Tujina

Tožba proti vladi ZDA: FedEx ne želi biti 'policist' za Huaweijeve pošiljke

Washington, 25. 06. 2019 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
7

Ameriško dostavno podjetje FedEx je vložilo tožbo proti ameriški vladi, ki ji zaradi omejitev pri izvozu in uvozu povzroča težave pri poslovanju na Kitajskem. Politika ameriške vlade naj bi glede na tožbo dostavnim podjetjem povzročala nepremostljivo oviro. Podjetje menda ne more ustrezno preveriti milijonov pošiljk vsak dan.

FedEx mora ugotoviti izvor in tehnološko sestavo vsebine paketov, da izpolni zahteve ameriške vlade, sicer sledi finančna kazen. Nekaj ur pred objavo novice o tožbi je Kitajska od FedExa zahtevala pojasnilo, zakaj se pošiljke podjetja Huawei v ZDA ne dostavljajo več.

Glavni izvršni direktor FedExa Fred Smith je na televiziji Fox News pojasnil, da je vlada oziroma ministrstvo za trgovino z izvozno-uvoznimi omejitvami glede kitajskega podjetja Huawei ustvarilo nemogoč položaj, v katerem mora biti FedEx 'policist' za 15 milijonov pošiljk na dan. Če le ena ni v skladu z regulacijami vlade, sledi kazen do 250.000 dolarjev.

Vlada je z izvozno-uvoznimi omejitvami glede kitajskega podjetja Huawei ustvarila nemogoč položaj, trdijo pri FedExu.
Vlada je z izvozno-uvoznimi omejitvami glede kitajskega podjetja Huawei ustvarila nemogoč položaj, trdijo pri FedExu. FOTO: Shutterstock

FedEx skuša poslovati v skladu s pravili in potem prihaja do napak. Nekdo je iz Velike Britanije poslal v ZDA telefon podjetja Huawei, FedEx pa ga je napačno vrnil pošiljatelju, ker ni šlo za uvoz iz Kitajske. Napako so popravili z opravičilom, ampak tožba izpostavlja takšne primere, ki ustvarjajo zmedo in gospodarsko škodo.

Minister za trgovino ZDA Wilbur Ross je nato skušal pojasniti, da pravila zahtevajo, da podjetje ne sme zavestno dostaviti zadev, ki so v nasprotju s pravili. Ne zahteva pa, da je podjetje policist oziroma da bi vedelo, kaj je v vsakem paketu.

To je slaba tolažba za FedEx, ki ga tako preganjata ameriška in kitajska vlada. Slednja je uvedla preiskavo, ker določeni paketi Huaweija niso bili dostavljeni. Tožba FedExa zahteva, da se naj s težavami, ki jih sama ustvari, ukvarja vlada ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
26. 06. 2019 14.45
-4
Vse so krivi Kitajci.
proofreader
26. 06. 2019 12.16
+15
Pri nas pa vse pakete pregledajo in potem zaračunajo, da niso našli nič za carinjenje.
beowulfsam
26. 06. 2019 09.02
-4
Em, kaj pol počne carinska uprava? Drugač pa, očitno je precej simpl prit okol, pač naročiš iz kjerkoli, razen Kitajske in privlečejo, če iz Anglije ni uvoz hahah (razn če je bil rabljen al pa kej).
Brane123
26. 06. 2019 11.18
+2
kaj kaj počne carinska uprava? isto kakor pri naši pošti Slovenije. Samo da pri nas jim ni treba pregledati 15 miljonov paketov na dan.
proofreader
26. 06. 2019 12.16
+2
1500 carinikov se dolgočasi, odkar jih ni več na mejah.
gekados
26. 06. 2019 08.21
+17
Fedex, edini pametni. Vsaj do zdaj.
modelx
25. 06. 2019 20.16
+22
bedni amerikajnarji, kar ste izvolili, to imate. raznih besednih zvez s tem pajacem ne bi uporabil, da mi ne brišejo komentarja..