Tujina

'To bi bilo dovolj'

Seul/Washington, 09. 10. 2006 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

S temi besedami se je severnokorejski diplomat odzval na vprašanje, ali njegova država načrtuje nove jedrske poskuse.

Jedrski test naj bi bil izveden ob 3. uri in 36 minut v ponedeljek zjutraj po srednjeevropskem času blizu mesta Kilju na severovzhodni obali Severne Koreje.
Jedrski test naj bi bil izveden ob 3. uri in 36 minut v ponedeljek zjutraj po srednjeevropskem času blizu mesta Kilju na severovzhodni obali Severne Koreje. FOTO: Reuters
Pred izvedbo prvega severnokorejskega jedrskega poskusa so bile z njim seznanjene Kitajska, ZDA in Rusija, poročajo tuje tiskovne agencije. Pjongjang naj bi Rusijo obvestil dve uri prej, Peking pa 20 minut, ta pa naj bi nato obvestil Washington.

Uradna tiskovna agencija Severne Koreje KCNA je v nedeljo poročala, da je Pjongjang uspešno izvedel prvi podzemni jedrski poskus. Enako novico potrjujejo tudi uradniki južnokorejske vlade, zato je tamkajšnji predsednik Roh Moo Hyun že sklical nujno izredno sejo svetovalcev za nacionalno varnost. Varen in uspešen jedrski poskus - uhajanja radiacije naj ne bi bilo - je v ponedeljek potrdil tudi uradni Pjongjang.

Testiranje zaradi ZDA?


Severna Koreja je sicer pred dnevi zagrozila, da bo izvedla jedrski poskus predvsem zaradi odvračanja nevarnosti vojaškega napada s strani ZDA.

Novica o poskusu je bila objavljena v času, ko je v Seul iz Pekinga pripotoval japonski premier Šinzo Abe. Abe je po srečanju s kitajskim predsednikom Hu Džintaom dejal, da se Japonska in Kitajska strinjata, da bi bil jedrski poskus Severne Koreje nesprejemljiv, in poudaril, da se obe državi zavzemata za vrnitev Severne Koreje k šeststranskim pogajanjem.

Jedrski test naj bi bil izveden na severovzhodni obali države
Jedrski test naj bi bil izveden na severovzhodni obali države FOTO: Reuters


Seizmološke naprave zaznale severnokorejski poskus

Bomba v Hirošimi je imela moč okoli 15.000 ton TNT, tista v Nagasakiju pa 21.000 ton.

Ameriški geološki inštitut je sporočil, da je v Severni Koreji zaznal potres z močjo 4,2 stopnje po Richterjevi lestvici. Potresne valove so potrdili tudi japonski seizmologi. Ugotovili so, da je bil potres v Severni Koreji zelo plitev oz. skoraj na površini. Ali so bili potresni valovi posledica jedrskega poskusa, niso mogli takoj potrditi.

Ameriški geološki inštitut je zaznal potres z močjo 4,2 stopnje po Richterjevi lestvici, v Južni Koreji pa je imel potres magnitudo 3,5 stopnje
Ameriški geološki inštitut je zaznal potres z močjo 4,2 stopnje po Richterjevi lestvici, v Južni Koreji pa je imel potres magnitudo 3,5 stopnje FOTO: Reuters

Južnokorejske oblasti so sporočile, da po jedrskem poskusu v severni sosedi niso zaznale povečane radioaktivnosti. Po njihovih podatkih naj bi bila sicer moč poskusa enaka 550 tonam trinitrotoluena, kar je veliko manj kot atomski bombi, ki so ju ZDA odvrgle na Japonsko med drugo svetovno vojno.

Direktor južnokorejske službe za zaščito pred jedrsko nevarnostjo Han Seung-Džae je dejal, da radioaktivnosti morda sploh ni mogoče zaznati, če je bil poskus opravljen v tesno zaprtem prostoru. Omenjena agencija ima po vsej državi nameščenih 37 opazovalnic.

Južnokorejske obveščevalne službe domnevajo, da je Pjongjang poskus izvedel v vodoravnem predoru blizu raketnega oporišča na severovzhodu države. Test naj bi izvedli v 360 metrov visokem hribu severovzhodno od oporišča Musudanri v kraju Hvadaeri.

Južna Koreja je svojim četam ukazala popolno pripravljenost.

Evropska unija in Varnostni svet obsodila testiranje

Slovensko zunanje ministrstvo testiranje odločno obsodja in ob tem opozarja na možnost mednarodnih napetosti, ki bi lahko sledile tovrstnim dejanjem. Severno Korejo tudi poziva, naj s testiranji preneha in nadaljuje šeststranske pogovore.

"Predsedstvo EU močno obsoja testiranje eksplozivne jedrske naprave s strani Severne Koreje. Poskus je nesprejemljiv," je zapisalo finsko predsedstvo EU in napovedalo odločen odziv na to "provokativno dejanje".

"Ta poskus ogroža regionalno stabilnost in predstavlja resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti," piše v izjavi finskega predsedstva, ki med drugim tudi poziva Severno Korejo, naj se odreče tako nadaljnjim jedrskim poskusom kot tudi jedrskemu orožju ter se vrne za pogajalsko mizo.

Tri izmed petih stalnih članic VS ZN - ZDA, Francija in Velika Britanija, so pozvale k resoluciji iz 7. poglavja Ustanovne listine ZN, ki bi vključevala sankcije. Drugi dve stalni članici - Kitajska in Rusija, pa sta jedrski poizkus obsodili, nista pa izrazili podpore omenjeni resoluciji.

Isti poziv je na Pjongjang naslovil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je napovedal hiter in jasen odgovor. Petnajsterica je Pjongjang soglasno obsodila po zgolj tridesetih minutah razprave.

Zaskrbljenost je izrazil tudi generalni sekretar svetovne organizacije Kofi Anan.

"To bi bilo dovolj"


Severna Koreja medtem vztraja pri svojem. Njen veleposlanik pri ZN, Pak Gil Jon, je tako izjavil, da bi moral VS ZN čestitati Severni Koreji za njen jedrski poskus, namesto da sprejema "nekoristne" resolucije ali izjave.

Jedrski reaktor v Severni Koreji
Jedrski reaktor v Severni Koreji FOTO: Reuters
Na vprašanje, ali Pjongjang načrtuje nove poskuse, je Pak dejal: "To bi bilo dovolj. Ne mislite tako?"

Kremelj in Bela hiša enotno

Ameriški in ruski predsednik, George Bush in Vladimir Putin, sta se po telefonu dogovorila, da bosta državi glede Severne Koreje zavzeli enotno stališče.

Zunanji ministri ZDA, Japonske in Južne Koreje pa so se v strinjali, da so razmere zelo resne. V pogovoru z vodjema ameriške in japonske diplomacije, Condoleezzo Rice in Tarom Asom, je južnokorejski minister Ban Ki-moon izrazil pričakovanje Seula, da bo VS ZN sprejel potrebne korake in se zavzel za odločen pristop.

Mednarodna skupnost ogorčena
Predsedujoči Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Ernest Petrič, je v odzivu na jedrski poskus napovedal, da se bo Svet guvernerjev sestal v prihodnjih dneh, o čemer že potekajo dogovori.


Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je ob obsodbi poskusa kot izzivanja ter grožnje varnosti in stabilnosti v regiji in v svetu zahteval "odločen odziv" VS ZN. Poudaril je tudi, da mednarodna skupnost od Pjongjanga pričakuje obnovitev šeststranskih pogovorov o svojem jedrskem programu.

K odločnemu odgovoru mednarodne skupnosti je pozval tudi francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy. Po njegovem mnenju poskus spodkopava mednarodno varnost.

Jedrski poskusi so prepovedani od leta 1996. Od leta 1945, ko so ZDA razvile jedrsko bombo in jo tudi odvrgle na japonski mesti Hirošima in Nagasaki, je bilo v svetu po uradnih podatkih izvedenih 2048 jedrskih poskusov. Več kot polovico, 1032, so jih izvedle ZDA, 715 pa Rusija.

Vodja španske diplomacije Miquel Angel Moratinos pa je severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila pozval k takojšnji vrnitvi k diplomatskim pogajanjem. Dodal je, da se bodo članice EU kmalu sestale na pogovorih o ukrepih proti Seulu.

Zaskrbljeno so se odzvale tudi nordijske države. Švedski zunanji minister Carl Bildt je poskus označil za "premišljeno in resno izzivanje mednarodne skupnosti". Danski zunanji minister Per Stig Möller, čigar država je članica VS ZN, je dejal, da se bo pred današnjim nujnim zasedanjem VS ZN skušal pogovarjati s kitajskim kolegom. "Če želimo karkoli storiti glede Severne Koreje, moramo imeti podporo Kitajske. Kitajska je ključna zaradi dobave nafte Pjongjangu," je dejal, ob tem pa izrazil bojazen pred oboroževalno tekmo v Aziji.

Tudi Norveška je pozvala VS ZN k razpravi, zunanji minister Jonas Gahr Store pa je še dejal, da Oslo obsoja poskus.
Tudi Norveška je pozvala VS ZN k razpravi, zunanji minister Jonas Gahr Store pa je še dejal, da Oslo obsoja poskus. FOTO: Reuters


Tudi Pakistan, ki ima jedrsko orožje in je ob Indiji kot zadnja država leta 1998 izvedel poskus jedrskega orožja, je obsodil poskus, ki "destabilizira razvoj v regiji". Oče pakistanskega jedrskega programa Abdul Kader Kan je bil sicer v središču preiskave mednarodnega črnega trga jedrskega orožja, ko je leta 2004 priznal, da je prodal jedrske skrivnosti Severni Koreji, Iranu in Libije.

ZDA za trgovinske sankcije

ZDA so v osnutku resolucije, ki so jo predložile Varnostnemu svetu Združenih narodov, predvidele stroge sankcije proti Severni Koreji, ki je danes uresničila grožnjo in izvedla jedrski poskus. Sankcije naj bi med drugim obsegale prepoved trgovine z orožjem in luksuznim blagom ter mednarodne inšpekcije vsega blaga, ki bi prišlo v državo ali šlo iz nje, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA uvesti sankcije v skladu s 7. poglavjem Ustanovne listine ZN, pri tem pa ne omenjajo vojaških ukrepov proti Pjongjangu. Med ukrepi, ki jih predlaga Washington, sta še prepoved trgovanja z materiali, ki bi lahko služili za izdelavo ali uporabo orožja za množično uničenje, in poziv državam, naj zagotovijo, da Severna Koreja ne bo uporabljala njihovega ozemlja za širjenje orožja ali prepovedane dejavnosti. Med predlogi je tudi prepoved finančnih transakcij, ki bi jih Pjongjang lahko uporabil za te dejavnosti. Države naj bi tudi zamrznile vse sredstva, povezana s severnokorejskim raketnim ali drugimi programi, povezanimi z orožjem.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssg
09. 10. 2006 15.22
Glede na grožnje ZDA Severni Koreji in glede na njeno vlogo v Iraku in grožnje Iranu, popolnoma logično dejanje s strani Severne Koreje, ker se zaveda, da so varni Z jedrskim orožjem.
goso
09. 10. 2006 13.20
Dokler bo stric Sam grozil drugim, je logično, da se morajo zavarovati kot vedo in znajo. Oziroma kot se je z jedri zavaroval stric Sam, pa še s čim drugim. Vedno izumlja kaj novega, da si pridobi nadmoč. Edina perspektiva je, žal in še enkrat, žal v vojaškem ravnotežju. Človek ni sposoben drugače razmišljati.
krtkoen
09. 10. 2006 09.27
Očitno človeška norost ne pozna meja ...