Tujina

Kitajske oblasti turistom začasno prepovedale obisk Tibeta

Peking, 20. 02. 2019 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
6

Pred 60. obletnico odhoda tibetanskega duhovnega vodje dalajlame iz Tibeta je Kitajska tujim turistom prepovedala obisk Tibeta do 1. aprila. O tem so poročale številne kitajske potovalne agencije v Nemčiji, prepoved potovanja pa velja po nalogu vlade. Kitajci so tujim turistom v preteklosti že večkrat prepovedali dostop do Tibeta, in sicer v času pomembnih političnih zborovanj.

Tibet je planota, ki leži na nadmorski višini med 3600 in 5200 metrov in je znana kot streha sveta. Od 15. stoletja se je budistično kraljestvo razvilo v meniško državo z dalajlamo kot vodjo in Lhaso kot prestolnico.

14. dalajlama se je rodil 6. julija 1935 v Tibetu kot Lhamo Dhondup. Ko je bil star dve leti, so ga razglasili za ponovno utelešenje 13. dalajlame in ga preimenovali v Tenzina Gyatsa. Pri šestih letih so ga sprejeli v budistični samostan, kjer je študiral do 23. leta starosti.

Tibet je planota, ki leži na nadmorski višini med 3600 in 5200 metrov in je znana kot streha sveta.
Tibet je planota, ki leži na nadmorski višini med 3600 in 5200 metrov in je znana kot streha sveta. FOTO: Shutterstock

Leta 1950 je novoustanovljena komunistična Ljudska republika Kitajska zasedla Tibet in leta 1965 vzpostavila avtonomno regijo Tibet. Ker so se Tibetanci bali, da bodo komunistične oblasti zajele njihove voditelje, so se 10. marca 1959 uprli. V okviru tega upora je zdaj 83-letni dalajlama 17. marca istega leta skupaj s 100.000 Tibetanci, preoblečen v vojaka, prebegnil čez mejo v sosednjo Indijo. Iz Indije zdaj deluje in leta 1989 si je prislužil Nobelovo nagrado za mir.

Kitajske komuniste je skušal pomiriti leta 2011, ko je prekinil 368 let tradicije in se odpovedal posvetni oblasti nad Tibetom. Ostal je le duhovni vodja, vendar to Kitajske ni zadovoljilo in ostaja v izgnanstvu.

Kitajska je že večkrat prepovedala dostop tujim turistom do Tibeta v času pomembnih političnih zborovanj ali obletnic. Več kot 100 Tibetancev se je v zadnjih letih samosežgalo zaradi nasprotovanja kitajski politiki prisilne asimilacije na območjih, kjer živijo etnične manjšine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
20. 02. 2019 19.36
+3
Bil sem tam gor v Lhasi in naokrog in videl, da staroselci proti prišlekom Hanom nimajo šans. Tibetanci so indoktrinirani z budizmom, Kitajci so konfucianski in laotseanski pragmatiki, kšeftarji in zavojevalci. To so jim pustila stoletja tibeta ske teokratske države, kjer je kler imel absolutno duhovno in tudi posvetno oblast. Bi se ti šel namesto peš hoje metat v ribo po tleh po stari cesti iz Ljubljane vse dol do koprske ali bogdaj piranske katedrale!??? Tibetanec se voljno meče po prašnih cestah in poteh še na večjih razdaljah. Uborni vaščani znosijo vse svoje imetje v lokalne samostane, še posebej pa to počno po smrti svojcev, za katere jim menihiv samostanu izračunajo, koliko časa je še potrebno in koliko denarja in blaga morajo svojci umrlega v samostan prinesti, da bo duša pokojnika osvobojena. WOW! Prostracija je ta beseda in pomeni romarsko metanje samega sebe v ribo po prašni romarski poti, vodeča najmanj do krvavih kolen in komolcev. Imaš tisoče njih, ki iz tega romarskega metanja svojega telesa po tleh in vrtenja mlinčkov ustvarijo svoj smisel življenja. Kako naj ta svet tekmuje s kitajskim prag,atizmom in železnico, zgrajeno na stebrih na permafrostu in z vagoni z nadpritiskom za dihanje potnikov?
ne rabimo predsednika
21. 02. 2019 17.09
+1
res je o Tibetu vemo zelo malo. Vem pa da ima dalajlama zelo rad Rolex ure, ne eno, kar 15 jih menda ima, tega pa tudi ne razumem.
jg57
20. 02. 2019 17.03
+3
Večina ve o Tibetu zelo malo. Če nisi bil tam te krivice, ki se dogaja ne moreš začutit. Videl sem na lastne oči in vem o čem govoriš. Proto močni Kitajski Tibetanci zaenkrat nomajo nobrne možnost zato ke najbolj pametno, da se aktivmo ne upirajo. Enpstavno bodo morali še dolgo čakat, da se bo kaj spremenilo. Je pa Tibet izjemno velik in v tako ekstremnih razmerah lako Kitajci funkcionirajo samo v mestih v oddaljenih krajih pa samo Tibetanci. Kitajska je tudi zgradila 5000 km železnico Peking-Lassa in jo pripeljali na 4000 m nadmorske višine. Seveda pa ni prav, da mednarodna skupnost ne reče nič na te krivice, ki se dogajajo.
Dragonball
20. 02. 2019 16.39
+5
Gledam članke od daleč in vidim ta grozljiv naslov ter si mislim "bogve koliko Tibetancev bojo vzvišeni in arogantni kinezi ta čas zmasakrirali" potem pa zraven še vidim število komentarjev in kar ne morem verjet svojim očem da ima tak članek samo par komentarjev. A si predstavljate kaj bi se zgodilo, da bi to isto nardili Španci z Katalonijo, Angleži z S. Irsko ali Avstrijci z Koroško(kjer živi Slovenska manjšina)??? Tu spodaj bi bilo minimalno pet tisoč komentarjev, ki bi zahtevali vse možne sankcije proti takim državam, pošiljali njihove predstavnike v Haag in pred zid in ne vem kaj še vse ampak ker je to pač nekje v daljnem Tibetu in ker ti ljudje niso beli Evropejci seveda taka novica(razen redkih) nobenega ne gane, kaj šele da bi se zganila mednarodna skupnost, nevladne organizacije in vsi družno obsodili ter izolirali državo ki počne take grozote
Dragonball
20. 02. 2019 13.58
+16
Tibet je sramota za Kitajsko, pa to ne moreš verjet kaj vse si lahko privoščijo nekatere države samo zato ker so članice varnostnega sveta ZN in ker imajo močno ekonomijo. Najhujše pa je to, da se taka država oz. republika povrh vsega še imenuje LJUDSKA!!! Pa srčno upam da se bodo kitajskim liderjem nekega dne pošteno vrnile vse grozovitosti ki so jih oni povzročili Tibetancem
Blue Dream
20. 02. 2019 13.34
+15
v prejšnejm stoletju je folk nosil majice free Tibet