politikanti brez poznavanje stroke vtikujejo v vse! lovci,, flinte v roke,pa gremo na jago...ve se koga!
morituri
12. 08. 2019 13.57
+5
Lovci štejejo divjad (vsaj približno) in na podlagi tega lahko predvidevajo število potrebne divjadi za odstrel. Postavijo plan in ga skušajo realizirati.Če je realizacija plana pod nivojem je potrebno plan zmanjšati. Ker pa je plan prevzelo ministrstvo in agencija, ki po domače povedano pojma nimajo in ker se je to dogajalo več let, imamo zdaj to kar imamo. Lovci ne morejo izvršiti zdaj določenega plana, ki ga je Agencija več let zadrževala. Agencija ima v pristojnosti tudi zaščito divjadi in ker nimajo pojma katere živali je potrebno zaščititi in katere ne, spet imamo to kar imamo. Samo LD in Zavod za gozdove bi bili strokoven kader za odstrel viška divjadi. Ampak Agencija in Ministrstvo ima res nepotreben višek nestrokovnih ljudi, ki jim gre samo denar!!!!!
AlternativeFacts
12. 08. 2019 11.17
-5
DA vsa malo špiknem na ta vroč dan, z eno dobro teorijo zarote....Kaj če je to vse skupaj delo politike. Nekaj v stilu vinske kraljice, ki je po 14 dneh ugledala medijsko luč? Recimo, da je del političnega pola doštudiral igro, kako kmet migrantom proda ovce, potem pa te pobite ovce prijavi kot napad volka, ne volkov (trop), ker volkovi, beri trop, bi bil opažen tudi v drugih krajih?
JohannDoe
12. 08. 2019 11.24
-4
Ni treba zarot... prvi del... kmet proda "migrantom" ovce... je že sedaj osnova cele enačbe. Menjam volka za multikulti pa to.
AlternativeFacts
12. 08. 2019 12.06
-1
Oho pa si mi dal iztočnico za še malo špikanja...Recimo da zagrizemo malo v podzavest recimo temu v subliminalna sporočila. Uprabili bomo naslov iz portala nova24tv: "Janez Janša: “Zagotovo države Slovenije nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje.” ..... Kaj nam ta zapis pove? Da so zveri zaščitene? Kako pa so zveri zaščitene.če je odobren odstrel le teh, ali pa nemara ne gre za "zveri" ampak za politične nasprotnike, v tem primeru vlado, ki je zaščitena iz strani volivcev? In kdo so slovenski kmetje, ki da so premalo zaščiteni? Subvencije in raznorazne spodbude ali pomoči po nesrečah itd, niso zaščita? Kaj pa če so ti "premalo zaščiteni slovenski kmetje" politiki ki spoznavajo da se jim izteka čas, da bi si zgradili državo za lastni žep, pa bi sedaj radi bili zaščiteni bolj kot sicer?
HarryCrazy
12. 08. 2019 11.14
+2
Jurcku bomo pomagali hisico zgraditi da bo mogel svoje ovcke pred volkovi skriti....ne pa jih nezavarovane na pasnikih pustiti....pa se rima se ;)
JohannDoe
12. 08. 2019 11.08
-1
Dejmo malo logike, prosim... zagradiš ovce, ki so lahek plen že za vsakega manjšega cucka, pelješ živalim pred nos, ogradiš s pastirjem, da ti ne pobegnejo in pustiš same ponoči. Če živali na polju nastaviš hrano, jo privabljaš. Kmetje z nastavljanem živali privabljajo zveri, ker so jih vlade dolgo mamile, da je to enostaven denar, država vse podpre in v primeru škode dobro plača, da bo tržišče v prihodnosti zgolj raslo idr.... zdaj pa pa kar konec tega, kmet mora kar sam zaščititi živali pa razmišljat kje so izpostavljene, kje manj, pa drage ograje, pa psi... razumljivo, da so užaljeni in se počutijo opeharjene glede na prejšnje podpore in obljube, ki so bile popolnoma nerealne. Vsi se počutijo opeharjene in bi, da bi bilo tako kot prej. Jezite se torej na tiste, ki so vas v preteklosti mamili, da je to lahek posel, kjer država poskrbi za vse, ti pa samo ogradiš ovce, da ti ne pobegnejo.
Denis Lednik
12. 08. 2019 10.53
+3
Kdo dela škodo kdo posega v naravo nedam prav da odstreljujejo tako veliko stevilo zivali tudi zveri morajo biti če kdo dela škodo smo to mi ljudje ne pa živali potem je potrebno tudi odstreliti ljudi ki posegajo v njihovo naravno okolje.sramota res najlazje je vse skupaj odstrelit kot pa iskati rešitev.za odstrel je samo človek lovce bi jaz postrelo svinje omazane sam sebe postrelte
JApajaDAja
12. 08. 2019 13.01
+0
je rešitev, vedno je....vso sadje,zelenjavo, meso.....začnite pridelovati v strnjenih mestnih naseljih...ne boš verjel kako odlično vse uspeva na asfaltu in betonu....pa še ozimnico imaš pred pragom!
morituri
12. 08. 2019 14.08
-1
Spet en bedni na pol pismeni okoljevarstvenik!!
el capitano
12. 08. 2019 10.50
+6
Slovenija je polna migrantov in zveri ,pa tudi vatikanski podrepniki niso redki..Torej velika zgodba o državici, pravzaprav drugi Švici ,postaja farsa, saj vaški neoliberalci še niso pogruntali ,da je edina rešitev za njihovo psihi..javna hiša v vsako Slovensko vas, morda kar v gasilski dom..Morda pridejo tudi gospod župnik..In življenje bo takoj bolj tolerantno in znosno..
el capitano
12. 08. 2019 11.00
+1
To ne odločaš ti...tukaj ni prostora za koloradske hrošče in stenice..
JohannDoe
12. 08. 2019 11.15
+0
Fizično... v Sloveniji je prostora bodisi samo za migrante ali samo zveri, ki jim "odžirajo" tradicionalno hrano, ki jim jo kot nišnemu trgu s takim veseljem "na izi" zagotavljajo NEKATERI slovenski kmetje, potem pa hodijo po zborovanjih, češ, da država ne da nič na govejo župco. Manjka samo še, da kdo tam začne skakat po slovenski zastavi in kričati, da to je Slovenija in, da on jagenjčkov, ki so namenjeni sedanjemu in bodočemu migrantskemu trgu, volkovom ne da... Državotvorno v duhu tradicije. Za Slovenijo se gre, pa to.
jakec1575
12. 08. 2019 10.46
+9
Situacija ni črnobela. Vsak naj pospravi pred svojim pragom najprej. Tole butalsko kazanje s prstom je diagnoza Slovencev. Vsak naj naredi svoj del posla. politiak pa naj ureja resne stvari v državi, ne pa da se lepi na vsako priloznost, kjer lahko skrega narod. Vsi vemo, kaj mora vsaka stran storiti. Vsak naj se loti svojega dela. Denar je. sredstva so. Vse ostalo in ti politicno motivirani protesti so pesek v oci.
JohannDoe
12. 08. 2019 10.42
-5
Slovenski kmetje... kam so šli vsi vaši jagenjčki? Ni ni.... niso jih poklali volkovi, šli so za multikulturnost. Kakšna državotvornost! Pokasirat cekine v vašem nišnem tržišču, potem pa na trg protestirat, da ni goveje župce. Ne, nekdo vas mora prizemljit in vam dat jasno vedeti, da si rasti vašega domačega trga, s čimer vas mamijo, v Sloveniji NE ŽELIMO.
JohannDoe
12. 08. 2019 10.53
-2
Kot sem rekel, rasti vašega trga, s čimer vas mamijo politiki in vlade, si v Sloveniji NE ŽELIMO! Domov si jih peljite pa roštiljajte z njimi na vrtu.
oježeš
12. 08. 2019 10.41
+5
Povsod se jih otepajo, pri nas bi jih kar nekaj imelo na sosedovem dvorišču, ne pa na svojem. Problem je, ko se neka populacija prekomerno razširi. Pa ljudje niso izvzeti. Ko bo začelo zmanjkovati hrane za vse, se ljudje ne bodo obnašali nič drugače kot živali.
HarryCrazy
12. 08. 2019 10.40
-4
Vsi kmetje ki ste bili oskodovani zaradi napada zveri, uporabite svojo kmecko pamet! Zveri pridejo v bljizino cloveka v primeru pomankanja hrane. Kaj je njihova hrana? Divjad, beri srnjad, divje svinje, zajci itd. Kdo pri nas se pleni to divjad...LOVCI za divjacinski golaz na veselicah!! POTREBNO JE UKINIT JAGRE PA BO DOVOLJ HRANE ZA ZVERI IN SE NE BODO VEC PRIBLJIZEVALE LJUDEM IN NASELJEM! Jagri so pa tako ali tako oborozeni pijanci, ki pohajkujejo od gostilne do gostilne (obcasno tudi skozi gozd).
Quatflow
12. 08. 2019 10.47
-4
morituri
12. 08. 2019 14.10
+1
Thinc25
12. 08. 2019 10.26
+9
Lovcem naj dovolijo odstrel, pa bo po dveh ali treh letih vse OK. Politika se naj ne vtika v gospodarjenje z divjadjo!
HarryCrazy
12. 08. 2019 11.12
-6
kaj ti si na prepihu stal?? Jagre je potrebno ukinit enkrat za vselej pa bo po dveh ali treh letih vse OK!!
morituri
12. 08. 2019 14.11
+2
Ljudje, ki niso preveč pametni so pač sovražniki lovcev, ker govorijo o nečem za kar niso dovolj zreli in pametni.
AlternativeFacts
12. 08. 2019 10.17
+13
Janez Janša »Zagotovo države Slovenije nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje.« ...... To je resnični problem pri nas....politika ne zveri....
miselna policija
12. 08. 2019 09.32
+11
človek je edina živalska vrsta ki ubija iz koristi,sovraštva ali užitka čeprav mu nihče ni dal pravice lastiti se vsega kar si poželi!!
METKA102
12. 08. 2019 09.39
+3
1. Mojzesova knjiga: 27. Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril;+ ustvaril je moškega in žensko.28. Nato ju je Bog blagoslovil+ in jima rekel: »Bodita rodovitna+ in se namnožita. Napolnita zemljo in si jo podredita+ ter gospodujta+ morskim ribam, bitjem, ki letajo po nebu, in vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji.«
Thinc25
12. 08. 2019 10.22
-6
METKA! Lepo ste napisala, vendar me pa moti, da ste napisala: »Bodita rodovitna+ in se namnožita". Ali veste, da je na svetu preveč ljudi, posebno intenzivno se razmnožujejo v revnih deželah, potem pa rinejo v razvite kraje... Prihaja do nezaželenih migracij in prišlo bo tudi do konfliktov....
oježeš
12. 08. 2019 10.48
+4
šekspir, se ne bi čisto strinjal, čeprav je kar nekaj resnice v tvojem zapisu. Poglej, če si opazil po slikah pomorjene drobnice, volkovi ne pomorijo toliko drobnice, kot jo potrebujejo za prehrano, ampak, kar večje število, vse kar jim je na dosegu ali jim ne pobegne. In v tem je verjetno vsa težava.
METKA102
12. 08. 2019 10.50
-7
Thinc25, to niso moje besede, temveč besede, ki naj bi jih izrekel Bog ob stvarjenju. Zato sem napisala 1. Mojzesova knjiga, 27. in 28. poglavje. To besedilo boste našli v Bibliji, Stara zaveza. Seveda se pa povsem strinjam z vašim pisanjem.
oježeš
12. 08. 2019 10.57
+4
METKA102, me prav zanima kako je lahko iz dveh, nastalo toliko različnih ras. Pa nisem žaljiv, ampak če znaš gledati in opazovati svet, obstajajo črnci, rumenci, belci. Ne bi, če bi bila dva tako produktivna, vsi govorili enak jezik? in tako naprej. Trenutno se ve samo to, da je človek ne najbolj inteligentno bitje, ampak edino sposobno nekaj producirati, izdelovati in povzročiti največ škode na zemlji, vse, da bi zadostil svoje nenasitne apetite in bogatenje. Tudi ljudje so podrejeni bogatašem in politikom, ne samo kar omenjaš, živali, ljudem. Drugače se ne da razumeti zakaj gre ogromno ljudi v vojno, le zato, ker si človek, ki vodi državo zamisli, da je treba uničiti in podjarmiti druge ljudi in njihovo zemljo. In na milijone ljudi, ne zna tega ustaviti in reči, naj se gre kar sam vojno, da drugi pa želijo preživeti svoj čas v miru in sožitju z drugimi ljudmi.
METKA102
12. 08. 2019 09.27
+20
Podeželje se prazni, gozd se zarašča tam, kjer so bile še nedavno njive in pašniki. Če ste kdaj imeli priložnost pogledati v Zemljiško knjigo, morda ob nakupu parcele ali pa ob gradbenih posegih, boste videli, da je tam, kjer je zdaj gozd še vedno napisano njiva, pašnik, travnik. Ljudje so živeli od zemlje in jo obdelovali, zdaj uvažamo skoraj vso hrano. Še tiste površine ki so pokošene, so pretežno zaradi evropskih subvencij, če jih ne bi bilo bi bilo tudi tam grmovje in gozd. Ravninske predele smo pa že več ali manj zazidali s trgovskimi centri, cestami in razpršeno stanovanjsko gradnjo.
JohannDoe
12. 08. 2019 10.45
-3
In rešitev so jagenjčki za stare in nove migrante?
oježeš
12. 08. 2019 10.59
+1
Mislim, da se za to, kar je sicer žalostno, lahko zahvalimo le politikom, ki tega nočejo videti in pišejo zakone, ki so za ljudi neživljenjski, sami pa imajo od tega korist, ker za njih zakoni ne veljajo.
Haloška ikebana
12. 08. 2019 09.20
+5
Vse, kar nam ovira pot do ležernega življenja in dobičkov je potrebno odstranit. Pa ne se ustaviti pri zvereh, oziroma živalih, kar nadaljujte pri ljudeh, zadnji pa naj ugasne luč.
elrocco77
12. 08. 2019 09.36
-1
Saj to je samo začetek, ker ravno kmetje (ki mimogrede to danes več niso), bi morali razumeti, da je za ravnovesje v naravi pomembna prav vsaka vrsta. Tako bodo pa iztrebili zveri, potem jih bo motila divjad, potem zajci in lisice, potem mali glodalci, na koncu pa še podzemni žužkojedi... Na koncu ko bodo vse iztrebili in posledično nič pridelali se bojo pa še med sabo požrl.... Kdor ne razume, da če iz verige odvzameš plenilca, to vpliva na vse člene verige spodaj. Primer je Avstralija kjer so iztrebili tasmanskega tigra in Dingote, zdaj pa so se jim tako namnožili zajci, da kmetom povzročajo 5x več škode kot so jim jo kdajkoli prej dingoti ko so odnesli kakšno ovco... In točno to se bo zgodilo tudi tu... Čez 5 let bojo pa kmetje spet protestiral da zdej pa hočejo keš, da jim je spet ne vem katera žival snedla pol pridelka...
Haloška ikebana
12. 08. 2019 09.45
-3
vozl123
12. 08. 2019 09.53
+2
in kva majo ovce pa krave pr gogdnmu ravnovesju
modelx
12. 08. 2019 10.37
+2
evo, pa dobivaš minuse, kot jaz, za podobna razmišljanja. če jim pa sedaj napiševa, da z monokulturami uničujejo naravo, pa bo šele hudič. kar naj si pogledajo travnike. nekoč je bilo na travnikih pestrost trav, danes pa le obična trava in detelja. tak travnik vidiš samo še kje višje od 1000m n.v. ali pa kje v bregovih. kjer pa je ravnina, pa le krš od trave.
Zelo123
12. 08. 2019 09.17
+1
Evropa nmara več kmetov.
LightningBolt
12. 08. 2019 09.01
+5
Me zanima, kje vse po svetu imajo živali težave z ljudmi...
Sefica19
12. 08. 2019 08.50
-9
pa tud volki pa medvedi so živali...ka ce bi vas kr ustrelil ko bi sosedu neki nardil...mal razumte no