Tujina

Tisoči v Beogradu pozivali k aretaciji morilca politika kosovskih Srbov Ivanovića

Beograd, 17. 01. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V središču Beograda se je zbralo več tisoč ljudi, ki so pozivali k aretaciji morilca in naročnika umora ubitega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Po letu dni še vedno ni znano, kdo je ubil politika.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protesti v Beogradu
    01:59
    Iz SVETA: Protesti v Beogradu
  • Pohod v spomin na ubitega politika kosovskih Srbov
    00:39
    Pohod v spomin na ubitega politika kosovskih Srbov
Demonstranti so pozivali k aretaciji morilca in naročnika umora politika, ki je bil ubit pred letom dni v Kosovski Mitrovici.
Demonstranti so pozivali k aretaciji morilca in naročnika umora politika, ki je bil ubit pred letom dni v Kosovski Mitrovici. FOTO: AP

Udeleženci shoda v spomin na ubitega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića so nosili sveče in transparent "nas je kljub vsemu več". Sveče so prižgali pred pravoslavno cerkvijo svetega Save, poroča STA.  Demonstranti so pozivali k aretaciji morilca in naročnika umora politika, ki je bil ubit pred letom dni v Kosovski Mitrovici. 

Organizatorji shoda so nov protest napovedali za soboto v Beogradu.

Po letu dni še vedno ni znano, kdo je ubil politika

"Nisem problem jaz kot osebnost, temveč to, da govorim resnico. Če ne ukrepate, potem glejte nasilje. Ljudje so prestrašeni in razumem jih, a nihče nima pravice s svojim strahom ogroziti prihodnosti drugih. Uprite se, nas je kljub vsemu več," so izjave ubitega politika, ki jih je ob začetku shoda prebral srbski igralec Branislav Trifunović. Igralec je še opozoril, da po letu dni še vedno ni znano, kdo je ubil Ivanovića in kdo je naročil njegov umor.

Na slovesnosti tudi srbski državni vrh

Pred shodom je v cerkvi svetega Save potekala spominska maša, ki se je je udeležil srbski državni vrh, tudi predsednik Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić. V Kosovski Mitrovici pa so se obletnice umora v sredo spomnili s prižiganjem sveč na kraju, kjer je bil ubit Ivanović.

Kot poroča Radio-televizija Srbije se je slovesnosti udeležila tudi družina pokojnika, njegova žena Milena Ivanović je s sinom v njegov spomin prižgala svečo, srbski politik Marko Đurić pa je izpostavil, da ne bodo odnehali od iskanja pravice v tem primeru: "Oliverja se vsi spominjamo s pieteto in žalostjo, za vse nas pa je njegov umor velika tragedija, ki je globoko pretresla našo državo." Dodal je, da bodo naredili vse, da najdejo storilce, a da bodo pri tem zaščitili dostojanstvo pokojnega.

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja lani z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici.

Spomnimo

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja lani z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom. Kosovske oblasti so novembra lani prijele tri kosovske Srbe, ki jih sumijo vpletenosti v umor, a podrobnosti preiskave še niso znane.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blackwithe
18. 01. 2019 19.41
Slovenski mediji in narod obsedan z Srbijo..če je kaksn post o Slovencih na 24 ur nic komentarjev..Srbija je skoz v špici!! Očitno je pač lider v regiji
Rde?aAnarhistka
17. 01. 2019 19.42
+3
Če b bla še Jugoslavija neb blo problemow. Zdej pa mate nacionalizm pa rewščino.
Mihatadesni
17. 01. 2019 13.43
+33
Kosovo je južni del Srbije in, kot tak pripada k matični državi, torej Srbiji.Kosovo, kot samostojna država ne obstaja, ker bi morali biti za kaj takega vsi narodi, ki živijo v tem delu Srbije.Zanima me s kakšno pravico je tam NATO in predvsem, kaj še delajo tam doli naši vojaki, ker Srbi več kot očitno lahko obvladujejo s svojimi varnostnimi silami, svoje legalno ozemlje. Albanci iz male Albanije niso avtohtoni prebivalci na tem ozemlju. Odcepitev lahko razglasiš samo takrat, če so zato vsi tam živeči narodi, kolikor vem pa tega soglasja ni, Nato je nelegalno okupiral ta del suverene države Srbije. Kakorkoli Srbija bo Kosovo dobila nazaj, slej kot prej, vse vpletene, ki so pa pomagali ustanoviti to nelegalno državo pa je potrebno takoj aretirati in poslati v Haag, na sojenje največ morilcev iz ZDA in voditelje ostalih članic te zastarele organizacije NATA, vključno s preprodajalci človeških organov, ki vodijo neko namišljeno neobstoječo vlado.
Mariborrrrrrrrr
17. 01. 2019 17.59
+1
Deo30
17. 01. 2019 12.08
+5
Ma vse je v kur..
nestabilen
17. 01. 2019 11.04
+21
Celo zmerni Kosovcani se zgrazajo nad tem kaj se dogaja na Kosovu,Nato pa mizi na obe ocesi.
TOX6
17. 01. 2019 09.37
-30
EUropejvcev te novosti ne zanimajo. ostali pa lahko to berejo v svojem jeziku na svojih porrtalih!!!!!!!
cirenij
17. 01. 2019 10.06
+37
Pa kaki evropejc si ti? Te zanima samo agresivna politika USA,@co. Trenutno pa še kraljevska, izkoriščevalska družina? Zavedaj se, v katerem prostoru živiš. Ki ti je dajal to, kar zdaj imaš. In če ne bi bilo 50% pokradeno, bi zdajle ti in jaz uživala.
vertex
17. 01. 2019 11.51
+4
huntt je med ostalimi...obseden je s srbijo
ina5785
17. 01. 2019 18.41
+0
Huntt - pa daj nehaj!!! Namesto teh otročjih bedastoč, ki jih treseš tu gor - razmisli! Enostavno NE komentiraj, če nimaš kaj pametnega, izvirnega povedat. Tvoje glupo mnenje pa res nikokar NE zanima