Tujina

Tisoči na zadnji poti novinarja

Carigrad, 23. 01. 2007 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogreba turškega novinarja Hranta Dinka se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so sprevod pospremili s protesti.

Žena ubitega novinarja je med nagovorom dejala, da je treba za umor najti globlje razloge.
Žena ubitega novinarja je med nagovorom dejala, da je treba za umor najti globlje razloge. FOTO: Reuters

Pogreba umorjenega turškega novinarja armenskega rodu, Hranta Dinka, se je v Carigradu udeležilo več tisoč ljudi, ki so ob mimohodu Dinkove krste vzklikali Vsi smo Armenci, vsi smo Hrant Dink, s seboj pa so imeli tudi transparente z enakim napisom.

Prihod krste ubitega novinarja pred vhod v poslopje tednika Agos, katerega urednik je bil 52-letni Dinka in kjer je bil s tremi streli ubit, so zbrani pozdravili z večminutnim aplavzom. In čeprav je njegova žena Rakel njegove privržence prosila, naj se pogreb ne spremeni v protest, je veliko prisotnih protestiralo proti fašizmu in zakonu, po katerem je bil Dink obsojen šest mesecev pogojno zaradi žalitev Turčije.

Kot je znano, je urednik tednika Agos kritično pisal o množičnih pobojih Armencev med prvo svetovno vojno. Poboje je označil za genocid, zaradi česar so ga turški nacionalisti imeli za izdajalca. Vendar je Dink poudarjal, da si je s svojim delom predvsem prizadeval zbližati Armenijo in Turčijo, ki še vedno nista navezali diplomatskih stikov.

Poleg tisoče žalujočih je sprevod spremljalo tudi več sto policistov, med njimi tudi ostrostrelci.
Poleg tisoče žalujočih je sprevod spremljalo tudi več sto policistov, med njimi tudi ostrostrelci. FOTO: Reuters

Dinkova žena je v nagovoru množici pred Agosom opozorila, da morajo poiskati globlje razloge za umor njenega moža. "Morilec je bil nekoč otrok; če se ne vprašamo, kako je ta otrok postal morilec, ne bomo dosegli ničesar," je dejala. Krsto je nato na skoraj osemkilometrski poti od Agosa do ortodoksne cerkve, kjer je bil pogreb, spremljala objokana množica. Zadnji sprevod novinarja Dinka je spremljalo tudi več sto policistov, na območju sprevoda pa so veljali strogi varnostni ukrepi. Na strehah bližnjih stavb je bilo videti tudi ostrostrelce.

Turška policija v zvezi z umorom Dinka zaslišuje sedem osumljencev, med njimi 17-letnega Oguna Samasta, ki so ga prijeli v soboto in je umor priznal. Med njimi je tudi nacionalistični skrajnež Yasin Hayal, ki je bil obsojen za smrt šestih ljudi v bombnem napadu na restavracijo McDonald's v Trabzonu leta 2004. Samastu naj bi priskrbel orožje in ga vzpodbujal, da je ubil Dinka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.