Tujina

Pirati ugrabili ladjo s sojo

Lizbona, 02. 05. 2009 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Somalijski porati so po neuspešni ugrabitvi ladje, ki so jo preprečile portugalske sile, v bližini Sejšelov ugrabili novo ladjo, ki je prevažala okoli 35 ton soje.

Pirati
Pirati FOTO: Reuters

Somalijski pirati so drugo trgovsko ladjo danes napadli le nekaj ur po tem, ko jim je portugalska vojaška ladja preprečila napad na norveško ladjo v Adenskem zalivu. Poleg tega so ugrabili še grško ladjo s 24 člani posadke.

Morske razbojnike so Portugalci za krajši čas priprli in jim zasegli tudi vse orožje.

Somalijski pirati
Somalijski pirati FOTO: Reuters

Portugalska fregata Corte Real je bila na patrulji v Adenskem zalivu, ko je opazila pirate, ki so skušali priti na ladjo. Ko je proti trgovski ladji poletel portugalski helikopter, so morski razbojniki pobegnili na manjšem čolnu.

Portugalske sile, ki delujejo v okviru operacije zveze Nato, so jih ujele in jim odvzele štiri kalašnikovke, granate in eksploziv, po zaslišanju pa so jih v dogovoru s somalijskimi oblastmi izpustile.

Po navedbah Mednarodnega pomorskega urada so pirati lani v Adenskem zalivu napadli več kot 130 trgovskih ladij, letos pa se je število napadov še povečalo. V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo tako desetkrat več napadov kot v enakem obdobju lani.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzagar17
03. 05. 2009 09.55
Da se stevilo napadov povecuje ni nic nenavadnega. Ve se, da je to boljši biznis kot ribolov.
Bolivar
02. 05. 2009 21.20
didlos Te pirati ,ki jim ti praviš "lačna usta" ,so veliko bolj bogati kot si misliš! Zares bogi so,vozijo se s ferariji,lamburginiji ,si zidajo vile in imajo svoje privatne vojske plačancev ,katerim nekaj plačajo in ti potem varujejo njihovo lastnino! Kar se pa tiče dejanskih lačnih ust v Somaliji pa to niso pirati ampak revni ljudje ,katere pa vsi izkoriščajo,tudi pirati pa razne druge milice! Pirati vodijo celo bordele z dekleti 16-17 let starimi ,katerim potem plačajo kakšen dolar al pa dva ,da si lahko komaj kaj za jesti kupijo! Tako da ne govori kako so vbogi,lačni in bla bla! Polno rit imajo vsega,svojim sonarodnjakom ,ki so pa res revni pa nič ne dajo ampak jih še dodatno izkoriščajo!
jezek_pika_poka
02. 05. 2009 17.36
35 ton soje? To še za dva vlačilca ni (šleperja) . Članek je napisan na pamet .
didlos
02. 05. 2009 16.33
Zgodbe oz. dogajanja s pirati me močno spominjajo na terorizem, ki ga je Amerika povzročila s tem ko je drezala v Irak in nakladala, da imajo jedrsko oborožitev in ne vem kaj še vse. Pirati so lačni ljudje, za katere odgovornost nosi Amerika in EU in Rusija z ostalim razvitim svetom !!! To je samo pretveza, pod katero se naenkrat kopičijo vojaške ladje na morju---poglejte zakaj se kar naenkrat vsi oborožujejo do zob--Avstralija na primer--vam povem zakaj, ker ima nerazviti svet DOVOLJ in ker nas bodo počasi pohodil in to potrjujejo zunanji viri--AL KAIDA je vsak dan močnejša, ker ne vidijo več izhoda iz tega kroga--medtem ko mi pametujemo na netu, se ti isti "pirati" ali lepše lačna usta borijo za kos kruha, ki ga njihove tiranske vlade prodajajo v razvit svet zaradi zaslužka !!!
didlos
02. 05. 2009 16.27
Pa noben se ne praša od kje ta ladja ??? Ladjo, na kateri je bila hrana, so prodali ljudje, ki pobirajo ves dobiček na račun stradanja teh istih družin piratov !!! Lačna usta imajo dol, mi pa kupujemo od njih !!! Malo bolj odprto razmišljajte, ker če imamo denar, še ne pomeni da se z njim trguje v nerazvitem svetu !!!
didlos
02. 05. 2009 16.24
Ali se ti zavedaš, da je razviti svet ustvaril krizo, nasilje in revščino v nerazvitem svetu ? Najprej smo prišli dol, jim prodajal svojo vero, in jih naredili sužnje. Nato stoletja kasneje s pomočjo kolonij izčrpal vse kar je bilo moč izčrpat in jim prodali orožje. Sedaj ko se njihov muslimanski svet in krščanski spopadata in diktatorji širijo smrt po deželah Afrike, pa nas ni nikjer več. Od daleč gledamo revščino in smrt in sedaj, ko oni želijo nahranit lačna usta in logično oskrbet svojo vojsko, jih bomo pa pobijal. Vidiš, zato jih niso pobil, ker je to naša krivda ! Poglej si malo Tomo Križnarja in Nube--ista slika in jasno ti bo !
230V
02. 05. 2009 15.33
Ja so pa pametni, najprej se matrajo da bi jih ujeli, ko jih pa ujamejo jih pa izpustijo. To je jalovo delo.
zogby
02. 05. 2009 15.22
NightStalker "piratstvo je imelo pomembno vlogo pri nastanku marsikatere danes mednarodno priznane države in vsi njihovi državljani so ponosni na njihovo junaško-piratsko preteklost.." Najbrž misliš na Vikinge : ) Že samo tega je bilo že davno,ko so te sedanji pirati živeli v jamah. Zato pa je čas ,da se z njim razvijamo tako tehnološko kot kulturno!
zogby
02. 05. 2009 15.16
Bravo Portugalci : ) Tropas de Operações Especiais.....verjetno
didlos
02. 05. 2009 15.01
ledo123-- Ali se ti zavedaš, da je razviti svet ustvaril krizo, nasilje in revščino v nerazvitem svetu ? Najprej smo prišli dol, jim prodajal svojo vero, in jih naredili sužnje. Nato stoletja kasneje s pomočjo kolonij izčrpal vse kar je bilo moč izčrpat in jim prodali orožje. Sedaj ko se njihov muslimanski svet in krščanski spopadata in diktatorji širijo smrt po deželah Afrike, pa nas ni nikjer več. Od daleč gledamo revščino in smrt in sedaj, ko oni želijo nahranit lačna usta in logično oskrbet svojo vojsko, jih bomo pa pobijal. Vidiš, zato jih niso pobil, ker je to naša krivda ! Poglej si malo Tomo Križnarja in Nube--ista slika in jasno ti bo !
_5r_
02. 05. 2009 14.52
in zakaj jih potem izpustijo ??
norc1337
02. 05. 2009 13.28
vsak dan vidiš podatke na internetu v medijah...povsod kako se število kriminala nasilja povečuje... vse navezuje na to da bo kmalu vojna... katera nebo med državami oz narodi vendar med revnimi in premožnejšimi kakor kaže
ledo123
02. 05. 2009 13.22
pa ka so prizadeti ka čakajo to treba vse dol postrelat pa tja kje živijo it pa sam prerešetat vse pa bo če en pa aj so na vsaki ladiji policaji mater so nori
Nowotny
02. 05. 2009 13.15
Ne ne, razumete narobe! Verjetn so jih spustil takoj ko so se pokesal, zmolil očenašek pa dva in za sveto obljubil, da bodo pridni in ne bodo na morju delal nč več kot se kopal kot turisti in lovili ribice dolge največ 35 cm. In se je kapetanu trnila solza in jih je čisto ganjen spusti. Še prej jim je pa vsakemu odrezal debel kos kruha in ga namazal z Nutelo. Reveži. Škoda! Če bi bil naš Martin Krpan iz vrha pri Sv. Trojici še živ bi po tistem delu kjer bi molil očenašek al dva, letela glava.
Buena Vita
02. 05. 2009 12.59
g12345@email.si
02. 05. 2009 12.25
vau, kakšen hud udarec. vzeli so jim štiri kalašnikovke .. vredno koliko, morda nekaj tisoč evrov? pri vseh tistih milijonih, ki so jih že dobili, bo to res precej zoprna zadeva. za popiiiiiiiiiiiizditis dobitis.
juhujuhu
02. 05. 2009 11.52
kolko črnih glav..
bobo86
02. 05. 2009 11.44
še spustili so jih in še bodo napadali
pizdun.matej@gmail.com
02. 05. 2009 11.42
če to majo toti pirati pa Somalijska država zmenjen neki njim neki državi zato jih pa država ščiti, sej jutr bojo dedi že v akciji na novo
kursa
02. 05. 2009 11.35
sej nakonc se zmer neki tazga dogovorijo al pa oblasti pravjo da jih ne morjo zadrzat...jao jao... est v slo poslusam o tuji nesreci...jah pa nej jih zadrzijo za 100 let :) pa navjo delal rafal po morju. ;)))