Tujina

'To je ugrabitev, ne posvojitev'

Port-au-Prince, 31. 01. 2010 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po potresu na Haitiju pretresljivim zgodbam preživelih ni videti konca. Tokrat je policija aretirala 10 Američanov, ki so hoteli iz države pretihotapiti 33 otrok. Trdijo, da so hoteli s tem le opozoriti na razmere.

10 ameriških državljanov naj bi poskusilo iz države nezakonito odpeljati 33 otrok.
10 ameriških državljanov naj bi poskusilo iz države nezakonito odpeljati 33 otrok. FOTO: Reuters

Haitijska policija je v soboto aretirala deset ameriških državljanov, ki so želeli iz države brez dovoljenja odpeljati 33 otrok. Policija je skupino pod vodstvom Silsby Laure Lavonne prijela na območju Malpasa ob meji z Dominikansko republiko.

Lavonneova je pred sodnikom izjavila, da so želeli otroke odpeljati, da bi pritegnili pozornost in dobili hrano ter oblačila. Pojasnila je, da je nedavno v Dominikanski republiki kupila zemljišče, kjer je nameravala zgraditi sirotišnico za otroke, ki so v potresu 12. januarja izgubili starše.

Otroci so stari od dveh mesecev do 12 let, prihajajo pa iz različnih haitijskih krajev. Oblasti so jih po rešitvi iz rok Američanov odpeljale v sirotišnico nedaleč od Port-au-Princea.

Haitijsko ministrstvo za socialne zadeve je edini organ, ki lahko izda dovoljenje za odhod mladoletnikov s Haitija. Američani niso imeli ustreznih dokumentov ali dovoljenja staršev otrok. "To je ugrabitev, ne posvojitev," je izjavil haitijski minister za socialne zadeve Yves Christallin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
02. 02. 2010 00.43
LevanjoGazarini 01.02.2010, 02:08 Govoriš o HAARP tehnologiji ,ki naj bi lahko sprožila potres. Pri tem naj nebi bilo popotresnih sunkov ,saj potres ni naraven ,tu so pa bili ,tako da ne vem ,mora preteci več vode...
sottozero
01. 02. 2010 07.38
Žalostno je, da se že tako tragične zgodbe otrok po svetu in ne samo Haitiju ...izrablja za zaslužke trgovanja, ki ga prinaša. Otroci bi vsem morali biti tisto nekaj posebnega, nedotakljivega in SVETEGA. So edini smisel življenja in edina vrednost. Svet bi bil in je lahko drugačen.
LevanjoGazarini
01. 02. 2010 02.08
A je že kdo pomislil, da so ZDA sprožile potres, danes za večino zemljanov “science fiction“, ampak verjetno žal tudi realnost, nov način kolonializma, aja humanitarne organizacije so največje lopovske organizacije, revščina je predvsem njihov produkt, drugače ne bi obstajale, na kozlanje mi gre, ko fehtajo na način, da snemajo boge otročke, ki so bogi zaradi njihovega sistema. SVINJARIJA BREZ PRIMERE
Bolivar
31. 01. 2010 20.04
pijanec22 31.01.2010, 19:34 Ne govorim le prispevanem denarju ,saj tudi reševalna akcija takih razsežnosti stane ogromno potem spremenjena imigracijska politika posebej za Haitičane itd. ,gledano na vseskupaj govorim!
Srbenda
31. 01. 2010 19.47
vesko86 31.01.2010, 12:14 2 gamad ena ameriška,zto so i šli pomagat.nebojo nič delali zastojn.to tk negre. e moj Vesko, nema djabe ni u stare babe...lol...
pijanec22
31. 01. 2010 19.34
@LatinaAmerica: če gledamo na prebivalca, so ZDA darovale zelo malo. Še revna Gvajana je dala več. Kanada je darovala 3,9 USD na prebivalca, Švedska 2,5, Španija 1,0, ZDA 0,5 USD/preb., Brazilija pa 0,1 USD/preb.
pijanec22
31. 01. 2010 19.30
Zakaj pa v tekstu ni omenjeno, da se gre za pripadnike krščanske verske organizacije?
Bolivar
31. 01. 2010 19.09
Koliko žolčnosti kažete nekateri. ZDA so poleg Mehike ,Kanade in Brazilije ,ki so največ pomagale Haitiju ,žal pa se vedno najdejo posamezniki ,ki imajo podle namene ,a če bi bili pa recimo iz Kitajske pa nebi bili taki komentarji kaj?!?
12345s
31. 01. 2010 16.49
"Dobrotvorne organizacije"
Ramzess
31. 01. 2010 13.53
Oleander="Bom še enkrat napisal. Tam so razmere nevzdržne. Vsi govore samo o posvojitvah, ugrabitvah..." Tvoja zamisel ni slaba, vprašljiva je le izvedba. Okrog teh žigosanj sirot, in posvojitev je še en novi strai probelm, ker ne kateri akterji izgovarjajo na posvojitev, ki so bojda bile dogovorjene pred katatrofo, bojda so bile v administrativem teku, ne pa tudi še izvedene. To je absurdno, vse take neizvede posbojitvene postopki bi morali dokonsčno razveljaviti, kaj v teh okoliščina so avtomatsko neveljavne, saj nekateri otroci, ki so morda bili že izbrani, niso več živi, drugače pa, še pomembneje, lahko ti domnevni dogovori postanejo predmet težkih zlorab. Ker določenih zadev ni mogoče potrditi, dokazati, je take postopke seveda potrebno razveljaviti, in nesojeni posvojitelji so pač primorani začeti znova s postopkom, četudi v pospešeni obliki, saj se le tako lahko zagotovi poštenost in relevantnost postopka. Zadeva je enostavna, to ni nobena znanost.
Ramzess
31. 01. 2010 13.43
"ki so hoteli iz države pretihotapiti 33 otrok. Trdijo, da so hoteli s tem le opozoriti na razmere." To je pa tolsta laž, se že na daleč vidi. Pa prav američani, ki sicer tajijo trgovino z belim blagom na ozemlju ZDA. "Američani niso imeli ustreznih dokumentov ali dovoljenja staršev otrok. "To je ugrabitev, ne posvojitev,"" Točno tako. Seveda je še vprašljivo ugotavljanje osirotelosti otrok, kdo je kaj v resnici. Saracen="no to kaže pravi obraz ameriške pomoči, tako ali tako je enako vedno, Hugo je imel prav" To sem pravil že jaz, da ima Hugo prav. Arhigirl="to je verjetno le en primer, ki so ga uspeli preprečiti. če se ne motim, je bil tui na 24ur objaavljen posnetek, ko so spod ruševin potegil malo pupo, novinar ji je onraz polil z vodo, lepo so ga posneli, potem pa se je od kar nekje pojavi 'stric' in trdil, da je to njegova nečakinja....ko so ga pa prašali, kko ji je ime, je pa tuhtu kake pol minute....ne vem no, a morš bit res butast, da potuhtaš, da neki ne štima in da so ljudje mrhovinarji, ki bodo zase vedno poskrbeli, pa čeprav na račun nedolžnih?!?" Morda res, morda pa, pol minute v takih okoliščinah ni ravno veliko, res pa je, da bi kot stric lahko vedel njeno ime, pa ni nujno, da bi jo tudi takrat dobil, ne glede na to, da ima pravico, kot sorodnik, kako bi se ti počutil, otrok, sordnik,nečak ali nečakinja, na dosegu roke, pa ti ne verjamejo, ga nato lepo kdo ve kam odpeljejo, verjetno, denimo, da že veš, da starši niso več živi, ali pač, vseeno, da ga dobiš nazaj je manjša. Drugače, kako boš živim staršem, četudi enemu pojasnil, da si izgubil otroka, svojega sorodnika. Ne predstavljam si kje in kako iščejo starsši in sorodniki svoje otroke. Kakšen bi naj bi sistem, slabo je če otroke premeščajo, tako se hitro izgubijo v sistemu, da ne govorimo o napakh, lažnih žigih. Mislim, težko je predvideti. Pri nas nas učijo, naj se z družino dogovorimo, kje se bomo našli, če bi v določenih okoliščinah se ločili, a to je lažje narediti odraslim kot otrokom, le kdo jim pa bo verjel, da se starši tako in tako zmenil, mlajši ko so manj vpliva imajo. Otroci so največje žrtve, brez jamstev, pram odrasli,, ki lahko marsikaj sami naredijo. Po drugi strani pa, da ob tej tehnologiji še niso spravili skupaj ročne napave, ki bi na licu mesta primerjala DNK iz vzetih vzorcev krvi. Je težko, gotovo pa ni nemogoče. Poleg tega je potrebna dobršna meja zaupanja, samo birokracija ni dovolj, potem takem bi redke družine prišle v normalne času skupaj, za večino bi trajalo leta dolgo, birokarcija pač. Za marsikoga že itak. Ninja.subversion="in spet magičnih 33 ste opazili kako se ponavlja vzorec številke 33 v novicah? 33 ranjenih, 33 mrtvih, 33 ugrabljenih... 33 je tudi zadnja stopnja prostozidarstva škotskega redu" Gotovo ne more biti zgolj naključje. Še eno znamenje, brškone, konca dobe.
hendikep
31. 01. 2010 12.47
še ena mila duša katera je hotela pomagati otrokom da izboljša svoj bankovni račun taki ljudje si ne zaslužijo drugega kot doživljenski arest z teškim delom v kamenolomu 33 otrok pa ti ljudje niso normalni.
TV-MindControl
31. 01. 2010 12.14
gamad ena ameriška,zto so i šli pomagat.nebojo nič delali zastojn.to tk negre.
Oleander
31. 01. 2010 12.01
Bom še enkrat napisal. Tam so razmere nevzdržne. Vsi govore samo o posvojitvah, ugrabitvah... Pa vsi bi se radi pokazali dobre, čeprav niso. No moja ideja je pa sledeča. Mednarodna skupnost naj organizira neke vrste letovanja za te otroke. Trajalo naj bi od 3 do 6 mesecev. Organizacija pa bi bila taka, da družine, ki že imajo otroke sprejmejo še dodatno po enega ( lahko dva, če se gre za bratce in sestrice) otroka v oskrbo za vnaprej dogovorjeno dobo. Po preteku tega časa se otroci vrnejo nazaj domov!!! Ne sme se jim odvzeti njihove kulture, domovina, običajev. Naj dobe le eno pozitivno mednarodno izkušnjo. Vem, da je moja nemoč prevelika, da bi ideja zaživela, me pa zanima kaj menite o njej .
GlasRazuma
31. 01. 2010 11.39
ninja.subversion udari se v glavo pa idi spat.
Srbenda
31. 01. 2010 11.34
primernejsi naslov bi bil AMERICANI KRADEJO OTROKE!.
angst
31. 01. 2010 11.24
ma bols da jh tko odpelejo pa posvojijo mogce dobijo dobre starše kukr pa da bodo ceu otrostvo prezvel v sirotisnicah
rafael.m
31. 01. 2010 10.32
Enega bi takoj posvojil, čeprav imam svoje. A naši že kaj delajo na tem ali jim je samo interes, kam bodo pošiljali vojake, tanke in helikopterje?
ninja.subversion
31. 01. 2010 10.28
in spet magičnih 33 ste opazili kako se ponavlja vzorec številke 33 v novicah? 33 ranjenih, 33 mrtvih, 33 ugrabljenih... 33 je tudi zadnja stopnja prostozidarstva škotskega redu
arhigirl
31. 01. 2010 10.05
to je verjetno le en primer, ki so ga uspeli preprečiti. če se ne motim, je bil tui na 24ur objaavljen posnetek, ko so spod ruševin potegil malo pupo, novinar ji je onraz polil z vodo, lepo so ga posneli, potem pa se je od kar nekje pojavi 'stric' in trdil, da je to njegova nečakinja....ko so ga pa prašali, kko ji je ime, je pa tuhtu kake pol minute....ne vem no, a morš bit res butast, da potuhtaš, da neki ne štima in da so ljudje mrhovinarji, ki bodo zase vedno poskrbeli, pa čeprav na račun nedolžnih?!?