Tujina

Trump osramotil Ameriko: ostri odzivi na srečanje v Helsinkih

Helsinki, 16. 07. 2018 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
142

Predsednika ZDA in Rusije Donald Trump in Vladimir Putin sta očitno zadovoljna z izkupičkom prvega vrhunskega srečanja v Helsinkih. Putin je zanikal rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve, Trumpov nastop pa so mnogi označili za sramotnega, nekateri govorijo celo o izdaji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrh v Helsinkih
    02:38
    Iz 24UR: Vrh v Helsinkih
  • Iz SVETA: Trump na srečanju s Putinom
    02:57
    Iz SVETA: Trump na srečanju s Putinom

Na tiskovni konferenci, ki sta se jo udeležila ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin, je le-ta dejal, da je hladne vojne konec. Za razburjenje pa je poskrbel tudi z besedami, da je želel, da Trump zmaga predsedniške volitve leta 2016. Zavrnil je tudi kakršnokoli vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. 

"Gospod Trump se je dotaknil teme ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Moral sem ponoviti, kar sem v preteklosti že velikokrat povedal - ruska država se ni nikoli vmešavala in ne načrtuje vmešavanja v notranje zadeve ZDA," je poudaril.

Dejal je, da lahko ameriški posebni tožilec Robert Mueller pošlje prošnjo za zaslišanje ruskih državljanov, proti katerim je vložil obtožnice zaradi domnevnega vmešavanja v ameriške volitve.

Trump in Putin sta zanikala rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve.
Trump in Putin sta zanikala rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. FOTO: AP

Trump pa je znova napadel preiskavo vmešavanje Rusije v predsedniške volitve ter morebitno sodelovanje med Rusijo in Trumpovo predvolilno kampanjo. Znova je preiskavo označil za "lov na čarovnice" ter dodal, gre za "katastrofo za državo".  "Vodili smo sijajno kampanjo in zato sem predsednik," je dejal in znova odločno zavrnil obtožbe, da je Hillary Clinton premagal s pomočjo ruskih hekerjev in ruske propagande.

Trump je na skupni novinarski konferenci s Putinom dejal, da je bil vrh "odprt, neposreden in globoko produktiven". "Naši odnosi niso bili nikoli slabši kot zdaj. Toda to se je spremenilo pred približno štirimi urami. Res verjamem v to," je izjavil.

Putin pa je dejal, da so bili pogovori z ameriškim kolegom zelo uspešni in koristni. Ob tem je pohvalil odkrito in poslovno naravnano ozračje na vrhu. Prav tako je poudaril, da ni objektivnih razlogov za napetosti med Rusijo in ZDA. "Vsem je jasno, da gredo dvostranski odnosi skozi težavno obdobje. Vendar ni objektivnih razlogov za te težave, trenutno napeto ozračje," je dejal.

Ostri odzivi na Trumpove besede

Na tiskovno konferenco so se ostro odzvali v ZDA, celo v Trumpovi lastni republikanski stranki, kjer so običajno sicer tiho ob številnih kontroverznostih ameriškega predsednika, večina republikancev ne obsoja niti njegovih napadov na Muellerjevo preiskavo. Komentarji so bili po uvodnem šoku neprizanesljivi. Trumpu je nasprotoval tudi Paul Ryan, vodja republikancev v kongresu in dejal, da "ni dvoma, da se je Rusija vmešala v volitve". 

"Nastop Donalda Trumpa na novinarski konferenci v Helsinkih presega definicijo visokih zločinov in prekrškov. To ni bilo nič drugega kot izdaja. Trumpove izjave niso bile le imbecilne, ampak kažejo, da je povsem v Putinovem žepu," je sporočil nekdanji direktor Cie John Brennan, ki je uporabil pravno definicijo razlogov za postopek odstavitve predsednika ali impeachment.

Eden najbolj vidnih in priljubljenih republikanskih senatorjev, Lindsey Graham, je dejal, da bodo Trumpovi odzivi na rusko vmešavanje v volitve Rusi razumeli kot "znak šibkosti" in bodo ustvarili več težav, kot pa jih bodo rešili, piše SkyNews.

Senator Jeff Flake pa je Trumpove obsojanje Amerike zaradi slabih odnosov med državama, označil za "sramotno," ter dodal, da si ni mogel zamisliti, da bo doživel dan, ko bo ameriški predsednik stal na odru z ruskim in za rusko agresijo krivil Ameriko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seveda pa so kritične besede prihajale tudi iz vrst demokratov. Med prvimi se je odzvala Elizabeth Warren

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med najbolj kritičnimi pa je bil ameriški novinar Dan Rather. Dejal je, da je bilo vsem jasno vidno, da je Putin vodil srečanje, Trump pa je izgledal šibko in obupano. Ter dodal, da so ameriški novinarji pokazali več poguma in poštenosti, kot njihov predsednik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogovori trajali dve uri za zaprtimi vrati

Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta zaključila pogovore za zaprtimi vrati. Ti so trajali kar dve uri, Trump pa je pogovore označil za "dober začetek". Vrh se nadaljuje s pogovori delegacij pod vodstvom predsednikov.

O čem točno sta se voditelja pogovarjali na štiri oči zaenkrat še ni znano. Pred srečanjem je Trump sicer dejal, da bo izpostavil tudi vprašanji ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016, a dodal: "Lahko le vprašam. Morda bo zanikal, ampak več kot vprašati ne morem. Kaj naj potem storim, če zanika?" je dejal Trump o prepričanju ameriških obveščevalnih agencij, da je Rusija po Putinovem navodilu vodila uspešno kampanjo pomoči Trumpu, da zmaga na volitvah 2016.

Prav tako nekateri mediji poročajo, da naj bi odprl tudi vprašanje ruske aneksije Krima leta 2014. 

Srečanje se je začelo z zamudo

Putin, znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti. V predsedniško palačo v središču finske prestolnice pa je prispel kakih 30 minut kasneje, kot je bilo sprva predvideno.

Vladimir Putin, znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti.
Vladimir Putin, znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti. FOTO: AP

A ko je ruski predsednik naposled prišel na prizorišče srečanja, tam ni bilo njegovega ameriškega kolega Donalda Trumpa. Po poročanju britanskega BBC je Trump čakal v svojem hotelu, v predsedniško palačo pa se je odpravil potem, ko je Putin že prispel tja.

Putin najdlje pustil čakati Angelo Merkel

Ruski predsednik je med drugim znan tudi po tem, da rad pusti čakati svetovne voditelje. Rekord je postavil s srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ga je čakala neverjetne štiri ure in 15 minut. 

Le malo manj je Putin leta 2012 zamujal na srečanje s tedanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, 4 ure. Po tri ure je pustil čakati nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko leta 2009, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka leta 2013 in japonskega premierja Shinza Abeja tri leta kasneje. Pred tremi leti je zaradi ruskega predsednika za uro in 20 minut zamujala seja Generalne skupščine Združenih narodov v Parizu.

Čakati je pustil celo papeža Frančiška, na srečanje s katerim je zamujal kar 50 minut. Na srečanje z bivšim ameriškim predsednikom Barackom Obamo leta 2012 je Putin prišel s 40-minutno zamudo. Najmanj, 14 minut, je Putina leta 2003 čakala britanska kraljica Elizabeta II., a po kraljevem protokolu je tudi to nedopustno.

Številni sicer menijo, da nekdanji agent KGB na srečanja zamuja namenoma, da bi na sogovornika izvajal psihološki pritisk.

Trump izpostavlja pomen dobrih odnosov med državama

Ob začetku pogovorov je Trump izpostavil pomen dobrih ameriško-ruskih odnosov. "Mislim, da imava odlično priložnost, saj se državi, iskreno povedano, v zadnjih letih nista najbolje razumeli," je dejal in izrazil upanje na "izvrstne odnose". "Čas je, da podrobno govoriva o naših dvostranskih odnosih ter o bolečih točkah v svetu. Teh je zelo veliko," pa je ob začetku srečanja pred novinarji poudaril Putin.

Putin Trumpu: Čas je, da podrobno govoriva o naših dvostranskih odnosih ter o bolečih točkah v svetu. Teh je zelo veliko.
Putin Trumpu: Čas je, da podrobno govoriva o naših dvostranskih odnosih ter o bolečih točkah v svetu. Teh je zelo veliko. FOTO: AP

Trump je še napovedal, da se bosta danes pogovarjala o številnih temah, "od trgovine, obrambe in jedrskega orožja, do Kitajske". "Svet želi, da se dobro razumemo. Gre za dve jedrski velesili. Imamo 90 odstotkov vsega jedrskega orožja, kar ni dobro, slabo je," je še poudaril ameriški predsednik.

Ruskemu kolegu je tudi čestital za odlično svetovno prvenstvo v nogometu, ki se je v Rusiji končalo v nedeljo.

Voditelja srečanje nadaljujeta na štiri oči za zaprtimi vrati, domnevno zato, da bi se izognili uhajanju informacij, piše CNN

Putin vlada Rusiji že 18 let, Trump pa je popoln politični novinec in številne skrbi, da bo Rus Američana ovil okrog prsta.
Putin vlada Rusiji že 18 let, Trump pa je popoln politični novinec in številne skrbi, da bo Rus Američana ovil okrog prsta. FOTO: AP

Demokratski politiki v ZDA so sicer v petek zahtevali, naj Bela hiša odpove vrh v Helsinkih. "Obtožnice so dodatni dokaz za dejstva, ki jih poznajo vsi razen Trumpa. Putin je nasprotnik, ki se je vpletel v naše volitve, da pomaga Trumpu do zmage. Trump bi moral odpovedati srečanje, dokler Rusija ne dokaže, da tega ne bo več počela," je dejal vodja senatne manjšine Chuck Schumer.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi pa je dodala, da bo, če se Trump ne bo postavil po robu Putinu, to resna izdaja ameriške ustave in demokracije. Bela hiša je zatrdila, da vrh ne bo odpovedan.

Trump ima skromna pričakovanja

Trump je v pogovoru za CBS News, objavljenem v nedeljo, povedal, da ima glede srečanja "skromna pričakovanja". Prepričan je, da pogovori ne bodo prinesli "nič slabega" in "morda kaj dobrega", verjame pa v srečanja. O obtoženih ruskih obveščevalcih je napovedal, da bo to vprašanje odprl, ne namerava pa zahtevati njihove izročitve. 

V intervjuju za CBS Evening News, ki so ga predvajali v nedeljo, je Trump izpostavil, da so se vdori zgodili v času njegovega predhodnika Baracka Obame. Dodal je, da je bila tudi njegova republikanska stranka tarča hekerjev, ki pa jim zaradi boljših varnostnih ukrepov ni uspelo vdreti v sistem republikancev. 

Današnji vrh je prvi vrh obeh voditeljev. Putin in Trump sta se sicer prvič sešla ob robu srečanja skupine G20 v nemškem Hamburgu julija lani. Stališča sta izmenjala tudi ob robu vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec) v Vietnamu novembra lani, ko sta sprejela skupno izjavo glede Sirije.

Obtožnice proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke je v petek vložil posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller. Obtožnice je vložil le proti 12 članom ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki bi naj vodili dejavnosti spletnih hekerjev pod imenom Guccifer in DCLeaks. Ti so glede na obtožnico vdrli v računalniški sistem demokratske stranke in odbora za kongresne volitve, nakradli informacije in jih razširili po internetu. 

Trump za slabe odnose z Rusijo obtožuje kar Ameriko

Vrh, ki ga številni označujejo za zgodovinskega, poteka v času, ko so odnosi med Moskvo in Washingtonom na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. To je nekaj ur pred srečanjem izpostavil tudi Trump.

Nekaj ur pred prvim vrhom z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Helsinkih je Trump tvitnil, da dvostranski odnosi med ZDA in Rusijo niso bili nikoli slabši, kot so danes. "Naši odnosi z Rusijo nikoli niso bili slabši po zaslugi več let ameriške neumnosti in zdaj zaradi prirejenega lova na čarovnice," je zapisal Trump na družbenem omrežju Twitter, pri čemer je mislil na posebno ameriško preiskavo o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Absolutist 1
24. 02. 2022 10.14
+1
Na 24ur.com,ste vi prfuknjeni ......streznite se in pustite droge pri miru ....
Čriček mali
20. 10. 2018 07.32
+2
Piščanec osramotil Ameriko? Zanimiv naslov 😂 sam za Komedije je ta 🐥
nightifly
17. 07. 2018 21.06
+1
mackon08 17.07.2018, 13:22:40 -6 nightifly Kakšno bedarijo si napisal, ti se moraš strezniti. ODGOVORI//////////////////////////// mackon ,,,,, povejte to se vasemu klegu ´´puspanu´´ --- odgovor na moje pisanje spodaj so vam napisali kar ostali participanti tega foruma -in to kar stevilcno .. To pa pomeni ,da se morata vidva zelo zamisliti nad poznavanjem geopolitike in procesov ,ki se dogajajo v svetu . Ko bosta vsak dan prebrala en kup svetovnih casopisov in ugotovila kaj se dogaja -potem se pa le prijavita na to stran in delita vase nebuloze z nami . Toda -nikdar vec si ne dovolite drugim deliti levite , ce sami niste sposobni napisati smiselne stvari .Tudi napad izza vase skrite identitete vam ne more pomagati , meni pa prepreciti da vam napisem , da ste samo napihnjenec --sta , da bom bolj precizen . Za zdravljenje ega se clovek zatece k psihiatru -torej na pot .
Boris Kavčič
17. 07. 2018 19.52
+2
da ni Donalda in Janše o kom bi vi pisali,,ostalo itak vse prekuperate
Thinc25
17. 07. 2018 17.48
+9
Slovenski mediji naj se ukvarjajo s Slovenijo, Amerikanci pa naj se ukvarjajo s svojimi problemi.
detect
17. 07. 2018 16.51
+3
kaj bo kej ratal iz tega cirkusa.
Dule Med
17. 07. 2018 18.44
+2
Cirkus se že lep čas predstavlja odvisno iz katerega ozornega kota opazuješ.
kampasutra
17. 07. 2018 16.06
+9
odlišno. očitno je, da bi ga domači radi skinli, ker jim ruši njihove polne riti in sistem parazitstva. narod itak nč nima, tko da nima kaj zgubit. elite pa se bojijo. v evropi pa je potrebno isto nardit. nej se vsak zase pobriga. razni de niroti in ostala zalega igralcska, ki nikol v življenju ni delala, bi jih pa steral iz amerike. kolk jih je dejansko šlo, ko so se duval da se bojo izselil, če zmaga trump... ne vem če kter. prodane in napihnjene žabe, ko je pa treba cono ugodja zapustit, ti bojo pa še š.up.ak lizale.
Boris Kavčič
17. 07. 2018 19.53
+0
ista scena kod pri nas,,,če bo Janez kapo
Viejo cabron
17. 07. 2018 15.07
+5
Putin prehiteva Američane po levi in desni strani. Američani še vedno živijo v 50 letih in v strahu pred komunistično invazijo. Me spominja na film Rusi prihajajo in tako tudi Američani še danes funkcionirajo. Povprečna razgledanost seže do prvega ovinka in potnega lista 95% Američanov še od blizu videla ni in bi radi delali red po svetu. Ubogci, ubogci,....
KungFuPanda
17. 07. 2018 16.30
-5
Ampak če izdaš svoje zaveznike, prej ali slej ostaneš sam. Ker tako tudi pri novih zavezniških izgubiš kredibilnost.
kampasutra
17. 07. 2018 16.35
+3
CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 18.16
+4
V čem pa Rusija prehiteva ZDA? Prosim naštej eno stvar. Eno pomembno.
kapljač1
17. 07. 2018 14.15
+4
Preden se bo Trump "lotil sveta" , bo moral najprej doma porihtat!
kapljač1
17. 07. 2018 14.15
+2
Ameriška politika ni bila prevetrena , odkar obstaja!
dannyer
17. 07. 2018 12.38
+2
pred časom so demokrati sami dajali, da je njihov cil novi volilci zgodi pa se nič. katastrofa.
jps28
17. 07. 2018 11.59
-3
Losat se ZDA in jim prepovedat karšen koli vplivat na Evropo.
Rolesx
17. 07. 2018 11.59
+7
Cmerko pa Slovence a naši novinarji pišejo o Trumpu. Slovenija kje je tvoj piranski zaliv?
nightifly
17. 07. 2018 11.35
+21
V dobrem tednu je Trump Natu in njenim clanicam povedaal kar jim gre . Cisto posteno . Evropa naj skrbi za svojo varnost ,ampak naj za to prrispeva tudi kaj denarja . Postavil je na mesto tudi Britance ,skupaj z Elizabeto . In kot prvi predsednik USA sel na srecanje s pred. Rusije Putinom na enakovredni osnovi - da bi koncno normalizirali odnose , ki so jih prejsnji predsedniki USA privedli skoraj do nuklearne katastrofe . Se se kdo spomni zakaj je Obama dobil Nobelovo ? Jaz ne . Nasprotno -vzeti bi jo mu morali in jo dati kar tema dvema . Kljub temu ,da Trump jasno zagovarja ameriske interese je pokazal vsaj svoje namene ,da zmanjsa tenzijo z Rusi . In cisto jasno je , da cela vzhodna Evropa ZIVI ZELO DOBRO NA RACUN TENZIJ IN MRZNJE ZAHODA DO RUSIJE .Zdaj jim Trump sesuva to hisico iz lecta .Janko in Metka bosta morala zaceti delati ....sami visegrajci pa naj se odlocijo ali bodo delali tudi zase ali samo za Nemce ali oboje . Jaz dam Trumpu popolnoma prav . Mogoce bo tako streznil celotno Evropo , vkljucno z novimi clanicami ,da bodo zacele delati in se zavedati same sebe ,predvsem pa skrbeti same zase . Prihajajo tezki streznitveni casi za Evropo ,mogoce cel svet .
mackon08
17. 07. 2018 13.22
-8
nightifly Kakšno bedarijo si napisal, ti se moraš strezniti.
puspan
17. 07. 2018 15.33
-6
kampasutra
17. 07. 2018 16.08
+6
Morana7
17. 07. 2018 18.55
+1
Boris Kavčič
17. 07. 2018 19.56
ti nisi razumel,daj še enkrat in bolj počasi saj bo...
Cogo
17. 07. 2018 10.50
-3
Vsi so pa spregledali kako skrbno zagorel in urejen je bil. Sicer majčkeno zabuhel, ampak ne dosti bolj kot sicer.
Cogo
17. 07. 2018 10.47
-18
Trump ni sramota za ZDA, je sramota za človeško raso. Je samo bolj butast Stalin ali pa Tito.
Dule Med
17. 07. 2018 10.51
+18
KO JE BIL TITO TEBE ŠE NI BILO ALI SI ŠE DUDAL MAMINO MLEKO, SAZ SEM BIL IN VEM KAKO JE BILO, TAKO LEPO, DA NAM VEČ NEBO V TEM ŽIVLJENJU Z TO NIZKO ZAVESTJO.
Apostol1
17. 07. 2018 15.19
+5
Dule po velikih črkah sodeč si se pa pošteno nakuhal ampak se pa strinjam 100% s teboj ,ker jaz tudi vem kako je bilo živeti s Titom , poudarek je S TITOM in ne pod Titom +++++++++++++++
Čriček mali
20. 10. 2018 10.20
+1
Dule++ ko je biu tito si lahko kredit vzel, užival si z denarjom
Uporabnik443897
17. 07. 2018 10.03
+10
Tako Tramp kot Janšo kritizirajo, če hoče otoplitev odnose s Rusijo. V redu je samo to, da Trump ne moreš ZASTRASEVATI. NEKATERI ŠE BOJIJO DA BI ŠE Amerika in Rusija preveč zbližal ker potem njihove službe ODPADEJO.!!!
vinogradnik33
17. 07. 2018 09.34
-11
Trump , liziko v roke in v peskovnik in ne v politične vode !
Uporabnik443897
17. 07. 2018 10.04
+13
Kollerik
17. 07. 2018 11.53
-4
ne...za vas je pravi edinole prefarbanc s kartoteko kriminalca
agent.brinko
17. 07. 2018 08.20
+4
mislim, da je to dvojnik Trumpa, ki ga je Rusija podtaknila Američanom. Tako je tudi Stalin podtaknil Tita, hahahahahaha.............
puspan
17. 07. 2018 08.18
+1
Tik, tak, tik, tak.
vinogradnik33
17. 07. 2018 08.14
+23
Putin je pokazal Trumpu kdo je glavni in kdo se gre igranje v peskovniku !
nikhrast
17. 07. 2018 08.48
-38
Putin je revež na ekonomski ravni, biznis ga ignorira, nobeden mu ne zaupa, Trump bo pa še povečal sankcije.
fisho
17. 07. 2018 09.20
+20
Komentiraj tisto za kar si prepričan da vsaj kaj veš, ker ta tema ni zate.
Dule Med
17. 07. 2018 10.51
+6