Tujina

Vse žrtve, najdene v tovornjaku, so bile kitajski državljani

Greys / Bruselj, 24. 10. 2019 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan po odkritju 39 trupel v prikolici tovornjaka v mestu Greys v Veliki Britaniji je britanska javnost pretresena. Poročanje medijev, da so bili umrli kitajski državljani, je zdaj potrdila tudi britanska policija. Kot so še povedali, so v tovornjaku našli 31 moških in osem žensk.

Več videovsebin
  • Nadzorne kamere ujele tovornjak
    00:23
    Nadzorne kamere ujele tovornjak
  • Grozljivo odkritje v Veliki Britaniji
    00:34
    Grozljivo odkritje v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji še vedno odmeva včerajšnje pretresljivo odkritje v mestu Greys. V hladilni prikolici tovornjaka v industrijski coni Waterglade Industrial Park ob brežini reke Temze (v britanski grofiji Essex, okoli 35 kilometrov vzhodno od Londona) so namreč našli 39 trupel.

Britanski Sky News, ki se opira na svoje vire, je poročal, da so bile vse žrtve kitajski državljani. Informacijo je pozneje potrdila tudi britanska policija. Kot so še dejali, so v tovornjaku našli 31 moških in osem žensk. Med njimi je tudi mlajša odrasla ženska, za katero so sprva domnevali, da je najstnik.

Policija je aretirala voznika tovornjaka, 25-letnika po imenu Mo Robinson, ki prihaja iz Portadowna iz Severne Irske. Policija je danes tam na treh naslovih opravila hišno preiskavo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Belgijske oblasti so medtem izdale več podrobnosti o potovanju prikolice, ki je v Veliko Britanijo pripotovala ločeno od kabinskega dela tovornjaka. Preiskava je pokazala, da je prikolica v Zeebrugge prispela v torek popoldne ob 14.49 po lokalnem času in zapustila pristanišče še isti dan.

V Purfleet je prispela okoli polnoči – nadzorne kamere so tovornjak ujele na poti v industrijsko cono v Graysu okoli 1.10 zjutraj, torej pol ure pred odkritjem trupel. Kabina tovornjaka je medtem svojo pot začela v Severni Irski, se nato znašla v Dublinu, pozneje pa s trajektom prispela v Veliko Britanijo.

Kot je za Sky News povedala ena od prič, je voznik s kabinskim delom tovornjaka v pristanišče prispel približno 10 ur pred prikolico. "Kabina je bila videti zelo draga z veliko napisi. Predvideval sem, da gre za tovornjak v zasebni lasti." 

Iz pisarne belgijskega javnega tožilca so sporočili, da še vedno ni jasno, kdaj in kako so se žrtve znašle v prikolici. V izjavi so še dejali, da tesno sodelujejo z britansko policijo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo.

Policija je tovornjak skupaj s trupli včeraj popoldne prepeljala na drugo lokacijo.
Policija je tovornjak skupaj s trupli včeraj popoldne prepeljala na drugo lokacijo. FOTO: AP

Policija je tovornjak skupaj s trupli včeraj popoldne prepeljala na drugo lokacijo, kjer bo dalje potekala preiskava. Izvršni direktor britanskega združenja cestnih prevoznikov Richard Burnett je po poročanju BBC dejal, da so žrtve našli v hladilni prikolici tovornjaka, v kateri so bile temperature lahko nižje od –25 stopinj Celzija. Razmere v notranjosti je opisal kot "popolnoma grozne".

Bolgarski premier Bojko Borisov je ob tem sporočil, da tovornjak, ki je bil v Bolgariji registriran pod imenom podjetja v lasti irskega državljana, v državo ni vstopil že od leta 2017. 

Leta 2000 v tovornjaku našli 58 trupel kitajskih migrantov

Podoben primer so sicer v Veliki Britaniji obravnavali leta 2000, ko so v tovornjaku v mestu Dover našli 58 trupel kitajskih migrantov, ki so umrli zaradi zadušitve. Sodišče je voznika, državljana Nizozemske, spoznalo za krivega uboja. Tuji mediji so se ob tem spomnili tudi na odkritje na avstrijski avtocesti leta 2015, ko so oblasti našle 71 trupel. 

Na pretresljivo odkritje so se odzvali tudi v irskem odboru za begunce. "Nobena oseba se ne sme znajti v razmerah, ko meni, da je njena edina izbira plačilo tihotapcem, da jo prevažajo na nevarnih in napornih potovanjih, brez zagotovil za njegovo varnost ali vedenja, kako se lahko konča njena pot."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3