Tujina

Pobijali in odirali tigre, iz njihovih kosti kuhali osnovo za lajšanje artritisa

praga, 19. 11. 2018 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Češkem so zaključili preiskavo, v kateri so na prste stopili kriminalni združbi, ki je nelegalno ubijala in predelovala tigre, leve in pume. Izdelke iz divjih mačk, kot je na primer osnova iz tigrovih kosti, so večinoma prodajali na trgu za potrebe tradicionalne kitajske medicine. Tihotapci so se okoriščali tudi s prodajo tigrovih kož in šap.

Kot poroča Guardian, so češki okoljski inšpektorji in policija z odkritjem farme divjih mačk v Pragi zaključili kar pet let trajajočo preiskavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prizorišču farme s tigri so v nedelujočem hladilniku našli ostanke odrtih tigrov, levov in pum. Okoljska inšpektorica Pavla Rihova opisuje grozote, ki so jim bili priča v trenutku, ko so našli ostanke preminulih živali: "25 let sem inšpektorica, a še nikoli nisem doživela tako groznega prizora. Našli smo star zamrzovalnik, ki ni bil priklopljen na elektriko, ta pa je bil napolnjen s trupli živali. Na vrtu je moral biti več kot dve leti." Kot je dodala, so v hlevu poleg hiše odkrili nedavno ubitega tigra, ki so ga precizno ustrelili v vrat, da niso poškodovali njegovega dragocenega kožuha. V isti sobi so na kuhalniku našli tudi meso in kosti neznane živali.

Kot je dodala, so v hlevu poleg hiše odkrili nedavno ubitega tigra, ki so ga precizno ustrelili v vrat, da niso poškodovali njegovega dragocenega kožuha. V isti sobi so na kuhalniku našli tudi meso in kosti neznane živali.
Kot je dodala, so v hlevu poleg hiše odkrili nedavno ubitega tigra, ki so ga precizno ustrelili v vrat, da niso poškodovali njegovega dragocenega kožuha. V isti sobi so na kuhalniku našli tudi meso in kosti neznane živali. FOTO: Twitter

S tem odkritjem so zaključili petletno preiskavo češke policije, carine in okoljskega inšpektorata  in razbili organizirano kriminalno združbo čeških in vietnamskih kriminalcev, ki so nezakonito ubijali in predelovali zaščitene divje mačke, ki so jih nato prodajali večinoma na trg tradicionalne kitajske medicine. 

Od vrečke s tigrovimi kostmi do grozljivega prizorišča

Prvo sled za kriminalno združbo so preiskovalci dobili leta 2013, ko so inšpektorji v vozilu Vietnamca našli vrečko s tigrovimi kostmi. Nekaj mesecev kasneje so našli še okostja dveh tigrov. Oblasti so nato začele intenzivno preiskovati tudi izdelke iz divjih mačk, kot so tigrovo vino in juhe, ki naj bi izvirali iz Češke. Okoljski inšpektorat je bil zaradi odkritij zaskrbljen in leta 2015 so začeli intenzivno preiskavo ujetništva divjih mačk na Češkem.

Tihotapci so za gram pripravka zaračunali 60 evrov. Kože divjih mačk so prodajali od 2.000 do 4.000 evrov, šape pa po 100 evrov.

V državi je zakonodaja sicer izjemno stroga, prijavljeno mora biti vsako rojstvo, prodaja ali smrt divjih mačk. Ko so inšpektorji pričeli pregledovati dokumentacijo v povezavi z uvozom divjih mačk, pa so odkrili ogromno nepravilnosti, stopnja smrtnosti tigrov v zasebnih zoojih pa je bila šokantno velika. Normalna starost, ki jo dosežejo tigri, je običajno približno 20 let, tigri v zasebnem varstvu pa so umirali, še preden so dopolnili pet let.

Oblasti so prišle na sled Ludvíku Berouseku, članu znane češke cirkuške družine, ki vodi največjo farmo tigrov in levov na Češkem. Uradno goji velike mačke za potrebe cirkusov in zasebnih zoojev. Oblasti so posumile, da je ta povezan z združbo, ki je tihotapila izdelke iz tigrov v Vietnam. Po skoraj dveh letih so češke oblasti razkrile kriminalno združbo, ki ji je 'predsedoval' Le Kuan Vu, vietnamski trgovec, ki je izdajal ukaze, kaj naj naredijo s tigri. Berousek je potem mačke dostavil češkemu 'lovcu' Milošu Hrozineku, ki je skupaj z Vujem mačke razkosal in jih doma skuhal oziroma predelal.

Tigrove kocke prodajali na trg kitajske tradicionalne medicine

Preiskovalci so ugotovili, da kriminalna združba prodaja 'tigrove kocke oziroma tigrovo kostno osnovo,' za katero v tradicionalni kitajski medicini verjamejo, da krepi kosti in preprečuje artritis.

Tihotapci so za gram pripravka zaračunali 60 evrov. Kože divjih mačk so prodajali od 2.000 do 4.000 evrov, šape pa po 100 evrov.

Ko živali dosežejo spolno zrelost, to je pri starosti petih let so veliko več vredne mrtve kot žive.
Ko živali dosežejo spolno zrelost, to je pri starosti petih let so veliko več vredne mrtve kot žive. FOTO: AP

Pojav naj ne bi bil povezan le s potrebami trga TKM, ampak tudi s povečanjem števila manjših zasebnih zoojev, kjer lahko otroci božajo in se igrajo z mladički mladih tigrov ali levov. To pa lahko z njimi počnejo le do starosti največ enega leta, saj potem postanejo prenevarni za otroke, pojasnjuje Rihova.

Da bi zadostili vse večjem povpraševanju za mladičke tigrov in levov, se tako veča tudi potreba po gojenju teh živali, je pojasnila. Ko postanejo živali prestare za to nalogo, jih prevzamejo cirkusi, ki jih lahko uporabljajo le še nekaj let, ko pa živali dosežejo spolno zrelost, to je pri starosti petih let, pa so prevelike in prenevarne tudi za te namene, zato so veliko več vredne mrtve kot žive.

Berousek, Hrozínek in Vu so bili obtoženi za ilegalno pobijanje in prekupčevanje z zaščitenimi vrstami, a v pridržanju je le še eden izmed njih, saj sta preostala dva plačala varščino. Inšpektorica opozarja, da je lahko nezakonita trgovina s tigri aktivna tudi drugod po Evropi in poziva Evropsko komisijo k ukrepanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wortex2
19. 11. 2018 20.22
-8
Ah človeška dvoličnost. Saj klavnice z kravami in prašiči so iste. Dokler jeste meso ste isti kot ti ki so pobivali mačke.
Bratomil
19. 11. 2018 21.23
+15
Ko se orje in pobira pridelke na kmetijskih površinah je pobito ogromno žuželk, sesalcev in kolobarnikov, da niti ne omenjam škropljenja pridelkov. Kdo je zdaj dvoličen, sta mar krava in prašič več vredna? Prišparaj nam tvojo poceni moralo.
Gaia Asta
19. 11. 2018 21.44
+8
Saj Tecinc dobro razmišlja, skrbi pa me zate, ker kažeš občutne znake kroničnega nihilizma, skratka, poznam ljudi, ki pravijo, da je rezat solato, enako, kot ubit kravo. Ja, pa ni tako, a ne? Sej mogoče ti bo šlo, če res fino razmisliš...
fairplayy
19. 11. 2018 22.22
-1
Ves tiger tud je meso res pa je da ga pojemo prevec
Bratomil
19. 11. 2018 22.38
+1
Vse se vrti okoli kroga rojstvo-smrt. Kdo si ti ali pa jaz, da sodiva kaj se lahko ubije, pohabi, katere gmote celic so več vredne. Narava je kruta in čeprav tudi jaz ne odobravam ubijanja, je to pač sestavni del bivanja. Kaj pa veš, morda tudi solato boli, pa ne more kričati. Mogoče si pa na "višji vibraciji" in morda veš nekaj več, kar pa močno dvomim.
Dinho8O
19. 11. 2018 20.15
+1
Tako je to v kapitalizmu.
Ata_Smrk
19. 11. 2018 20.11
+62
clovek ubije zver. a taista zver plemenitejsa in lepsa, vrednejsa od takega cloveka... tega je tal po svetu veliko... uboge zveri, pa tako lepe...
Wahl
19. 11. 2018 19.36
+64
Grozno. Uboge plemenite mačke. Ljudje, ki so to počeli pa živali.
RedRocket
19. 11. 2018 21.34
+26
Ljudje, ki to počnejo niso živali niti zverine, so še hujši "človek"
flojdi
20. 11. 2018 14.46
. ti ljudje človeki sploh še niso postali; in žal nikoli ne bodo. / in pravim si, da smo vsi živali. rastlinojede in mesojede(zveri)(tudi mi). Zverine so pa samo škart ljudje